Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Μπαμπάς και γιος: Γλυκιά «συμμορία»

Μπαμπάς και γιος: Γλυκιά «συμμορία»

Οι σχέσεις πατέρα και γιου χτίζονται από τα πρώτα παιδικά χρόνια με πολύ παιγνίδι, ζεστές αγκαλιές και ουσιαστικές «αντρικές» κουβέντες.

 

 

Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος, Lewis Yablonsky, στο διάσημο βιβλίο του, Fathers and Sons, αναφέρει τη σχέση πατέρα-γιου ως την πιο δύσκολη από όλες τις οικογενειακές σχέσεις. Δυσκολότερη και από εκείνη της μαμάς και κόρης; Θα αναρωτηθείτε.

 

Φαίνεται πως ναι, καθώς το αντρικό φύλο παραδοσιακά έχει εκπαιδευτεί να επικοινωνεί λιγότερο τα συναισθήματά του από το γυναικείο. Οι άντρες δεν κλαίνε, ούτε μιλάνε πολύ και αυτό δυσχεραίνει την ειλικρινή και βαθιά επικοινωνία του πατέρα με τον γιο. Πώς θα μπορέσει ο ένας να κατανοήσει τα συναισθήματα του άλλου; Κάνοντας πράγματα μαζί, είναι η απάντηση.

 

 

Η πολλή δουλειά τρώει τον πατέρα.

Ο σημερινός πατέρας είναι συνήθως απασχολημένος. Εργάζεται ως αργά και επιστρέφοντας σπίτι έχει στα μάτια του παιδιού του πάντα δουλειά. Ο σημερινός πατέρας νιώθει αμήχανα στον ρόλο του καθοδηγητή-πρότυπου, που θα αντιγράψει ο γιος του. Δεν είναι ο αλλοτινός αυταρχικός πατέρας, ούτε ο γενναιόδωρος υλικά πλην όμως αδιάφορος συναισθηματικά μπαμπάς της περασμένης γενιάς. Είναι ένα μεγάλο αγόρι φορτωμένο με ευθύνες και άγχη που συνήθως δεν διαθέτει τον χρόνο να ασχοληθεί με τον γιο του, όπως σπανίως ασχολιόταν μαζί του και ο δικός του πατέρας. Έτσι, κινδυνεύει να είναι παρών-απών και να χάσει την πιο σημαντική σχέση της ζωής του: Αυτή με το γιο του, ο οποίος, σύμφωνα με τον Yablonsky, όσο κι αν φαίνεται προσκολλημένος στη μητέρα, έχει ανάγκη τον πατέρα. Αναζητά το βλέμμα και τις αντιδράσεις του, ώστε να εσωτερικεύσει το καλό και το κακό, το αποδεκτό και το μη αποδεκτό. Αναζητά την φυσική παρουσία.

 

Γι αυτό μαμάδες «νουθετήστε» τους μπαμπάδες των γιων σας και βοηθήστε τους να μπουν στο πετσί του ρόλου τους. Δώστε τους χρόνο και χώρο και αφήστε τους μόνους να χτίσουν τη σχέση τους με κάθε μέσο:

 

 

Παιγνίδι το θαυματουργό

Εντός ή εκτός σπιτιού, στο γήπεδο του μπάσκετ ή επάνω στη σκακιέρα το παιγνίδι φέρνει κοντά τον πατέρα με τον γιο, που θα μάθει να διαχειρίζεται τις ήττες αλλά και να παλεύει για τις νίκες. Αντίπαλοι ή συμπαίκτες μοιράζονται όχι μόνο τον ελεύθερο χρόνο τους αλλά και συναισθήματα αποδοχής και αγάπης. Αρκεί ο πατέρας που κινεί τα νήματα της σχέσης, να μην είναι ανταγωνιστικός και εριστικός και να μην ασκεί διαρκώς κριτική στις πράξεις του γιου του.

 

 

Εργαστήρια για παιδιά και γονείς

 

Πολλά μουσεία διοργανώνουν καλλιτεχνικά ή εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά στα οποία συμμετέχουν και οι γονείς. Κλείστε θέσεις για τον μπαμπά και τον γιο για να ζωγραφίσουν, να πειραματιστούν, να φτιάξουν μουσικά όργανα… Στο τέλος της ημέρας εκτός από κατάκοποι θα είναι κι ευτυχισμένοι.  

 

 

Η «αντρική» έξοδος

 

Δεν είναι ανάγκη να είναι χωρισμένοι οι γονείς για να βγούνε έξω μόνοι το σαββατόβραδο πατέρας και γιος. Μία έξοδος με σινεμά και εστιατόριο φαστ-φουντ για χάμπουργκερ και σουφλέ σοκολάτας χορταίνει μικρά και μεγάλα αγόρια και λύνει τη γλώσσα τους για μεγάλες κουβέντες.

 

 

Μία επίσκεψη στο γραφείο

 

Τι κάνει επιτέλους και αργεί τόσο πολύ να γυρίσει στο σπίτι; Η δουλειά του μπαμπά είναι ένα μυστήριο, μέχρι την ημέρα που το παιδί θα ακολουθήσει τον πατέρα του στην εργασία του. Η επίσκεψη μπορεί να τονώσει πολύ την αυτοπεποίθηση του παιδιού αν ο μπαμπάς τον παινεύει μπροστά στους συναδέλφους του και το αφήσει να «δουλέψει» στο πλάι του.

 

 

Βόλτες εκτός πόλης

 

Το βουνό ή η θάλασσα είναι το καλύτερο σκηνικό για παιγνίδι αλλά και για χαλάρωση στο πλαίσιο μίας οικογενειακής εκδρομής ή μίας βόλτας με μεγάλη παρέα. Εξερευνήσεις, πεζοπορία, κολύμπι ή ψάρεμα όλα μπορούν να γίνουν αφορμή για σύσφιξη σχέσεων, όπου ο πατέρας θα μάθει στον γιο του όλα τα μεγάλα κόλπα και μυστικά και θα μοιραστεί μαζί του τις αναμνήσεις της δικής του παιδικής ηλικίας.

 

 

Μια αγκαλιά ακόμη

 

Το άλφα και το ωμέγα των ανθρώπινων σχέσεων είναι η έκφραση των συναισθημάτων. Οι μπαμπάδες που απαλλάσσονται από τα κλισέ και αφήνουν πρώτοι τους εαυτούς τους ελεύθερους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους κερδίζουν στο μέλλον την καλή σχέση με το παιδί τους. Έτσι αυτό δεν θα νιώσει ντροπή όταν βάλει τα κλάματα, καθώς δεν θα του πει κανείς ότι το κλάμα είναι «κοριτσίστικο» όπως συνήθιζαν να λένε οι παλαιότεροι. Ενθαρρύνετε τις αγκαλιές ανάμεσα στον μπαμπά και τον γιο δίνοντας εσείς το παράδειγμα προκειμένου το παιδί σας να αναπτύξει τη συναισθηματική νοημοσύνη, αυτό το πολύτιμο εργαλείο για τη ζωή του.

 
2049


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ: Ταξιδέψτε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.