Είμαι έγκυος

Τα «απαγορευμένα» τρόφιμα για τις εγκύους το καλοκαίρι

Τα «απαγορευμένα» τρόφιμα για τις εγκύους το καλοκαίρι

Όλες γνωρίζουμε πως κάποια τρόφιμα ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ενέχουν κινδύνους για την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του μωρού. Γνωρίζουμε όμως ποια είναι αυτά;

 

Ξιφίας, σκουμπρί, τόνος σε κονσέρβα, σολομός

 

Παρόλο που η κατανάλωση ψαριών θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες στη διατροφή, τα μεγάλα ψάρια περιέχουν υψηλότερα επίπεδα μεθυλαργύρου, μέταλλο επιβλαβές για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος.

 

Καπνιστά θαλασσινά

 

Στα καπνιστά θαλασσινά θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή, καθώς κάποια ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με λιστέρια και άλλα βακτήρια.

 

Οστρακοειδή

 

Τα οστρακοειδή όπως τα στρείδια, τα μύδια και αχιβάδες, πρέπει να αποφεύγονται. Μπορούν να καταναλωθούν, μόνον εάν είναι καλά μαγειρεμένα!

 

Ωμά αυγά

 

Τα σπιτικά γλυκά και οι κρέμες, όπως η μους σοκολάτας, το κέικ, η μαγιονέζα, κλπ, που περιέχουν ωμά αυγά πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι «ύποπτα» για τα βακτήρια της σαλμονέλας, κάτι που προκαλεί εμετό και διάρροια.

 

Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Το γάλα είναι σημαντικό σε μια εγκυμοσύνη καθώς παρέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες και μέταλλα. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, διατρέχετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγετε όλα τα είδη των γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν είναι παστεριωμένα.

 

Φαγητά που έχουν ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων σε πλαστικά σκεύη

 

Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν φαγητά που έχουν ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε πλαστικά σκεύη που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα γι' αυτή τη χρήση, αλλά και την κατανάλωση ποτών σε πλαστικά μπουκάλια που έχουν μείνει στον ήλιο, σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, που έδειξε πως ορισμένα χημικά τα οποία εκλύονται από το πλαστικό όταν βρεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής κατά 80%.

 

Άπλυτα φρούτα και λαχανικά

 

Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταναλώνετε άπλυτα φρούτα ή λαχανικά, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσετε τοξόπλασμα ή λιστέρια. Θυμηθείτε να πλένετε πάρα πολύ καλά τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που θα καταναλώσετε, ενώ  καλό θα ήταν να αποφεύγετε φρούτα και λαχανικά σε εστιατόρια που δεν γνωρίζετε αν τηρούν τους κανόνες υγιεινής!

 

Μη παστεριωμένοι χυμοί

 

Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους φυσικούς χυμούς εκτός σπιτιού, καθώς δεν ξέρουμε αν έχουν πλυθεί καλά (τα φρούτα). Προτιμήστε παστεριωμένους χυμούς που συντηρούνται στο ψυγείο. Αν ωστόσο θέλετε να πιείτε έναν φυσικό χυμό, προτιμήστε να τον φτιάξετε στο σπίτι.

 

Κονσέρβες τροφίμων

 

Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που συσκευάζονται και αποθηκεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς είναι επιβλαβή για δύο λόγους: πρώτον, η επένδυση στα δοχεία συχνά περιέχει Δισφαινόλη Α (BPA), η οποία επηρεάζει την εμβρυϊκή ενδοκρινική δραστηριότητα και δεύτερον, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ παλιά και να έχουν βακτηρίδια λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους.Tags

εγκυμοσύνη, καλοκαίρι, τρόφιμα, υγεία


1605


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η Ψυχολογία της Εγκύου

Η Ψυχολογία της Εγκύου

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος, την οποία χαρακτηρίζει η λέξη αλλαγή και συνήθως, μια αλλαγή όσο επιθυμητή και αν είναι, ασκεί αξιοσημείωτη επίδραση στην ψυχολογία της γυναίκας.

Ιανουάριος 08,2014

Προγεννητικός έλεγχος και...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.