Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Cocktails: Ξέρουμε τις πέντε καλύτερες συνταγές.

Cocktails: Ξέρουμε τις πέντε καλύτερες συνταγές.

Οι γιορτές τέλειωσαν, η γιορτινή όμως ατμόσφαιρα είναι εδώ. Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν, παρέα με τα καλύτερα κοκτέιλ.

 

 

Εντυπωσιακά σε εμφάνιση και ευωδιαστά, γλυκά ή πικρά, με λίγο ή περισσότερο αλκοόλ και με συστατικά-έκπληξη τα κοκτέιλ σπάνε την αισθητική και γευστική μονοτονία του οινοπνεύματος και γίνονται ένας καλός λόγος για να πιει κανείς ακόμα ένα (και τελευταίο) ποτηράκι.

Έμπειροι bar-tenders μας έδωσαν τις συνταγές των κλασικών εκείνων κοκτέιλ που αγαπήσαμε ή εκείνων που πρόσφατα ανακαλύψαμε και τις μοιραζόμαστε μαζί σας για να τις χρησιμοποιήσετε με την πρώτη εορταστική ευκαιρία και να σπάσετε τον πάγο.

 

 

  1. Mojito, το «πράσινο»

Το παραδοσιακό κουβανέζικο κοκτέιλ αν και καλοκαιρινό ποτό καταναλώνεται ευχάριστα τον χειμώνα (Ίσως επειδή μας θυμίζει την ξεγνοιασιά των καλοκαιρινών διακοπών).

 

ΥΛΙΚΑ

2 κουταλάκια του γλυκού λευκή ή μαύρη ζάχαρη

1 lime

5-6 φύλλα δυόσμου (και ένα κλωναράκι για το γαρνίρισμα)

45 ml κουβανέζικο λευκό ρούμι

Ανθρακούχο νερό ή σόδα

Πάγος

 

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

 

  • Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι αναμείξτε τη ζάχαρη με το φρεσκοστυμμένο χυμό του lime.
  • Χρησιμοποιώντας το γουδοχέρι συνθλίψτε το δυόσμο μέσα στο παραπάνω μείγμα.
  • Προσθέστε το ρούμι και ανακατέψτε.
  • Προσθέστε τον πάγο και συμπληρώστε με το ανθρακούχο νερό ή τη σόδα.
  • Βάλτε την τελευταία πινελιά, δηλαδή το κλωναράκι του δυόσμου, και στην υγειά σας.

 

 

  1. Negroni, το «ιταλικό»

Γεννήθηκε στις χαρούμενες νύχτες του μεσοπολέμου και πήρε το όνομά του από τον Κόντε Καμίλο Νεγκρόνι, που σύχναζε σε ένα φιορεντίνικο μπαρ και αγαπώντας το τζιν θέλησε να το αναμείξει με τα ιταλικά ποτά. Όπερ και εγένετο.

 

ΥΛΙΚΑ

15 ml Gin

15 ml Campari

15 ml Martini Rosso.

1 φέτα πορτοκάλι

Πάγος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα χαμηλό ποτήρι του ουίσκυ, από εκείνα τα οποία οι bartenders ονομάζουν «old fashioned» ανακατεύουμε τα τρία ποτά
  • Προσθέτουμε 2-3 μεγάλα παγάκια
  • Γαρνίρουμε με τη φέτα πορτοκάλι και... saluti!
     
  1. Old fashioned, το «παλιομοδίτικο»

Σύμφωνα με τη βίβλο των κοκτέιλ του 20ού αιώνα, το «The Fine Art of Mixing Drinks», του David Augustus Embury (1948) το Old Fashioned είναι αναμφισβήτητα μέσα στις έξι πιο βασικές δημιουργίες.

 

ΥΛΙΚΑ

60ml ουίσκι κατά προτίμηση bourbon
1 κύβο λευκής ζάχαρης, ιδανικά ή μία κοφτή κουταλιά
2-3 σταγόνες Angostura bitters
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

  •  
  • Σε ένα ποτήρι old fashioned -ο τύπος ποτηριού πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ποτό- ρίχνουμε τη ζάχαρη και 2 σταγόνες angostura.
  • Με ένα γουδοχέρι λιώνουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε με την angostura.
  • Προσθέτουμε το ουίσκι και ανακατεύουμε προσεκτικά και αργά.
  • Σερβίρουμε με ένα ή περισσότερα μεγάλα κομμάτια πάγου και μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού που θα δώσει άρωμα εσπεριδοειδών στο βαρύ             βασισμένο στο ουίσκι κοκτέιλ.

 

  1. Margarita, η μεξικάνικη.

Υπάρχουν πολλοί –αστικοί- μύθοι γύρω από το διάσημο κοκτέιλ. Σύμφωνα με έναν από αυτούς ο Ρεντ Χίλτον, μπάρμαν στο Virginia City, βάφτισε το κοκτέιλ Μαργαρίτα από το μικρό όνομα της φίλης και πελάτισσάς του, Μέντεζ, η οποία χτύπησε κάποιον στο κεφάλι με ένα μπουκάλι ουίσκι και δευτερόλεπτα αργότερα πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρή. Μία λιγότερο σαματατζίδικη εκδοχή θέλει την ηθοποιό Ρίτα Χέιγουορθ νονά του κοκτέιλ. (Το πραγματικό της όνομα ήταν Margarita Casino).

 

ΥΛΙΚΑ

50ml Tequila
15ml Triple Sec
15ml Φρέσκο χυμό λεμονιού και 2 φέτες λεμόνι
Αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε σε ένα σέικερ τα υλικά και τον κατά προτίμηση τριμμένο πάγο.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι το χείλος ειδικού ποτηριού, το οποίο έχουμε από πριν παγώσει (Βρέχουμε το χείλος του ποτηριού με μία φέτα λεμόνι και μετά αναποδογυρίζουμε το ποτήρι σε ένα πιάτο με μπόλικο αλάτι).
  • Ρίχνουμε το ποτό στο ποτήρι και γαρνίρουμε το κοκτέιλ με δύο φέτες λεμόνι. Viva Mexico!

 

  1. Aperol Spritz, το «νεοκλασικό»

Ακόμη κι εκείνοι που δεν αγαπούν το Campari και τα πικρά κοκτέιλ υποκλίθηκαν τις τελευταίες χρονιές στο φινετσάτο -ιταλικό βλέπετε- Aperol Spritz. Σερβίρεται σε παγωμένο ποτήρι του κρασιού κατά προτίμηση –αν και μερικοί ζητούν χαμηλό old fashioned.

 

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

60ml Prosecco
60ml Aperol*
Σόδα
Πάγος

1 φέτα πορτοκάλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ρίχνετε τον πάγο
  • Προσθέτετε το Prosecco και το Aperol, ανακατεύετε και γεμίζετε το ποτήρι μέχρι πάνω με σόδα.
  • Γαρνίρετε με το πορτοκάλι.

 

*Σε άλλες συνταγές υπερισχύει σε αναλογία το Prosecco.

 








113


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ: Ένα παιδί...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.