μαμαgazino

Στον ορθοδοντικό!

Στον ορθοδοντικό!

Ποτέ δεν είναι αργά για να βάλει κανείς τα «πράγματα» στη θέση τους και να βελτιώσει όχι μόνο το χαμόγελό του αλλά συνολικά τη λειτουργία των γνάθων, του στόματος και την υγεία των δοντιών.

 

Αν και επικρατεί η αντίληψη ότι η ορθοδοντική αφορά τα παιδιά, στις αίθουσες αναμονής των ορθοδοντικών συναντά κανείς αρκετούς ενήλικες, οι οποίοι δεν είναι γονείς μικρών ασθενών, αλλά περιμένουν οι ίδιοι τη σειρά τους για θεραπεία. Όλο και πιο συχνά στη χώρα μας άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ζητούν την παρέμβαση των ειδικών, για προβλήματα τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν πρώιμα στην παιδική ηλικία. Συγκεκριμένα, οι ενήλικες αποτελούν το 1/3 των ασθενών στα σύγχρονα ορθοδοντικά ιατρεία, με συνεχή τάση αύξησης. Ας μη ξεχνάμε ότι οι σημερινοί γονείς στην πλειοψηφία τους δεν έχουν δεχτεί τις υπηρεσίες των ορθοδοντικών κατά την παιδική τους ηλικία ακόμη κι αν αυτό ήταν απαραίτητο, αντίθετα με τα παιδιά τους, που παραπέμπονται στον ορθοδοντικό από τον παιδο-οδοντίατρό τους στην ηλικία των 7 ετών, όταν πρέπει να γίνεται και ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος. 

Είτε στους ενήλικες είτε στα παιδιά ο γιατρός θα εντοπίσει τα ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία αποδίδονται στην κληρονομικότητα ή σε επίκτητους παράγοντες . Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να είναι συνδυασμός και των δύο ή να είναι τυχαία. 

Στην κληρονομικότητα μπορεί να οφείλεται ο μεγαλύτερος ή μικρότερος αριθμός δοντιών από το φυσιολογικό, το μέγεθος των γνάθων και αρκετές από τις ανωμαλίες των οστών και των δοντιών. Στους επίκτητους παράγοντες περιλαμβάνονται συνήθειες όπως ο θηλασμός πιπίλας ή δακτύλου, το δάγκωμα νυχιών ή ξένων σωμάτων, η αναπνοή από το στόμα αντί από τη μύτη- που μπορεί να οφείλεται σε υπερτροφικές αμυγδαλές, αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), χρόνιο άσθμα, αλλεργίες- το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, η παρεμβολή της γλώσσας κατά την κατάποση.  Στους επίκτητους παράγοντες ανήκει επίσης η πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών από τερηδόνα, συνωστισμό ή τραύμα η οποία οδηγεί σε απώλεια χώρου για τα διάδοχα δόντια.

 

Made in USA

Η ορθοδοντική ειδικότητα έχει τις ρίζες της στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα. Πατέρας της θεωρείται ο Dr. Edward Angle, ο οποίος πρώτος κατηγοριοποίησε τις ορθοδοντικές ανωμαλίες και μάλιστα με τόσο άρτιο τρόπο, ώστε ακόμα χρησιμοποιούμε ευρέως το δικό του σύστημα κατηγοριοποίησης.

Στις ΗΠΑ αποτελεί μία εξαιρετικά «δημοφιλή» ειδικότητα τόσο για τους επιστήμονες οδοντιάτρους, όσο και για τους ασθενείς: Τα τελευταία στοιχεία είναι από το 2012, όπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες έκαναν ορθοδοντική θεραπεία, μια αύξηση της τάξης του 39% σε σχέση με το 1996, ενώ 4,64 εκατομμύρια ανήλικοι 17 ετών και κάτω προβήκαν σε θεραπεία το ίδιο έτος, με αύξηση 32% σε σχέση με το 1996.

Στόχος της ορθοδοντικής είναι η απόδοση της αισθητικής του προσώπου, δηλαδή η ομορφιά, σε συνδυασμό με τη λειτουργία, την επίτευξη δηλαδή καλής συσχέτισης των δύο οδοντικών τόξων, που μεταφράζεται σε σωστή φώνηση, μάσηση, κατάποση και αναπνοή.  Άλλος σημαντικός στόχος είναι η διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής για την καλύτερη πρόγνωση των δοντιών. 

 

Το χαμόγελο θέλει τέχνη

Τοποθετώντας τα δόντια στις σωστές θέσεις στην οστική τους βάση, έχουμε ορθή κατανομή των δυνάμεων της μάσησης, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η καταπόνηση των ούλων, των οστών αλλά και των ίδιων των δοντιών, η πρόκληση ενός μελλοντικού περιοδοντικού προβλήματος, ή η επιβάρυνση της κροταφογναθικής διάρθρωσης. 

Είναι άραγε εφικτή η ορθοδοντική σε οποιαδήποτε ηλικία; Ναι, διότι τα δόντια είναι εμβυθισμένα σε οστό, το οποίο αναπλάθεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής.  Η μετανάστευση δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας, ο επιδεινούμενος συνωστισμός, η διευθέτηση των δοντιών πριν την προσθετική αποκατάσταση, τα προβλήματα στην κροταφογναθική διάρθρωση και βέβαια η αισθητική, είναι λόγοι ορθοδοντικής στην ενήλικη ζωή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ειδική αυτή θεραπεία είναι εύκολη για τους ενήλικες: Ενώ οι αρχές μηχανικής της ορθοδοντικής μετακίνησης παραμένουν οι ίδιες, η ύπαρξη προσθετικών αποκαταστάσεων, εμφράξεων και ενδοδοντικών θεραπειών την περιπλέκει. Ένας άλλος παράγοντας που διαφοροποιεί τη θεραπεία των ενηλίκων είναι ότι οι γνάθοι δεν αυξάνονται πλέον, γεγονός που πολλές φορές καθιστά αναγκαία τη συνεργασία της ορθοδοντικής με γναθοπροσωπική χειρουργική, με σκοπό την επίλυση ενός δύσκολου σκελετικού προβλήματος. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει προπέτεια των άνω δοντιών σε ένα παιδί, μπορούμε να αναστείλουμε την προς τα εμπρός αύξηση της άνω γνάθου και να ενεργοποιήσουμε την αύξηση της κάτω γνάθου, επιτυγχάνοντας έτσι σωστή σύγκλειση. Στους ενήλικες, δεν υπάρχει αύξηση, άρα η λύση συχνά εμπεριέχει εξαγωγές δοντιών ή συνδυάζεται με γναθοχειρουργική. Επίσης στους ενήλικες είναι πιθανή και η ύπαρξη περιοδοντίτιδας, ασθένεια που σπάνια απαντάται σε παιδιά.  Η ύπαρξη περιοδοντίτιδας δεν είναι αποτρεπτική για τη διεξαγωγή της ορθοδοντικής, απαιτείται όμως ο έλεγχός της πριν την έναρξη της θεραπείας. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις η περιοδοντίτιδα επιβάλει την ορθοδοντική, για την τοποθέτηση των δοντιών σε σωστές συγκλεισιακές σχέσεις. Πολλές φορές η ορθοδοντική είναι απαραίτητη για να τοποθετηθούν τα δόντια σε σωστή θέση πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή προσθετικών εργασιών. 

 

Μαμάδες με σιδεράκια;

Σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας, όπως τα διαφανή σιδεράκια, τα εσωτερικά-γλωσσικά σιδεράκια αλλά και οι διαφανείς νάρθηκες αποτελούν ιδανικές αισθητικές λύσεις για τους ενήλικες. Μπορούμε να χαρίσουμε ένα όμορφο χαμόγελο σε οποιοδήποτε άνθρωπο, σε οποιαδήποτε ηλικία, επιδρώντας θετικά στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή του, ενισχύοντας, εκτός από την υγεία του και την αυτοπεποίθησή του.

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ρίζου, οδοντιάτρου-ορθοδοντικού.Tags

ενήλικοι, κληρονομικότητα, ομορφιά, ορθοδοντικό, ορθοδοντικό πρόβλημα, υγεία


661


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Το υγιεινό 24ωρο μιας μαμάς!

Το υγιεινό 24ωρο μιας μαμάς!

Αισθάνεστε εξαντλημένες; Χωρίς ενέργεια ή διάθεση; Σας κουράζει σωματικά και ψυχολογικά η καθημερινότητα και οι εξαντλητικοί ρυθμοί της; Σας προτείνω κάποιες συνήθειες που άρχισα να υιοθετώ και είδα τη μέρα μου με άλλα μάτια.

Ιούνιος 09,2016

ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΤΩΝ...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.