Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Το σεξ «θωρακίζει» την υγεία.

Το σεξ «θωρακίζει» την υγεία.

Η ερωτική επαφή με τον σύντροφό μας, είναι ένα «φάρμακο» χωρίς παρενέργειες όχι μόνο για την ψυχική αλλά και για τη σωματική μας υγεία.

 

 

Από τα εφηβικά χρόνια μέχρι τα βαθειά γεράματα το σεξ συντροφεύει την ανθρώπινη ύπαρξη προσφέροντας όχι μόνο χαρά και απόλαυση αλλά, όπως καταδεικνύουν οι επιστήμονες, που μελετούν την επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό, χαρίζει υγεία και ευεξία.

 

Οι ουσίες, που εκλύονται κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, η ενέργεια που καταναλώνεται και η σωματική προσπάθεια που καταβάλλεται, το συναίσθημα συντροφικότητας, που συνήθως συνυπάρχει, όλα μαζί φαίνεται να αποτελούν τη «συνταγή» για τη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας στις γυναίκες. Πολλές μάλιστα έρευνες με θέμα τη μακροβιότητα, όπως εκείνη που αφορά στην περίπτωση της Ικαρίας και εκπονήθηκε από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρουν στα ερωτηματολόγιά τους το θέμα της ερωτικής επαφής στα υπέργηρα άτομα. Τα αποτελέσματα μάλιστα δεκαετούς έρευνας του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλίων ατόμων μέσης ηλικίας, κατέδειξε ότι η αυξημένη συχνότητα ερωτικών επαφών και οργασμών συνδέεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

 

 

Η θαυματουργή χημεία

 

Το θαύμα, που συντελείται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης, εξαρτάται κατά πολύ από τις ουσίες που απελευθερώνονται, είτε πρόκειται για ενδορφίνες, το φυσικό μας παυσίπονο, είτε για οιστρογόνα, την ορμόνη που συνδέεται με τη γονιμότητα, τη νεότητα αλλά και την προστασία της γυναικείας καρδιάς. Μία γυναίκα που είναι ενεργή ερωτικά κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας -εποχή που μία γυναίκα μπορεί να εισέρχεται στην κλιμακτήριο, αλλά και κατά την εμμηνόπαυση, φαίνεται να έχει ανεβασμένα έστω και περιστασιακά τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό έχει σαν συνέπεια όχι μόνο την βελτίωση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου, αλλά και της εξωτερικής της εμφάνισης. Είναι γνωστή η επίδραση των οιστρογόνων στο δέρμα αλλά και τα μαλλιά, που αποκτούν λάμψη και ζωντάνια. Ακόμη, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Stanford η αυξημένη συχνότητα ερωτικών επαφών σχετίζεται με τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας στις γυναίκες, εξαιτίας των ανεβασμένων επιπέδων των οιστρογόνων.

 

Όσο για τις ενδορφίνες, έχουν σημαντική αναλγητική δράση ικανή να μειώσει την ένταση των πονοκεφάλων.

 


Το φυσικό αντικαταθλιπτικό

 

Αποτελέσματα έρευνας του δρ. Gordon Gallup από το τμήμα Ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έδειξαν ότι οι γυναίκες με συχνές ερωτικές επαφές είχαν σπανιότερα καταθλιπτική διάθεση σε σύγκριση με τις γυναίκες εκείνες που δεν είχαν επαφές καθώς οι ενδορφίνες εκτός από παυσίπονη έχουν και αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση.

 

Αλλά για να μην τα αποδίδουμε όλα στη χημεία του εγκεφάλου, ο συναισθηματικός κόσμος και η προσωπική ζωή των ατόμων σχετίζεται με τα καταθλιπτικά επεισόδια. Μία γυναίκα ενεργή ερωτικά είναι συνήθως μέσα σε μία σχέση και βιώνει την ευεργετική συντροφικότητα, νιώθοντας παράλληλα επιθυμητή όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και ως προσωπικότητα.

 

 

Για ένα υγιές και δυνατό σώμα

 

  1. Η ερωτική πράξη είναι πρωτίστως μία μορφή ανθρώπινης επαφής όταν μάλιστα το συναίσθημα συνυπάρχει με την ορμή. Είναι όμως και μία μορφή σωματικής εκτόνωσης που προάγει την ευεξία. Ανάλογα με την ένταση οι συχνές σεξουαλικές επαφές επιδρούν ευεργετικά στο σώμα μας όπως και η αεροβική άσκηση.
  2. Όσον αφορά στις γυναίκες, το σεξ αναζωογονεί τον γυναικείο κόλπο, ένα όργανο τόσο σημαντικό για τη δομή των εσωτερικών γυναικολογικών οργάνων αλλά ενίοτε και τόσο «παραμελημένο».  

 

Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα ένα άρθρο για την ατροφία του κόλπου, μία κατάσταση δυσάρεστη για τις γυναίκες, χρησιμοποιώντας μάλιστα για τον ατροφικό κόλπο το επίθετο «μελαγχολικός».

 

Η ατροφία του κόλπου, που συνηθίζουμε να την ταυτίζουμε με την εμμηνόπαυση παρατηρείται και σε άλλες ομάδες γυναικών, όπως εκείνες που δεν γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, οι καπνίστριες, κ.ά.  Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ατροφία κόλπου ανήκουν και οι γυναίκες, που απέχουν από το σεξ για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά αλλά και… φυσικά καθώς το τακτικό σεξ, που συνοδεύεται μάλιστα από οργασμό βελτιώνει τα συμπτώματα και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής της γυναίκας.

 

 

Και τώρα… καληνύχτα.

 

Αναζωογονεί, δυναμώνει, βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, νικά τον πόνο και είναι και άριστο υπναγωγό. Η αγχολυτική του δράση είτε προέρχεται από τη κορύφωση της συναισθηματικής εγγύτητας με το έτερον ήμισυ είτε από τις αλλαγές στη χημεία του σώματος και οδηγεί σε έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.

 

 

Με τη συνεργασία της μαιευτήρα-γυναικολόγου, Μαρίας Βεβελογιάννη
2709


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Όταν...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.