Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Πανεύκολη τυρογιαουρτόπιτα, το ιδανικό σνακ!

Πανεύκολη τυρογιαουρτόπιτα, το ιδανικό σνακ!

Της Μαμάς ΜαμαδοπούλουΜαμάς Μαμαδοπούλου

 

 

 

Οι προτάσεις για σχολικό ή απογευματινό σνακ δεν είναι ποτέ αρκετές.


Χρειαζόμαστε αρκετές εναλλακτικές, έτσι ώστε αυτό το ενδιάμεσο αλλά σημαντικό γεύμα, να μη γίνεται βαρετό στα παιδιά.



Μία συνταγή που φτιάχνω στο σπίτι για όλη την οικογένεια και αρκετές φορές η κόρη μου την παίρνει σαν κολατσιό στο σχολείο, είναι η αφράτη τυρογιαουρτόπιτα της μαμάς μου.



Την επιλέγω συχνά-πυκνά, γιατί ετοιμάζεται πανεύκολα και δεν είναι απαιτητική όσον αφορά τα υλικά της.


Για την προετοιμασία της δεν χρειάζεστε περισσότερο από 10-15’.



Tyrogiaourtopita

 

ΥΛΙΚΑ

•      350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

 

•      125 γρ. βούτυρο

 

•      3 αβγά

 

•      250 γρ. τριμμένη φέτα

 

•      150 γρ. κεφαλογραβιέρα (εναλλακτικά κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή όποιο άλλο σκληρό τυρί σας αρέσει)

 

•      120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 

•      πιπέρι

 


Tyrogiaourtopita


 

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

•      Ένα μίξερ (χειρός ή  μεγαλύτερο)

 

•      Ένα μπολ (για να χτυπήσουμε τα υλικά)

 

•      Ένα σκεύος ψησίματος

 

•      Ε, κι έναν φούρνο



Τα υλικά, που χρησιμοποίησα είναι αρκετά για ένα μικρό πυρέξ διαστάσεων  20 εκ Χ 27 εκ.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1.    Στο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά, μέχρι να γίνουν αφράτα.

 



Tyrogiaourtopita

Tyrogiaourtopita
 

 

2.    Προσθέτουμε στα αβγά το γιαούρτι, το βούτυρο, τα τυριά και το πιπέρι και τα χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

 

Tyrogiaourtopita

Tyrogiaourtopita
 

 

3.    Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.

 

Tyrogiaourtopita
Tyrogiaourtopita

 

4.    Λαδώνουμε ένα σκεύος (πυρέξ, ταψάκι, ό,τι άλλο σας βολεύει).



Tyrogiaourtopita
 

 

5.    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και την ψήνουμε για περίπου 45-50’.

 


Tyrogiaourtopita
 

Θα πρότεινα να την αφήσετε να κρυώσει λίγο, πριν την κόψετε, γιατί η ζύμη, όταν είναι πολύ ζεστή, διαλύεται.



Η μητέρα μου κάποιες φορές προσθέτει και μυρωδικά.
Εμείς την προτιμούμε σκέτη.
Μπορείτε κι εσείς να κάνετε τις δοκιμές σας, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.



Επειδή η διαδικασία θυμίζει λίγο από κέικ, έχω σκεφτεί σε επόμενη φορά να δοκιμάσω τη διπλή ποσότητα υλικών και να την ψήσω σε φόρμα του κέικ, προσθέτοντας μέσα και κομματάκια αλλαντικών ή λαχανικών.

 


Tyrogiaourtopita
 

Ίσως θελήσετε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι, που σαφέστατα είναι πιο υγιεινό. Νομίζω, όμως, ότι το άρωμα του βουτύρου σε αυτή τη συνταγή δίνει επιπλέον μπόνους και σίγουρα βοηθάει στο να γίνει πιο αφράτη η ζύμη.


Tyrogiaourtopita
 

Ό,τι άλλο και να πούμε όμως, περί ορέξεως… τυρογιαουρτόπιτα!
Καλή σας όρεξη!
 








783


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΗΡΩΔΕΙΟ: «Ο Χιονάνθρωπος και το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.