Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Για την ιστορία (και όχι μόνο)

ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Για την ιστορία (και όχι μόνο)

Με ποιο σχέδιο ο Μιλτιάδης κατατρόπωσε τους Πέρσες στον Μαραθώνα; Ποιος ήταν ο Φειδιππίδης; Γιατί οι Σπαρτιάτες δεν πήγαν στη μάχη; Για να απαντήσετε στα ερωτήματα και να «ζωντανέψετε» στη φαντασία του παιδιού τα γεγονότα, που διαδραματίστηκαν δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν, μπείτε στο αυτοκίνητο προσδεθείτε και κατευθυνθείτε βορειοανατολικά του νομού, στον Μαραθώνα, διανύοντας 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Στο 6ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος θα συναντήσετε τον «Σωρό», όπως τον ονομάζει μέχρι σήμερα η λαϊκή παράδοση. Ο μεγάλος αυτός τύμβος, ύψους 9 μ. και διαμέτρου 50 μ., σκεπάζει τα οστά των 192 Αθηναίων, που έπεσαν στη στη νικηφόρα μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ και είναι το πιο κατάλληλο σκηνικό για ένα υπαίθριο μάθημα ιστορίας. Για να κατανοήσει το παιδί σας τη σπουδαιότητα του μνημείου, είναι ωφέλιμο να επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, το οποίο βρίσκεται στη θέση Βρανάς και φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή. Ανάμεσά τους, τμήμα του τροπαίου της μάχης του Μαραθώνα, αγγεία από τον Τύμβο, αγάλματα του ιερού των Αιγυπτίων θεών από την Μπρεξίζα, επιτύμβιες στήλες, ευρήματα από το σπήλαιο του Πανός και ανάγλυφες επιγραφές από το κτήμα του Ηρώδου του Αττικού. Αν το παιδί σας έχει φοιτήσει στην Δ΄ δημοτικού θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις για τον αρχαιολογικό αυτό περίπατο. Εάν όχι, κάντε εσείς την επανάληψή σας στην ιστορία –και, γιατί όχι; και το σερφάρισμά σας σε έγκυρα διαδικτυακά ιστορικά περιοδικά- και ξεκινήστε γι αυτή τη «ζουμερή» σε εικόνες και γνώσεις εκδρομή, συζητώντας με τα παιδιά σας για τη μάχη που συγκαταλέγεται στις δεκαπέντε πιο αποφασιστικές μάχες του κόσμου. (Edward Shepherd Creasy, The Fifteen Decisive Battles of the World: from Marathon to Waterloo).

 

Και μιας και φτάσατε ως τον Μαραθώνα μην παραλείψετε να κάνετε μία βόλτα στην ομώνυμη τεχνητή λίμνη, εκτάσεως 2.450 στρεμμάτων, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής, λόγω της πληθώρας των ειδών που φιλοξενεί.

 

Συμβουλή: Αν ο καθαρός αέρας σας ανοίξει την όρεξη εκμεταλλευτείτε το βουνό ή τη θάλασσα για ένα γεύμα κρεατοφαγίας ή ψαροφαγίας στα κοντινά χωριά ή στην παραλία του Μαραθώνα.

 

 

Τύμβος: Λ. Μαραθώνος 6ο χιλιόμετρο, τηλ.: 2294 055055.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα: Πλαταιών 114, Βρανάς, τηλ.: 22940 55155

Εισιτήριο: 6 ευρώ. Ισχύει για Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα και αρχαιολογικούς χώρους Μαραθώνα (Τύμβο Αθηναίων, Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στο Τσέπι, Ιερό Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα).

Για παιδιά και τους νέους έως 18 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη
508


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Φτιάχνουμε Με Τα Παιδιά...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.