Είμαι Γυναίκα

Τένις: Η μαμά παίζει και αθλείται

Τένις: Η μαμά παίζει και αθλείται

Δωρίστε στον εαυτό σας μία ρακέτα του τένις και μυηθείτε στο πιο συναρπαστικό αθλητικό παιγνίδι ενηλίκων.

 

Οι φανατικοί –ερασιτέχνες και επαγγελματίες- τενίστες περιγράφουν την αντισφαίριση ως «άθλημα για μία ζωή» και μάλλον έχουν δίκιο. Στα γήπεδα τένις συναντά κανείς από μικρά παιδιά έως μεσήλικες και υπερήλικες παίκτες, οι οποίοι διατηρούνται σε άψογη φόρμα, ίσως γιατί δεν παραλείπουν ποτέ την εβδομαδιαία –τουλάχιστον- προπόνησή τους.

 

Αυτό που τους δένει με το άθλημα δεν είναι μόνο η σωματική, αλλά και η πνευματική ευχαρίστηση. Μετά από έναν αγώνα τένις οι ενδορφίνες που εκλύονται στον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της αεροβικής άσκησης, χαρίζουν ένα αίσθημα ευφορίας. Από την άλλη, το παιγνίδι είναι από μόνο του πηγή χαράς. Ακόμη κι όταν χάνει κανείς έχει προσπαθήσει σκληρά όχι μόνο ασκώντας το σώμα του, αλλά και το πνεύμα του γιατί -πιστέψτε το: το τένις είναι ένα από τα πιο δύσκολα αθλήματα, ένα παιγνίδι στρατηγικής που απαιτεί διαρκή πνευματική συγκέντρωση. Κάτι σαν το γκολφ δηλαδή, μόνο που το τένις απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα. Ακόμη, η αντισφαίριση είναι το μοναδικό ολυμπιακό άθλημα που δεν έχει χρόνο λήξης. Στόχος είναι η απόκτηση πόντων χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο κάτι που διεγείρει εγκεφαλικά τους παίκτες και τους κρατάει σε εγρήγορση.

 

Αλλά ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη της αντιφαίρισης:

 • Η προπόνηση και οι αγώνες γίνονται στην ύπαιθρο. Ο καθαρός αέρας και ο ήλιος, που βοηθά το σώμα μας να συνθέσει τη βιταμίνη D, κάνουν τη συνθήκη ιδανική για την προαγωγή της σωματικής υγείας και της ευεξίας, αρκεί να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η κατάλληλη ενδυμασία, η λήψη υγρών και η αποφυγή προπόνησης σε ακραίες θερμοκρασίες. (έντονο κρύο ή ζέστη).
 • Το τένις γυμνάζει ολόκληρο το σώμα κορμό και άκρα, αν και δεν είναι ψέμα, ότι όσον αφορά τα χέρια, η άσκηση είναι μονόπλευρη, καθώς το χέρι που κρατά τη ρακέτα γυμνάζεται πιο εντατικά. Ένας καλός προπονητής θα εξαντλήσει το ασκησιολόγιο αντισφαίρισης και θα σας διδάξει πώς να προπονήστε σωστά για να προλαμβάνετε τραυματισμούς και για να αποκτήσετε την απαραίτητη για τους αγώνες αντοχή και ευλυγισία. 
 • Μπορεί κανείς να παίξει τένις, όποτε θέλει και με όποιον θέλει. Δεν χρειάζεται ομάδα αλλά ένα ακόμη άτομο, τον αντίπαλο.
 • Σε μία πραγματικά αγωνιστική παρτίδα τένις καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από ό,τι στον αντίστοιχο χρόνο ποδηλασίας ή συμμετοχής σε τάξη αεροβικής άσκησης.
 • Το τένις είναι συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης και, επομένως καίει λίπος, βελτιώνει την φυσική σου κατάσταση, ενώ βοηθά τους μύες να χρησιμοποιούν το οξυγόνο αποτελεσματικότερα.
 • Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Southern Connecticut State University οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες
 • παίκτες του τένις έχουν μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοεκτίμηση και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, θυμού και άγχους σε σχέση με άλλους αθλητές ή με άτομα που δεν ασκούνται καθόλου.
 • Το τένις προάγει τον σωστό συντονισμό, έλεγχο και ακρίβεια των κινήσεων ειδικά με χτυπήματα αφής όπως το γωνιακό βολέ και χαρίζει στο σώμα ευκινησία καθώς ο παίκτης χρειάζεται να αλλάζει κατεύθυνση συνεχώς κατά τη διάρκεια ενός τυπικού πόντου.
 • Με το τένις βελτιώνεται ο συντονισμός χεριών-ματιών, καθώς η ρακέτα, που είναι η προέκταση του χεριού του αθλητή, πρέπει να στοχεύει πάντα τη μπάλα.
 • Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στον γυναικείο οργανισμό καθώς βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
 • Προάγει σωστές διατροφικές συνήθειες: μας μαθαίνει να ικανοποιούμε την πείνα μας με μικρές ποσότητες υψηλής ποιότητας τροφής πριν αλλά και μετά από τον αγώνα. 
 • Μερικές παρτίδες τένις αρκούν για να μυηθεί κανείς στη δύσκολη ανταγωνιστική πραγματικότητα. Εάν νιώθετε αδύναμες να αντιμετωπίσετε τον εργασιακό ανταγωνισμό, το τένις είναι το άθλημα που θα σας εκπαιδεύσει να τα βγάλετε πέρα ακόμη και στην καθιστική ζωή του γραφείου. Ακόμη, το τένις μάς διδάσκει να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, να εφαρμόζουμε στρατηγικές και να προβλέπουμε τις κινήσεις του αντιπάλου ώστε να επιλέγουμε ανάλογα το σχέδιο αντεπίθεσής μας.
 • Αν και είναι ένα «ατομικό» άθλημα (ένας εναντίον ενός) με εξαίρεση το διπλό παιγνίδι, το τένις μάς κάνει πιο κοινωνικούς και εξωστρεφείς, καθώς στον χώρο του γηπέδου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν όχι μόνο κατά τη διάρκεια, αλλά και πριν και μετά από το παιγνίδι.
 • Όπως σε όλα τα παιγνίδια έτσι και στο τένις μαθαίνει κανείς να κερδίζει, αλλά και να χάνει και κυρίως να μαθαίνει από τα λάθη, που τον οδήγησαν στην ήττα. Και αυτό είναι το μεγάλο όφελος από κάθε είδους παιγνιδιού.

 

Ποτέ δεν είναι αργά

Αν και το τένις είναι ιδανικό για τα παιδιά, ένα υγιές άτομο μπορεί να ξεκινήσει κάθε στιγμή της ζωής του προπονήσεις και αγώνες αποκομίζοντας τα οφέλη της σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας μέσα από την απόλαυση του παιγνιδιού. Ειδικά για τις γυναίκες που εργάζονται όχι μόνο εκτός αλλά και εντός σπιτιού, το τένις αποτελεί τη διέξοδο που θα τις αποφορτίσει από την απαιτητική, γεμάτη εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις καθημερινότητα. Μία καλή ιδέα για τις μητέρες είναι να ξεκινήσουν τένις μαζί με τα παιδιά τους ή και τον σύζυγό τους εφευρίσκοντας έτσι έναν τρόπο να εντάξουν την άσκηση και το παιγνίδι στην οικογενειακή ζωή.

 

Με τη συνεργασία του Άκη Τρικεριώτη, ιδιοκτήτη της Match Point Tennis Academy, απόφοιτου ΤΕΦΑΑ, προπονητή τένις.

 

Βρείτε το γήπεδό σας

 

ΤΑΤΟΙ CLUB: (Ακαδημία Τένις του Τατόι Club)

Ερυθραίας 186, Βαρυμπόμπη.

Τηλ.: 21 4416 6000,  https://tatoiclub.com

 

ACE

Λεωφόρος Ανθούσας 9, Παλλήνη – Ανθούσα.

Τηλ.: 210 6666-725, www.acetennisclub.gr

 

Star Sport Club

Λεωφ. Καραμανλή 4, Βούλα.

Τηλ.: 21 1403 0455 www.starsportclub.gr

 

Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών

Λεωφ. Βασ. Όλγας 2, Αθήνα.
Τηλ.: 210 9232872,  www.oaa.gr

 

Filothei tennis Club (Αττικός Όμιλος Αντισφαίρισης Φιλοθέης)

Δάφνης & Καλλιγά, Φιλοθέη. 
Τηλ:210 6812557, www.aoaf.grTags

γήπεδο, παιχνίδι, ρακέτα, τέννις


565


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά μας για κάθε εποχή του χρόνου, εντός ή εκτός σπιτιού. Τέρμα τα «βαριέμαι» των παιδιών, τέρμα και εκείνες οι δικές μας στιγμές που ως γονείς «κολλάμε» και δεν μας κατεβαίνουν ιδέες.

Μάρτιος 13,2017

Το μεγάλο δίλημμα: παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Το μεγάλο δίλημμα: παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Ο παιδικός σταθμός είναι μια πραγματικότητα στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας και ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή και των δύο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα του παιδικού σταθμού.

Ιανουάριος 07,2014

Αποτρίχωση με laser: Τώρα είναι η...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.