Είμαι έγκυος

Συχνές ερωτήσεις κατά την εγκυμοσύνη

Συχνές ερωτήσεις κατά την εγκυμοσύνη

Μπορώ να ταξιδέψω;


Γενικά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο δεν απαγορεύονται, εφόσον τηρούνται κάποιοι απλοί κανόνες. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα μεγάλα ταξίδια.
Το 1ο τρίμηνο είναι συνήθως μια δύσκολη περίοδος, λόγω π.χ. της πρωινής αδιαθεσίας κ.λπ. Ομοίως, κατά το 3ο τρίμηνο τα ταξίδια γίνονται πιο κουραστικά γιατί μεγαλώνει η κοιλιά, πρήζονται τα πόδια κ.λπ. Αν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, η ζώνη ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζεται κάτω από την κοιλιά σας. Καλό θα ήταν να κάνετε συχνές στάσεις για ξεκούραση. Αν ταξιδέψετε με πλοίο, να γνωρίζετε ότι τα χάπια δραμαμίνης ή οι τσίχλες για τη ναυτία επιτρέπονται. Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, θυμηθείτε 2 σημαντικές συμβουλές: 1) Πιείτε άφθονα υγρά, γιατί η ατμόσφαιρα μέσα στην καμπίνα είναι ξηρή και 2) είναι πολύ εύκολο να πρηστούν τα πόδια σας, ιδιαίτερα αν το ταξίδι διαρκέσει πολύ, καθώς, η στάση του σώματος στο κάθισμα επιβαρύνει την κυκλοφορία του αίματος. Τοποθετήστε τα πόδια σας στο υποπόδιο της μπροστινής θέσης, βγάλτε τα παπούτσια και σηκωθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε για μια μικρή βόλτα στο διάδρομο.

 

Μπορώ να έχω σεξουαλικές επαφές;


Είναι μια πολύ συχνή ερώτηση. Παλιά υπήρχε η λάθος αντίληψη ότι οι σεξουαλικές επαφές επηρεάζουν αρνητικά την κύηση. Αυτό δεν ισχύει. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που να απαγορεύει τις σεξουαλικές επαφές, εφόσον υπάρχει η διάθεση από το ζευγάρι, εκτός και εάν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, όπως η ανεπάρκεια τραχήλου ή κολπική αιμόρροια.

 

Μπορώ να κολυμπήσω;


Το κολύμπι στη θάλασσα όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά ενθαρρύνεται σε κυήσεις χωρίς προβλήματα. Η κίνηση μέσα στο νερό είναι ιδανική για μια έγκυο: το σώμα, απαλλαγμένο από το βάρος του, κινείται χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις, χωρίς να πονάει η μέση και χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών. Βέβαια, η άσκηση μέσα στο νερό πρέπει να είναι ήπια και να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες της εγκύου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καθαρή θάλασσα (π.χ., παραλίες με γαλάζια σημαία ή μακριά από περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές) και η θερμοκρασία της να είναι ευχάριστη. Αν το νερό είναι κρύο (κάτω από 25oC), τότε μπορεί να προκληθούν συσπάσεις στη μήτρα. Σε κάθε περίπτωση, αν η έγκυος νιώσει πόνο, ζάλη, ναυτία, δύσπνοια ή συσπάσεις της μήτρας, θα πρέπει να βγει αμέσως από τη θάλασσα. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το κολύμπι στην πισίνα. Το χλώριο της πισίνας δεν επηρεάζει αρνητικά την έγκυο ή το μωράκι. Προσοχή στα βήματα της εγκύου καθώς μπαίνει ή βγαίνει από την πισίνα για να μη γλιστρήσει.

 

Μπορώ να ασκούμαι;


Η απάντηση είναι ναι, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο είδος άσκησης και να το προσαρμόσετε στις δυνατότητές σας. Οι πιο κατάλληλες μορφές άσκησης είναι το κολύμπι, το περπάτημα ή η yoga και το pilates. Η έντονη αερόβια άσκηση δεν συνιστάται, ούτε και τα αθλήματα, γιατί υπάρχει περίπτωση πτώσης και τραυματισμού του εμβρύου.

 Tags

pilates, yoga, αεροπλάνο, ανεπάρκεια τραχήλου, αυτοκίνητο, άφθονα υγρά, δύσπνοια, έντονη αερόβια, ερωτήσεις κατά την εγκυμοσύνη, ζάλη, ζώνη ασφαλείας, η στάση του σώματος, καθαρή θάλασσα, καμπίνα, κατάλληλο είδος άσκησης, κάτω από την κοιλιά, κίνηση μέσα στο νερό, κολπική αιμορραγία, κολύμπι στην πισίνα, κυκλοφορία του αίματος4055


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

7 τρόποι να βγείτε από την… πρίζα

7 τρόποι να βγείτε από την… πρίζα

Γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, φίλη, κόρη, εγγονή, αδερφή… Πόσες υποχρεώσεις και πόσους ρόλους να αντέξεις μέσα στην εβδομάδα; Πόσο χρόνο αφιερώνεις στον εαυτό σου;

Μάρτιος 05,2018

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΣ;,...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.