μαμαgazino

Στρώνουμε οικογενειακό τραπέζι και χτίζουμε γερούς δεσμούς

Στρώνουμε οικογενειακό τραπέζι και χτίζουμε γερούς δεσμούς

Για τους σημερινούς γονείς που προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η συνήθεια του οικογενειακού γεύματος τείνει πλέον να σβήσει και να ξεχαστεί.  Οι παλιοί όμως, κάτι γνώριζαν. Σύγχρονες έρευνες και μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτή η καθημερινή συνήθεια που με τόση ευλάβεια τηρούσαν οι παλαιότεροι προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη, κυρίως για τα παιδιά.  

 

 

  • Αίσθημα ασφάλειας. Τα παιδιά νιώθουν ότι αποτελούν μέρος μιας δεμένης οικογένειας με την οποία μοιράζονται τα πάντα.
  • Η επικοινωνία με τους γονείς, η εξιστόρηση των όσων συνέβησαν μέσα στην ημέρα και η συζήτηση δίνουν στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα ζωής. Τα παιδιά ανταλλάσσουν με τους γονείς απόψεις και εμπειρίες. Συζητώντας μπορούν παράλληλα να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να μάθουν να εκφράζονται.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν με σεβασμό και υπομονή τη γνώμη των άλλων. Μαθαίνουν την αξία του διαλόγου και το σεβασμό στο συνάνθρωπό τους.
  • Συμμετέχοντας στην προετοιμασία του γεύματος και στο μάζεμα του τραπεζιού, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να μοιράζονται τις ευθύνες.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν σωστές διατροφικές συνήθειες, τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εταιρείας ερευνών StrategyOne, το οικογενειακό τραπέζι συμβάλλει επίσης στη σωστή κοινωνικοποίηση των παιδιών. Το 85% του δείγματος της ανωτέρω έρευνας αναφέρει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν τακτικά στο οικογενειακό τραπέζι είναι πιο ευτυχισμένα, ισορροπημένα και έχουν κανονικό σωματικό βάρος.
  • Έρευνες έχουν συνδέσει τη συνήθεια του οικογενειακού γεύματος με καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Στη Βρετανία εκτιμούν ότι οι έφηβοι που γευματίζουν μαζί με τις οικογένειές τους τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα παίρνουν υψηλότερους βαθμούς, σε αντίθεση με εκείνους που γευματίζουν από κοινού μόλις μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
  • Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard αναφέρει ότι οι έφηβοι που τρώνε τουλάχιστον 5 γεύματα την εβδομάδα στο οικογενειακό τραπέζι -χωρίς την παρουσία τηλεόρασης ή ηλεκτρονικών παιχνιδιών- έχουν πιο ομαλή κοινωνική προσαρμογή και εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό αντικοινωνική συμπεριφορά.

 

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;

Κατ’ αρχήν ξεχάστε το ρητό «όταν τρώμε δεν μιλάμε». Σκοπός του οικογενειακού γεύματος είναι ακριβώς αυτός: η συζήτηση και η επικοινωνία. Το οικογενειακό τραπέζι πρέπει να είναι ενδιαφέρον και ευχάριστο, όχι αναγκαστικό και βαρετό.  Κλείστε τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα και καθίστε να συζητήσετε με τα παιδιά σας.
Αφήστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματος.  Σίγουρα μπορεί να είναι πιο κουραστικό για εσάς και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν κάποιες ζημίες, αλλά τα παιδιά σας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα μάθουν να συνεργάζονται και θα αισθανθούν μέλοι της ομάδας. Tags

γευματίζουν μαζί, γεύματος, οικογενειακό τραπέζι, οικογενειακού γεύματος1576


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Χριστούγεννα: Η επιστροφή του cocooning! Εκμεταλλευτείτε τις διακοπές των Χριστουγέννων για να χαρείτε την εορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, αγκαλιά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα στον καναπέ.

Χριστούγεννα: Η επιστροφή του cocooning! Εκμεταλλευτείτε τις διακοπές των Χριστουγέννων για να χαρείτε την εορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, αγκαλιά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα στον καναπέ.

Αυτά τα Χριστούγεννα μείνετε σπίτι κάνοντας οικογενειακώς cocooning με μαγειρέματα, παιγνίδια, γόνιμες συζητήσεις και καλέσματα.

Δεκέμβριος 06,2018

Ντύστε τα καλοκαιρινά!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.