Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Δεν θέλω να πάω στο σχολείο. Πώς αντιμετωπίζουμε την άρνηση του παιδιού;

Δεν θέλω να πάω στο σχολείο. Πώς αντιμετωπίζουμε την άρνηση του παιδιού;

Ο αρχικός ενθουσιασμός για τη δασκάλα, τους συμμαθητές και τα παιχνίδια που θα παίζουν μαζί αρχίζει να περνάει και όλο και πιο συχνά το παιδί ξεκινάει την ημέρα του γκρινιάζοντας ότι δεν θέλει να πάει στο σχολείο. Για να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάμψουμε σ' αυτή την αντίδραση, θα πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε το πού οφείλεται.

 

Γιατί δεν θέλει να πάει στο σχολείο;

 

Συχνά, τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν το σχολείο ως κάτι το προσωρινό! Έτσι, μετά την πρώτη περίοδο «του μέλιτος», όταν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό θα γίνεται κάθε μέρα, αρχίζουν να αντιδρούν. Για εκείνα δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό από το να θέλουν να μείνουν στο σπίτι... Εκεί έχουν λιγότερες υποχρεώσεις, μπορούν να κάνουν (σχεδόν) ό,τι θέλουν και περιτριγυρίζονται από ανθρώπους που τα αγαπούν. Για να θέλουν να φύγουν;

 

Ας μην ξεχνάμε ότι για τα παιδιά το σχολείο είναι πηγή στρες και κούρασης. Πρέπει να ακολουθούν πολλούς κανόνες, να κάνουν ησυχία, να μοιράζονται τα παιχνίδια και να περιμένουν τη σειρά τους. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί αυτοέλεγχο ο οποίος δεν θεωρείται αυτονόητος στις μικρές ηλικίες, οπότε κάποιες φορές είναι για εκείνα πιο εύκολο απλά να μην φύγουν από το σπίτι. Καθώς ο χρόνος περνάει πάντως,  προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του σχολικού περιβάλλοντος και τους είναι όλο και πιο ευχάριστο να περνούν την ώρα τους στο σχολείο.

 

Τέλος, η περίπτωση που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή είναι όταν η άρνηση να πάει στο σχολείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάτι έχει προκύψει που το κάνει να μην περνάει καθόλου καλά εκεί. Ίσως δεν έχει καταφέρει να κάνει φίλους ή υπάρχουν παιδιά που το πειράζουν ή έχει συμβεί κάτι που το έκανε να ντρέπεται ή να νιώθει άσχημα. Πριν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι το παιδί σας δεν θέλει να πάει στο σχολείο μόνο και μόνο για να σας δυσκολέψει τη ζωή, ανακαλύψτε τα αληθινά αίτια πίσω από τη συμπεριφορά του με τους εξής τρόπους:

 

  • Συζητήστε το θέμα μαζί του. Ρωτήστε το εάν υπάρχει κάτι που το δυσκολεύει ή το δυσαρεστεί στο σχολείο. Μπορεί να είναι κάτι που για εσάς δεν είναι και τόσο σπουδαίο, αλλά σημαίνει πολλά για το παιδί, όπως ότι ο καλύτερος φίλος του αποφάσισε να παίζει στα διαλείμματα με κάποιον άλλο. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο βοηθήστε το να βρει λύσεις στο πρόβλημά του.
  • Ενημερώστε το δάσκαλο ή τη δασκάλα του. Ρωτήστε εάν έχει φίλους, εάν συμμετέχει στις ομαδικές δραστηριότητες ή εάν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή τους που μπορεί να το έχει στεναχωρήσει. Το πιθανότερο είναι πως παρόλο που φεύγει με το ζόρι από το σπίτι, το παιδί τελικά περνάει μια χαρά μόλις φτάσει στο σχολείο, όπως θα σας επιβεβαιώσουν οι εκπαιδευτικοί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να είναι ενήμεροι ώστε να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά του και ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε το λόγο της άρνησης.
  • Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει τον αποχωρισμό από εσάς. Εάν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι το παιδί δεν περνάει άσχημα στο σχολείο αλλά απλά δυσκολεύεται να αποχωριστεί το οικείο περιβάλλον του σπιτιού, εξηγήστε του ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο επειδή εκεί μαθαίνουν σημαντικά πράγματα. Πείτε του πως καταλαβαίνετε ότι του είναι δύσκολο να φύγει από το σπίτι και στη συνέχεια προσπαθήστε να το κινητοποιήσετε προκειμένου να ετοιμαστεί λέγοντάς του ότι οι φίλοι του θα έχουν ήδη αρχίσει να παίζουν στο προαύλιο και σίγουρα το περιμένουν για να παίξουν όλοι μαζί. Με την πάροδο του χρόνου η αντίστασή του θα είναι όλο και λιγότερο ισχυρή, καθώς θα δένεται περισσότερο με τους συμμαθητές του και θα ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες του σχολείου. Πάντως, μην ξαφνιαστείτε εάν μετά από μια περίοδο που πηγαίνει αδιαμαρτύρητα στο σχολείο, σάς ξαναπεί ότι δεν θέλει να πάει -κυρίως μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα ή γενικά αφότου έχει περάσει μερικές μέρες μαζί σας στο σπίτι.

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου www.xamogelakia.com
3429


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Εξωτερική ωτίτιδα: Προσέχουμε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.