Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Back to work

Back to work

Η επιστροφή της μαμάς στην εργασία είναι η απαρχή της νέας της ζωής: Αυτή της εργαζόμενης μητέρας.

 

Η άδεια λοχείας και οι άδειες μητρότητας δεν είναι γενναιόδωρες, αλλά οι νέες μητέρες είναι σίγουρα γενναίες: Όταν έρθει η ώρα της επιστροφής στην εργασία, «πολεμούν» με το θήλαστρο για να αφήσουν πίσω το γάλα τους και να τρέξουν για να ανταγωνιστούν τον χρόνο προκειμένου να τα προλάβουν όλα. Και τότε συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν, ούτε οι ίδιες. Είναι δυνατές, ίσως ακόμη περισσότερο από πριν, αλλά όχι ελεύθερες. Είναι ολοκληρωμένες, αλλά όχι αυτόνομες. Ένας άνθρωπος με αυξημένες ανάγκες εξαρτάται από εκείνες. Η συνειδητοποίηση της νέας κατάστασης σε συνδυασμό με τη σωματική κούραση και την εύθραυστη ψυχολογία της νέας μητέρας μπορεί να φέρει εκρήξεις θυμού, επεισόδια θλίψης και ενοχές πριν ακόμη πατήσουν το πόδι τους στη δουλειά. Τι μπορούν να κάνουν; Να οργανωθούν και να ανασυνταχτούν.

 

 

Ενημερωθείτε: Επισκεφτείτε διαδικτυακά ή με τη φυσική σας παρουσία το Υπουργείο Εργασίας και πάρετε όλες εκείνες τις λεπτομερείς πληροφορίες για την κάλυψη της μητρότητας από τη νομοθεσία. Πόσες μέρες και ώρες άδειας μητρότητας δικαιούστε; Πώς καλύπτεστε όταν αρρωσταίνει το παιδί σας και απουσιάζετε; Μπορείτε να συλλέγετε και να αποθηκεύετε το γάλα σας στον εργασιακό χώρο;

 

Η ελληνική νομοθεσία προστατεύει το μητρικό θηλασμό και με ειδικές διατάξεις του νόμου 4316 θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να καλύψει νομικά τις θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες. Έτσι οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται χώρος θηλασμού στην Εργασία.

 

Απενοχοποιηθείτε: Πολλές νέες μητέρες νιώθουν ότι επιστρέφοντας στην εργασία εγκαταλείπουν το παιδί τους. Αν έχετε ενοχική προσωπικότητα είναι πολύ πιθανό να πέσετε στη συγκεκριμένη παγίδα και να νιώσετε «κακή» μάνα. Αντί γι αυτό σκεφτείτε: καλή μητέρα είναι η ισορροπημένη μητέρα και η εργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία ισορροπημένη ζωή. Σημασία έχει να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας επιστρέφοντας στο σπίτι και να ασχολείστε μαζί του και όχι με τις –ατέλειωτες έτσι κι αλλιώς- δουλειές του σπιτιού. 

 

Βρείτε «γυναίκα»: Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να επιλέξετε τη γυναίκα εκείνη που θα μένει με το παιδί σας όταν εσείς θα λείπετε. Οι πολύ οργανωμένες γυναίκες έχουν κλείσει τον φάκελο «baby sitter» πριν μπουν στο μαιευτήριο. Αν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία γυναικών, αναζητήστε μία κυρία με συστάσεις από τον φιλικό ή συγγενικό σας κύκλο και κάντε μία «προσομοίωση» προσλαμβάνοντάς τη δοκιμαστικά για μερικές μέρες. Έτσι θα καταλάβετε αν σας ταιριάζει και νιώθετε άνεση και ασφάλεια μαζί της και φυσικά αν έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα: γνώση και εμπειρία για τη φύλαξη βρεφών, καθαριότητα, εντιμότητα και ψυχική ισορροπία. Όταν καταλήξετε σε κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης σας, δώστε χρόνο στο παιδί σας να εξοικειωθεί με το νέο πρόσωπο που θα το φροντίζει. Αν θηλάζετε ο χρόνος προσαρμογής θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος καθώς το βρέφος θα πρέπει να μάθει ότι παίρνει γάλα και από το μπουκάλι, το οποίο μάλιστα θα του το δίνει μία άλλη γυναίκα και όχι η μαμά του.

 

Μοιράστε αρμοδιότητες: Μην τα κάνετε όλα μόνη σας. Γίνατε μητέρα, όχι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Συμβαίνει σε όλες μας να υιοθετούμε πρότυπα από το παρελθόν όταν δεν ξέρουμε ακριβώς ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε στην πορεία της ζωής μας. Έτσι όταν αποκτούμε παιδί τείνουμε να γίνουμε και εμμονικές νοικοκυρές, μαγείρισσες και δεινές οικοδέσποινες. Πατήστε φρένο και κοιτάξτε γύρω σας: Ο σύντροφός σας είναι πλέον και μπαμπάς και ο νέος του ρόλος του δίνει επιπλέον αρμοδιότητες στο σπίτι και την οικογένεια. Ακόμη και ο παππούς και η γιαγιά μπορεί να προσφέρουν βοήθεια στη νέα κατάσταση: κάποια ψώνια για το σπίτι, τη φύλαξη του μωρού σε έκτακτες περιπτώσεις ή το μαγείρεμα για το κυριακάτικο τραπέζι της διευρυμένης, ευτυχισμένης πλην όμως ταλαιπωρημένης οικογένειας.

 

Μπείτε σε πρόγραμμα: Ο ελεύθερος μητρικός θηλασμός ακολουθεί την όρεξη και τη διάθεση του παιδιού και δεν υπακούει σε κανένα πρόγραμμα, αλλά εσείς πρέπει να προγραμματιστείτε. Επιστρέφοντας στην εργασία θα επιστρέψετε στα ωράρια και την αυστηρή οργάνωση της καθημερινής ρουτίνας, στην οποία χωράει ο μητρικός θηλασμός, αρκεί να το θέλετε.

 

Οργανώστε τον «μητρικό θηλασμό»

 

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενες μητέρες συνεχίζουν τον μητρικό θηλασμό συλλέγοντας και αποθηκεύοντας το γάλα τους στον χώρο εργασίας τους. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα, αλλά όχι ακατόρθωτα για μαμάδες που θέλουν να συνεχίσουν τον θηλασμό και να δίνουν το δικό τους γάλα στο παιδί εξ’ αποστάσεως όταν λείπουν στη δουλειά και κρατώντας το παιδί τους αγκαλιά όταν βρίσκονται στο σπίτι. Αν αποφασίσετε να συνεχίσετε να θηλάζετε το παιδί σας παρά τις αντίξοες συνθήκες, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή και τη μαία σας και μάθετε τα πάντα για τη συλλογή και την αποθήκευση γάλακτος τουλάχιστον δέκα μέρες πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε. Εν τω μεταξύ προμηθευτείτε τα απαραίτητα: θήλαστρο, τσάντα μεταφοράς, παγοκύστες και αποθηκευτικά σακουλάκια. Μην τρομάζετε: Από τον 5ο μήνα και μετά που εισάγονται σταδιακά οι κρέμες και οι σούπες, τα γεύματα με γάλα μειώνονται και η διαδικασία άντλησης δεν θα είναι πλέον απαραίτητη. Κι εσείς θα μπορείτε να απολαμβάνετε τον πρωινό και πριν τον ύπνο θηλασμό, μία χαλαρωτική διαδικασία που προάγει τον δεσμό μητέρας-παιδιού.

 

Δείτε τη ζωή αλλιώς

 

Είναι σπάνιες –αλλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα- οι περιπτώσεις μαμάδων που δεν βλέπουν την ώρα να μπουν στα ρούχα της δουλειάς και να επιστρέψουν στον μοναδικό πλέον προσωπικό τους χώρο: την εργασία τους. Μπορείτε να «κλέψετε» κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς τους προκειμένου να δείτε την καθημερινότητα με τα μάτια τους: Είστε μία νέα γυναίκα γεμάτη ζωή, έχετε γίνει μητέρα και σε μία δύσκολη εποχή έχετε εργασία. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και κάντε και κανένα χατίρι στον εαυτό σας. Το αξίζετε.
2628


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Παιδί δύσκολο στο φαγητό; Αυτά...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.