μαμαgazino

Rigatoni alla fiesolana: Κάν’ το όπως στο Φιέζολε

Rigatoni alla fiesolana: Κάν’ το όπως στο Φιέζολε

Μία συνταγή από την Τοσκάνη κάνει τα ζυμαρικά πεντανόστιμα και τα παιδιά πανευτυχή.

 

Το Φιέζολε είναι μία πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια, με τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση να συναντώνται κάτω από τον συνήθως αίθριο ουρανό της Τοσκάνης. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Φλωρεντίας σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα και την άνοιξη είναι πλούσια σε αρώματα αλλά και γεύσεις. Φημισμένη συνταγή της περιοχής τα ζυμαρικά alla fiesolana, όπου οι πένες, τα ριγκατόνι, τα σπαγγέτι αλλά και οτιδήποτε άλλο φτιάχνεται με σιμιγδάλι σκληρό φορούν την ελαφρώς ροζ σάλτσα τους και ταξιδεύουν ερασιτέχνες γευσιγνώστες στα πανέμορφα αξιοθέατα της πατρίδας τους: τα ερείπια των ετρουσκικών τειχών, τα ρωμαϊκά λουτρά και τη μικρή εκκλησία της Primerana στην πλατεία του καθεδρικού.

 

Απολαύστε λοιπόν (και ταξιδέψτε):

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500γρ. rigatoni (1 συσκευασία)
  • 200 γρ. προσούτο ή μπέικον
  • 4-5 ώριμες τομάτες ή 1 1/2 κονσέρβα τοματάκια.
  • 4-5 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα φασκόμηλο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Μαϊντανός (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)
  • Παρμεζάνα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί προτιμάτε. (Το πεκορίνο Αμφιλοχίας και οι κρητικές κεφαλογραβιέρες ταιριάζουν θαυμάσια)

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάλτε το αλατισμένο νερό να βράσει ώστε στη σωστή στιγμή να ρίξετε τα ζυμαρικά.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνετε το μπέικον ή το προσούτο τόσο  όσο να μην χάσει την υγρασία του.
  3. Στο σκεύος όπου θα μαγειρέψετε τη σάλτσα τσιγαρίστε τα κρεμμύδια σε λάδι και προσθέστε τις λιωμένες στο multi τομάτες ή τοματάκια από την κονσέρβα.
  4. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το μπέικον ή το προσούτο. Αλατοπιπερώστε με φειδώ όσον αφορά το αλάτι λόγω της αλμυρής γεύσης που δίνουν τα αλλαντικά.
  5. Μετά από 10΄ ρίξτε τα ζυμαρικά στο νερό να βράσουν αλλά όχι να παραβράσουν. Ιδανικά βγάλτε τα από το νερό νωρίς, για να είναι al dente.
  6. Προσθέστε στη σάλτσα σας το φασκόμηλο.
  7. Λίγο πριν σουρώσετε τα rigatoni κατεβάστε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέστε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας ώστε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
  8. Σερβίρετε τη σάλτσα πάνω στα καυτά ζυμαρικά, προσθέστε την παρμεζάνα ή άλλο τυρί και αν θέλετε και λίγο ψιλοκομμένο  μαϊντανό. Του πάει πολύ.

 

Διατροφική αξία

Είναι μία συνταγή πλούσια σε θερμίδες αν αναλογιστεί κανείς τα συστατικά του και πιθανόν η μία μερίδα να πλησιάζει την θερμιδική αξία της καρμπονάρας (800cal). Από την άλλη μεριά περιέχει τα απαραίτητα συστατικά που πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα πιάτο: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες αλλά και το θαυματουργό συστατικό της τομάτας, το λυκοπένιο. Αν μάλιστα συνοδεύσετε αυτό το πιάτο με μία μεγάλη πράσινη σαλάτα θα έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα. Όσο για τα αλλαντικά; Μία φορά στις τόσες η κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας -50 γραμμάρια αναλογούν στο άτομο- δεν αποτελεί κίνδυνο.







Tags

Rigatoni alla fiesolana, ζυμαρικά, συνταγή


106


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.









Ντιπ: Εφτά λαχταριστές συνταγές στο λεπτό

Ντιπ: Εφτά λαχταριστές συνταγές στο λεπτό

Εάν ψάχνετε μία γρήγορη και δροσερή συνταγή,κάτι εύκολο για τα παιδιά ή για τους φίλους που ήρθαν ξαφνικά επίσκεψη,τα ντιπ είναι η καλύτερη λύση.Με ελιά,μαγιονέζα κ.α.,οι 7 συνταγές για ντιπ που σας παραθέτουμε είναι απλές, αλλά καθόλου απλοϊκές.

Αύγουστος 01,2014

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ»: Τα πάνω κάτω...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.