Νήπιο 1-4 ετών

Tips για παιδιά που είναι «δύσκολα» στο φαγητό

Tips για παιδιά που είναι «δύσκολα» στο φαγητό

 

Το παιδί σας αρνείται να φάει οτιδήποτε περιέχει κάτι πράσινο/δεν έχει ξαναδοκιμάσει/έχει περίεργη υφή; Είναι γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ εφευρετικά σε δικαιολογίες όταν δεν θέλουν να φάνε. Από τη μεριά μας όμως κι οι μαμάδες θέλουμε αφενός να εξασφαλίσουμε ότι παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται -που σημαίνει ποικιλία τροφών- και αφετέρου να έχουμε περισσότερες επιλογές ώστε να μην αναγκαζόμαστε να σερβίρουμε κάθε μέρα ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες. Να μερικές ιδέες για να πείσουμε τα πιτσιρίκια μας εάν όχι να μάθουν να τρώνε τα πάντα, τουλάχιστον να μάθουν να τα δοκιμάζουν -με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα διαπιστώσουν ότι οι μπάμιες είναι ένα πολύ νόστιμο λαχανικό!

 

Δείξτε επιμονή (κι υπομονή)

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά θα πρέπει να δουν μπροστά τους πολλές φορές ένα φαγητό πριν τολμήσουν να βάλουν μια μπουκιά στο στόμα τους (και, συχνά, να τη βγάλουν αμέσως μετά)! Γι' αυτό είναι σημαντικό να σερβίρουμε τακτικά όλες τις τροφές, ακόμα κι αν ξέρουμε εκ των προτέρων ότι μάλλον θα την αρνηθεί. Ιδανικά, βάλτε στο τραπέζι μια καινούρια τροφή μαζί με κάποια αγαπημένη του και απλά ζητήστε του να δοκιμάσει. Εάν αρνηθεί, μην το κάνετε θέμα, αλλά επιχειρήστε το ξανά μετά από λίγες μέρες.

 

Δώστε στο παιδί ενεργό ρόλο στη διατροφή του

Πάρτε το μαζί σας στο μανάβικο και στο σούπερ μάρκετ, δείξτε του τα διαφορετικά προϊόντα, μιλήστε του για την υφή, τη γεύση και τα χρώματά τους. Ζητήστε του να επιλέξει ένα λαχανικό που θα πάρετε και θα μαγειρέψετε (με τη «δέσμευση» ότι θα δοκιμάσει έστω μια μπουκιά). Ακόμα καλύτερα, καλλιεργείστε στον κήπο ή σε γλάστρες τα δικά σας λαχανικά και φροντίστε τα μαζί με το παιδί. Και όποτε υπάρχει η δυνατότητα, αφήστε το να σας βοηθήσει στην κουζίνα.

 

Βάλτε φαντασία

Δοκιμάστε να σερβίρετε φουντίτσες από μπρόκολο ή κομματάκια από άλλα λαχανικά μαζί με μια σάλτσα τυριού ή κάποιο άλλο συνδυασμό που πιστεύετε ότι θα άρεσε στο παιδί. Κόψτε τις τροφές που αρνείται να δοκιμάσει σε διαφορετικά σχήματα με κουπ πατ. Σερβίρετε κάτι που παραδοσιακά τρώγεται για πρωινό στο δείπνο. Φτιάξτε τοπία ή φατσούλες στο πιάτο χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη φρούτα και λαχανικά.

 

Δώστε το καλό παράδειγμα

Είναι προφανές ότι δύσκολα θα πείσετε ένα παιδί να φάει σπανακόρυζο όταν ούτε κι εσείς το απολαμβάνετε ιδιαίτερα -πόσο μάλλον όταν δεν το τρώτε καθόλου. Εάν θέλετε κάποιες τροφές να μπαίνουν τακτικά στο οικογενειακό τραπέζι, αυτό θα πρέπει να γίνεται για όλους!

 

Αποφύγετε να συνδέετε το φαγητό με επιβράβευση ή τιμωρία

Αυτό σημαίνει ότι δεν λέμε «αν καθίσεις φρόνιμα θα σου πάρω παγωτό» ούτε «αν δεν πας για ύπνο αύριο θα φας φακές». Με αυτόν τον τρόπο περνάτε το μήνυμα ότι κάποιες τροφές είναι «καλές» και κάποιες «κακές» και μαντέψτε ποιες δεν θα θέλει ούτε να βλέπει μπροστά του το παιδί σας!

 

Τηρήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γευμάτων

Μην αφήνετε το παιδί να τρώει ανεξέλεγκτα ό,τι ώρα θέλει και μην προσφέρετε πολλά σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Έτσι θα εξασφαλίσετε πως όταν καθίσει στο τραπέζι θα είναι αρκετά πεινασμένο για να μπορεί να αφήσει στην άκρη τις παραξενιές και να φάει αυτό που υπάρχει στο πιάτο του.Tags

tips, δυσκολία, φαγητό


2069


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Δοκιμασμένα Tips Οργάνωσης Από Ένα Αληθινό Σπίτι

Δοκιμασμένα Tips Οργάνωσης Από Ένα Αληθινό Σπίτι

Ας το παραδεχτούμε. Κουραστήκαμε να δεχόμαστε συμβουλές για την οργάνωση του σπιτιού, που στην πράξη δεν έχουν καμία εφαρμογή σε απλά, καθημερινά σπίτια. Σε αυτό όμως το άρθρο, δείχνουμε δοκιμασμένα tips οργάνωσης για ένα αληθινό ελληνικό σπίτι.

Οκτώβριος 23,2015

11 Πραγματικά Έξυπνα Κόλπα Καθαριότητας!

11 Πραγματικά Έξυπνα Κόλπα Καθαριότητας!

Πώς θα καθαρίσεις πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά κάθε γωνιά του σπιτιού αλλά και παπούτσια, πουλόβερ και άλλα; Με αντικείμενα που έχεις ήδη στο σπίτι για άλλες χρήσεις! Το νοικοκυριό στα πανέξυπνά του!

Οκτώβριος 20,2016

Κρητική διατροφή: Με τις υγείες...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.