Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Όλα είναι πρόληψη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Όλα είναι πρόληψη.

Από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, μέχρι τη διαχείριση του στρες και τον εμβολιασμό κατά ορισμένων ιών, υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς για να προλάβει την εμφάνιση του καρκίνου.

 

 

Η 4η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC). Στόχος, η ενημέρωση για την αξία της πρόληψης στη μάχη κατά της νόσου, καθώς σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που για τις αντικαρκινικές εταιρίες ανά τον κόσμο σημαίνει:

 

 

Διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα συνδέεται αποδεδειγμένα με τον καρκίνο του πνεύμονα και εκείνον της ουροδόχου κύστης και όχι μόνο. Τουλάχιστον 15 τύποι καρκίνου σχετίζονται με το τσιγάρο. Γι αυτό οι γιατροί συστήνουν στους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα «χθες» και σε όλους μας να μην εκτιθέμεθα στον καπνό των άλλων, καθώς το παθητικό κάπνισμα επίσης ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου.

 

Διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα: Ενοχοποιείται ιδιαίτερα η αύξηση βάρους γύρω από τη μέση. (Τα λεγόμενα σωσίβια).

 

Καθημερινή άσκηση: Τριάντα λεπτά άσκησης την ημέρα τον καρκίνο κάνουν πέρα; Φαίνεται πως ναι. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα εγγραφή στο γυμναστήριο και συμμετοχή σε εξαντλητικά προγράμματα άσκησης. Το αντίθετο μάλιστα. Οι  ειδικοί συνιστούν ήπιας μορφής άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο ή η ενασχόληση με την κηπουρική. Γενικότερα η οδηγία είναι: Σηκωθείτε από την καρέκλα. Η κίνηση σώζει ζωές.

 

Σωστή διατροφή: Προτείνεται το μεσογειακό μοντέλο, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε κόκκινο κρέας και ζωικά λίπη. Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά) συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Περιορίστε το κόκκινο κρέας και όταν το καταναλώνετε επιλέξτε άπαχα κομμάτια. Προτιμήστε τα πουλερικά και ιδανικά βάλτε συχνά στο εβδομαδιαίο μενού τα ψάρια, που είναι εξαιρετικά υγιεινή επιλογή.

 

Περιορισμός στο αλκοόλ: Η οδηγία είναι σταθερή εδώ και χρόνια: μην πίνετε περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα, εάν είστε άνδρας, ή ένα ποτό την ημέρα, εάν είστε γυναίκα.

 

Λελογισμένη έκθεση στον ήλιο: Το μελάνωμα σχετίζεται με την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, γι αυτό συστήνεται η έκθεσή μας στον ήλιο με μέτρο και με αντηλιακή προστασία.

 

Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο: Μπορούν τα εμβόλια να μας θωρακίσουν από τον καρκίνο; Σήμερα, μπορούμε να πούμε «ναι» για δύο περιπτώσεις. Τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του ήπατος. Το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του δεύτερου σε συχνότητα καρκίνου που πλήττει γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η επίμονη λοίμωξη του γεννητικού συστήματος από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Στην Ελλάδα έχουν εγκριθεί δύο προληπτικά εμβόλια κατά του HPV, ενώ η χρήση εμβολίου κατά του HPV συνιστάται σε όλα τα κορίτσια και νεαρές γυναίκες έως 26 ετών.

 

Όσον αφορά τον καρκίνο του ήπατος, η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) ευθύνεται για την πλειονότητα των περιστατικών καρκίνου του ήπατος στην Ευρώπη. Εδώ και 25 χρόνια υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) και είναι ένα από τα εμβόλια που σήμερα πλέον, στη χώρα μας, χορηγείται σε όλα τα παιδιά.

 

Θηλασμός και μάλιστα αποκλειστικός: Οι μητέρες που θήλασαν το μωρό τους τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του ενδέχεται να προστατεύονται από τον καρκίνο του μαστού. Αλλά και το παιδί προστατεύεται έμμεσα καθώς ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το παιδί από το να γίνει υπέρβαρο στο παρόν ή αργότερα στο μέλλον.

 

 

Καρκίνος και στρες

 

Αν κι αν η επίσημη στάση της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στη σχέση στρες και καρκίνου παραμένει επιφυλακτική, πρόσφατες έρευνες  ενοχοποιούν το στρες για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Η ιδέα, πάντως της συσχέτισης του ψυχισμού με την υγεία του μαστού χρονολογείται από το 200μ.Χ  από τον Γαληνό, ο οποίος ανέφερε ότι οι μελαγχολικές γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην δημιουργία οζιδίων του μαστού από τις αισιόδοξες.

 

Το στρες πάντως συνδέεται έμμεσα με τον καρκίνο, καθώς σχετίζεται με την υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών: κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης. Ακόμη, το στρες αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, η λειτουργία του οποίου παίζει καθοριστικό  ρόλο στην εμφάνιση ή όχι κακοήθειας.

 

 

 

Σημαντικό! Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για όλες τις ασθένειες, αλλά αν τελικά δεν προλάβουμε την εμφάνιση του καρκίνου, ας τον φρενάρουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η παρατήρηση κάθε αλλαγής στο σώμα μας: η εμφάνιση μιας καινούργιας «παράξενης» ελιάς, μία πληγή που δεν επουλώνεται, η βραχνάδα που επιμένει, το αίσθημα έντονης κόπωσης, η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι μερικά από τα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό.

 

 

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

 

Η κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:30 στον «Φάρο» του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». 

 

Στην οργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχουν ακόμη το «George D. Behrakis RESEARCH LAB», ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το «Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» και η βραβευμένη πρωτοβουλία «Smoke Free Greece»

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

 

 

 

Επισκεφτείτε:

www.cancer-society.gr: η ιστοσελίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας

www.anti-cancer.gr: ιστοσελίδα ενημέρωσης και πρόληψης καρκίνου από επίσημους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς.
1947


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Το βιβλίο του μήνα: Το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.