Παιδί 4+

Ταξιδιωτική ναυτία

Ταξιδιωτική ναυτία

Πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά που «αρρωσταίνουν» όταν ταξιδεύουν με πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο.

 

Γιατί για μερικά άτομα το ταξίδι γίνεται εφιάλτης; Επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί την πληροφορία, που φθάνει από τον λαβύρινθο, ότι το σώμα κινείται καθώς τα μάτια το βλέπουν σταθερό. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε άτομα κυρίως μεταξύ 2 και 14 ετών, τα οποία εμφανίζουν συχνότερα ναυτία η οποία μετατρέπει το ταξίδι των οικογενειακών διακοπών σε μεγάλο πρόβλημα. Αν λοιπόν πρόκειται να ταξιδέψουμε με τα παιδιά μας με καράβι, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο καλό θα είναι να προλάβουμε τις συνθήκες εκείνες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη ναυτία.

 

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους  

Ξεκινάμε το ταξίδι μας ξεκούραστοι: Τα κουρασμένα παιδιά παθαίνουν ευκολότερα ναυτία και οι κουρασμένοι γονείς τα φροντίζουν δυσκολότερα.

 

Αν ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητό μας επιλέγουμε την κατάλληλη ώρα της ημέρας, κατά προτίμηση το βράδυ όπου ειδικά τα μικρότερα παιδιά θα κοιμούνται. Αποφεύγουμε να ταξιδέψουμε το μεσημέρι καθώς η ζέστη και η κόπωση επιδεινώνει το αίσθημα της ναυτίας. Εάν ταξιδεύουμε με πλοίο επιλέγουμε επίσης νυχτερινά δρομολόγια και κλείνουμε καμπίνα ώστε να τα παιδιά μας να κοιμηθούν. Εναλλακτικά, ταξιδεύουμε μέρα και φροντίζουμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και όχι στα σαλόνια. Η συμβουλή μας προς το παιδί θα είναι να κοιτάζει μακριά στον ορίζοντα. Το ίδιο συμβουλεύουμε και το παιδί μας στο αεροπλάνο όπου φροντίζουμε να κάθεται δίπλα στο παράθυρο και να κοιτάζει έξω και μακριά.

 

Στο αυτοκίνητο η οδήγηση πρέπει να είναι σταθερή χωρίς απότομες εναλλαγές μεταξύ επιτάχυνσης και επιβράδυνσης του αυτοκινήτου, ειδικά εάν ο δρόμος έχει στροφές. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε συχνές στάσεις για λίγο περπάτημα και ξεκούραση.

 

Αν και ο συνοδηγός παθαίνει ναυτία σπανιότερα, η θέση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το παιδί. Δεν βάζουμε λοιπόν ποτέ μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά μπροστά, αλλά τα δένουμε στο πίσω μέρος της καμπίνας του αυτοκινήτου και στο ειδικό κάθισμα ανάλογα με την ηλικία του. Ο εμετός είναι προτιμότερος από τον κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος.

 

Προσέχουμε το φαγητό πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί μας τελείως νηστικό να ταξιδέψει. Προτιμάμε στεγνές τροφές, αποφεύγουμε τα βαριά λιπαρά γεύματα και δεν δίνουμε στο παιδί πολλά υγρά. Οι φρυγανιές, τα κράκερς και τα τοστάκια είναι τα πλέον κατάλληλα σνακ και μικρά γεύματα για την περίσταση.

 

Προσοχή στη ζέστη, καθώς επιδεινώνει τα συμπτώματα: Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ και ο αέρας δροσερός. Στο αυτοκίνητο χρησιμοποιούμε κλιματισμό αφήνοντας όμως και ένα μικρό άνοιγμα στο παράθυρο που βρίσκεται κοντά στο παιδί ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

 

Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μη διαβάζουν στο αυτοκίνητο, ούτε να παίζουν με tablet και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Σε μικρότερα παιδιά βοηθάει να αποσπάσουμε την προσοχή τους βάζοντας ένα cd με μουσική η με παραμύθια.

 

Αποφεύγουμε τις βαριές μυρωδιές. Στο πλοίο τη λύση τη δίνει η καμπίνα ή οι βόλτες στο κατάστρωμα. Στο αυτοκίνητο δεν φοράμε αρώματα και δεν ανοίγουμε συσκευασίες τροφίμων. Τσιμπολογάμε μόνο στις στάσεις και ποτέ εν κινήσει.

 

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να πάρουν ένα αντισταμινικό σιρόπι η χάπι ή να μασούν την ειδική για τη ναυτία τσίχλα εάν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και αφού προηγουμένως έχουν συνεννοηθεί με τον παιδίατρό τους.

 

Αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα

Εφίδρωση, ωχρότητα, αίσθημα κούρασης, πονοκέφαλος, ζάλη και τελικά έμετος είναι τα συνήθη συμπτώματα της ταξιδιωτικής ναυτίας. Στην περίπτωση που τα προληπτικά μέτρα δεν λειτούργησαν ακολουθήστε τους κανόνες που σας έχει δώσει ο παιδίατρος για τον εμετό: μη δώσετε καθόλου υγρά για την επόμενη μία ώρα μετά από τον τελευταίο εμετό. Ξεκινήστε με ελάχιστο νερό (ένα κουταλάκι του γλυκού) και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα. Ανάλογα και με την εικόνα του παιδιού αλλά και την όρεξή του δώστε παράλληλα στεγνές τροφές όπως φρυγανιές ή κράκερς σε μικρή ποσότητα.

 

Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η ενθάρρυνση του πάσχοντος παιδιού με τη δική μας ψύχραιμη στάση. Ναυτία είναι, θα περάσει όταν φτάσουμε στον προορισμό μας.

 

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου, Βάσως ΖιάννηTags

αεροπλάνο, αυτοκίνητο, ναυτία, παιδιά, πλοίο


1346


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου στόχο έχει να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εξοικείωση των παιδιών με όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας που αφορούν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.

Ιανουάριος 15,2014

Με το παιδί μας στα χιόνια

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.