Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Αισθητική οδοντιατρική: Σύγχρονα υλικά και τεχνικές για τέλειο χαμόγελο

Αισθητική οδοντιατρική: Σύγχρονα υλικά και τεχνικές για τέλειο χαμόγελο

Η νέα τάση στην αισθητική οδοντιατρική συνοψίζεται σε δύο έννοιες: υγεία και ομορφιά.

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας, που γιορτάστηκε στις 20 Μαρτίου, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο πώς η υγεία του στόματος μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία μας. Είναι γεγονός, πως ένα ωραίο και υγιές χαμόγελο είναι ένδειξη μιας καλής φυσικής κατάστασης. Η έννοια του ωραίου είναι μεν υποκειμενική, δεν παύει ωστόσο, πολλές φορές να ταυτίζεται και με το υγιές. Έχοντας σαν βάση ένα καθαρό στόμα, χωρίς φλεγμονές στα ούλα και στα δόντια, η σύγχρονη αισθητική  οδοντιατρική μπορεί να προσφέρει πολλές επιλογές για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί.

 

 

Αισθητικές παρεμβάσεις: Αυστηρά στον οδοντίατρο!

 

Στις πιο συντηρητικές αισθητικές παρεμβάσεις συγκαταλέγεται η λεύκανση των δοντιών. Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον κατάλληλος να κατευθύνει τον ασθενή στη σωστή επιλογή της μεθόδου, που ταιριάζει στις ανάγκες του, είτε αφορά λεύκανση στο σπίτι, στο ιατρείο ή συνδυασμό των δύο. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται από τον οδοντίατρο είναι εξειδικευμένα, εγκεκριμένα για οδοντιατρική χρήση και με συγκεντρώσεις λευκαντικών παραγόντων που μόνο υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι απολύτως ασφαλή. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν ευρύτερα στο εμπόριο ή διαφημίζονται από διάφορα κέντρα αισθητικής, έχουν πολύ λιγότερα ή και καθόλου αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα έχουν μικρότερη διάρκεια. Εξάλλου, για να εφαρμοστεί η λεύκανση, προϋπόθεση είναι το υγιές στόμα που μόνο ένας ειδικός μπορεί να διασφαλίσει.

 

Άλλη μια συντηρητική αισθητική παρέμβαση είναι η ορθοδοντική. Πολλές φορές τα μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια και κυρίως ο συνωστισμός των δοντιών μπορούν να δημιουργήσουν και προβλήματα υγιεινής. Μπορεί λοιπόν οι περισσότεροι να σχετίζουν την ορθοδοντική με την παιδική ηλικία, ωστόσο αφορά ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα θεραπειών και γι αυτό είναι σημαντικό να συζητηθεί η λύση της ορθοδοντικής και για τους ενήλικες. Πλέον υπάρχουν διαφανείς νάρθηκες (Ιnvisalign®), οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα χωρίς τη χρήση σταθερών εργασιών, οι οποίες για έναν ενήλικα συνήθως αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να αποφασίσει να προχωρήσει σε ορθοδοντική θεραπεία.

 

Συμπληρωματικά, υπάρχει μια πληθώρα αισθητικών παρεμβάσεων που είναι πιο επεμβατικές, αλλά και πολλές φορές απαραίτητες. Οι παλιές εμφράξεις αμαλγάματος, στις οποίες οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρονται ως «μαύρα σφραγίσματα», μπορούν πλέον να αντικατασταθούν με σύγχρονα υλικά όπως οι ρητίνες («λευκά σφραγίσματα»), οι οποίες πλέον έχουν εξελιχθεί και προσφέρουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα και αντοχή. Οι πιο μεγάλες εμφράξεις μπορούν να αντικατασταθούν με ένθετα ή επένθετα, ρητίνης ή ολοκεραμικά, που βελτιώνουν κατά πολύ τη μακροζωία των δοντιών μας αφού αυξάνουν σημαντικά την προστασία τους από κατάγματα.

 

Στην περίπτωση που θέλουμε να διορθώσουμε το χρώμα ή το σχήμα των δοντιών μας, μια από τις πιο συντηρητικές και με πολύ καλά αποτελέσματα τεχνικές, είναι οι «όψεις». Η τεχνική αυτή αφορά την αλλαγή μόνο της μπροστινής επιφάνειας του δοντιού, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με λίγο ή και καθόλου τρόχισμα του φυσικού δοντιού, ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτές κατασκευάζονται είτε από ρητίνη, είτε από σύγχρονα ολοκεραμικά υλικά, με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Τέλος, σε περίπτωση απώλειας ενός ή περισσοτέρων δοντιών είναι σημαντικό να προβαίνουμε στην αποκατάστασή του κενού, τόσο για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους, όσο και για τη διατήρηση της συνολικής αρμονίας. Οποιαδήποτε ανισορροπία μακροπρόθεσμα επηρεάζει όλο μας το στόμα με άναρχες μετακινήσεις δοντιών και ανισόρροπη μάσηση που μπορεί να επηρεάσει την κροταφογναθική διάρθρωση αλλά και την αρμονία του προσώπου μας. Τα μικρότερα κενά μπορούν να αναπληρωθούν με ακίνητες εργασίες (γέφυρες) χρησιμοποιώντας σαν στηρίγματα τα παρακείμενα υγιή δόντια. Στην περίπτωση μεγαλύτερων κενών η ιδανική λύση είναι τα εμφυτεύματα. Είναι γεγονός, πως το υψηλό κόστος τους κάνει πολλούς ασθενείς να διστάζουν, ωστόσο, το αισθητικό αποτέλεσμα, η αίσθηση φυσικότητας και η σταθερότητά τους, τα κάνει να υπερτερούν σημαντικά έναντι των κινητών εργασιών που είναι η άλλη εναλλακτική λύση για την κάλυψη  μεγάλων κενών.

 

Ανακεφαλαιώνοντας είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως η επιλογή οποιασδήποτε ή συνδυασμού των παραπάνω τεχνικών πρέπει πάντα να γίνεται με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου σας. Αυτός είναι ο ειδικός που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις εξατομικευμένες ανάγκες σας και να σας κατευθύνει -στα πλαίσια της λογικής- στο τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα για εσάς, πάντα με γνώμονα την καλή στοματική υγεία.

 

 

 

Από τη Γεωργία Μεταξά, Χειρουργό Οδοντίατρο.

 
1238


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Φθινόπωρο: Καιρός να...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.