Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Τσουρέκι Πολίτικο (και αγαπημένο)

Τσουρέκι Πολίτικο (και αγαπημένο)

Όποια ιστορία και αν έχει πίσω του, πολίτικη, αθηναϊκή ή του τόπου καταγωγής μας, το τσουρέκι μάς θυμίζει πάντα τη Λαμπρή.

 

 

Με ή χωρίς κόκκινο αυγό σφηνωμένο στις πεντανόστιμες πλεξούδες του, το τσουρέκι που σας προτείνουμε, πολίτικο σε γεύση λαμπριάτικο σε σχήμα έχει όλα όσα χρειαζόμαστε για να δυναμώσουμε μετά από μία περίοδο νηστείας: πρωτεΐνες (αυγά, γάλα και βούτυρο) και υδατάνθρακες (αλεύρι και ζάχαρη).

 

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το μαχλέπι, ένα αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς, η οποία καλλιεργείται συστηματικά στη Συρία και το Ιράν. Το μαχλέπι περιέχει κουμαρίνη η οποία έχει αντιθρομβωτική, αγγειοδιασταλτική και καταπραϋντική δράση και θεωρείται υπερτροφή, καθώς ανάμεσα σε άλλα είναι και πλούσια πηγή λιπαρών οξέων και καταπολεμά ασθένειες όπως το άσθμα, η οστεοπόρωση ακόμη και το Αλτσχάιμερ. Στη Μέση Ανατολή συνταγογραφείται σε ασθενείς με πέτρες στα νεφρά.

 

Το όνομα του πάντως προέρχεται από την Τουρκική λέξη «corek», που περιγράφει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Συνεπώς μπορεί να είναι αλμυρό ή γλυκό. Οι Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας έφτιαξαν το γλυκό «τσουρέκι» το οποίο έφτασε ως τις ημέρες μας με διάφορες παραλλαγές.

 

Ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του, το τσουρέκι ποικίλει με το πιο δημοφιλές στην περίοδο του Πάσχα αυτό σε σχήμα πλεξούδας με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.

 

Αν θέλετε να τηρήσετε τις παραδόσεις, τις οποίες όμως δεν καλογνωρίζετε παρακολουθήστε τις παλιές νοικοκυρές: Πρωί-πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ξεκινούν το ζύμωμα και ανάβουν τον φούρνο για να ψήσουν τις κουλούρες της Λαμπρής. Εμείς πάντως, σας προτείνουμε ανάμεσα σε όλες τις συνταγές εκείνη του Πολίτικου τσουρεκιού που τρώγεται φρέσκο αλλά και ολίγον μπαγιάτικο σαν βούτημα στο γάλα ή τον καφέ. Φτιάξτε το με αγάπη και πίστη στην Ανάσταση.

 

 

 

Υλικά για 4 τσουρέκια:

 

2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα

½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

20 γραμμάρια μαγιά μπύρας κατά προτίμηση νωπή

¼ φλιτζανιού τσαγιού χλιαρό νερό

1 πρέζα αλάτι

10 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για τσουρέκι (ή αλεύρι σκληρό)

4-6 αυγά

1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι (προτιμήστε να το τρίψετε εσείς ώστε να έχει κρατήσει όλες του τις ευωδιές)

Σουσάμι ή αποφλοιωμένο αμύγδαλο (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση:

 

  1. Βράζετε το γάλα και προσθέτετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Περιμένετε μέχρι το μείγμα να γίνει χλιαρό.
  2. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό μείγμα γάλακτος ή στο νερό. Προσθέτετε το μισό αλεύρι και τα αυγά, τα οποία έχετε χτυπήσει καλά. Συνεχίστε να χτυπάτε τον χυλό και προσθέστε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν η ζύμη γίνει μαλακή προσθέστε το μαχλέπι.
  3. Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και εύπλαστη. Προσοχή! Μην το παρακάνετε. Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτή. Συνήθως 10 λεπτά είναι αρκετά.
  4. Βάζετε τη ζύμη σε μία λεκάνη και τη σκεπάζετε με υγρή πετσέτα. Την αφήνετε να ξεκουραστεί –και να διπλασιαστεί. Αυτό θα πάρει περίπου 2 ώρες. Την ξαναζυμώνετε.
  5. Ξεκινάτε να την πλάσετε σε τσουρέκι. Όταν πλάσετε τα τσουρέκια και πριν τα ψήσετε πρέπει να τα αφήστε να φουσκώσουν για μισή ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  6. Μιας και είναι Πάσχα και θα φτιάξετε το λαμπριάτικο τσουρέκι μην ξεχάσετε τις «πλεξούδες»: Ξαναζυμώστε και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη. Στη συνέχεια πλάθετε το κάθε τέταρτο ζύμης σε τρεις μπάλες, τις οποίες σκεπάζετε και τις αφήνετε να «ξεκουραστούν» για 15 λεπτά. Στη συνέχεια πλάθετε τις μπάλες σε «κορδόνια» και τα πλέκετε σε 4 πλεξούδες.
  7. Αλείφετε την επιφάνεια των τσουρεκιών με τον κρόκο ενός αυγού  και πασπαλίζετε –προαιρετικά- με σουσάμι ή αμύγδαλο.
  8. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (180ο C) 30΄-40΄.
  9. Όταν ψηθεί αφήστε το να κρυώσει και διατηρήστε το μέσα σε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας η οποία έχει πλυθεί με πράσινο σαπούνι και όχι με απορρυπαντικό πλυντηρίου. Ο λόγος; Να κρατήσει τη μυρωδιά του τσουρεκιού και όχι του απορρυπαντικού. Και βέβαια ποτέ δεν φυλάμε το πολίτικο τσουρέκι σε αλουμινόχαρτο ή σε σακούλα. Είπαμε: προτιμάμε πολίτικο και παραδοσιακό!







994


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


«ΦΤΕΡΩΤΟ ΑΛΟΓΟ»: Το ανέκδοτο...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.