Νήπιο 1-4 ετών

Παιδική όραση: Σαν τα μάτια σας!

Παιδική όραση: Σαν τα μάτια σας!

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής ενός παιδιού είναι απαραίτητος, προκειμένου να διαπιστωθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τυχόν οφθαλμικές παθήσεις.

 

Η όραση, η πολυτιμότερη των αισθήσεων, αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, γι αυτό και η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση ακόμη και των πιο απλών προβλημάτων είναι καθοριστική για την ενήλικη ζωή. Πώς όμως ξέρουμε ότι το παιδί μας βλέπει καλά, ειδικά κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, περίοδος κατά την οποία η λεκτική επικοινωνία είναι φτωχή; Η οφθαλμολογική εξέταση είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστωθούν κοινές ή σπανιότερες οφθαλμικές παθήσεις. Και αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί γονείς, είναι αξιόπιστη ακόμη και στη νεογνική ηλικία καθώς δεν απαιτείται η συνεργασία του παιδιού. Κάποιες φορές μάλιστα επιβάλλεται να γίνεται στις πρώτες κιόλας στιγμές μετά τη γέννηση.

 

Το παιδί μου βλέπει καλά;

Ένα παιδί σχολικής ηλικίας, που παρουσιάζει ακόμη και ήσσονος σημασίας προβλήματα όρασης, θα διαμαρτυρηθεί για πονοκεφάλους ή για «θάμπωμα», θα κάνει συχνά λάθη στην αντιγραφή από τον πίνακα της τάξης του, θα κομπιάζει στην ανάγνωση και ενδεχομένως σταδιακά να παρουσιάσει χαμηλές σχολικές επιδόσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εξέταση από τον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη για να δώσει απαντήσεις για την υγεία των οφθαλμών και γενικότερα της όρασης. Μερικές φορές όμως, τα περιστατικά φτάνουν στον ειδικό γιατρό, όταν έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και τα περιθώρια βελτίωσης της όρασης είναι μικρά.

Στην πλειοψηφία των αναπτυγμένων χωρών ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος ξεκινά από το μαιευτήριο και είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να αποκλεισθούν συγγενείς παθήσεις, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Ακόμη όμως κι αν παραλειφθεί ο έλεγχος στη νεογνική ηλικία από τον ειδικό παιδοοφθαλμίατρο, ο παιδίατρος θα προβεί σε μία «αδρή» οφθαλμολογική εξέταση και με την παραμικρή ένδειξη μειωμένης όρασης, θα παραπέμψει τους γονείς στον ειδικό γιατρό. Αλλά και σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ο παιδίατρος πρέπει να υπενθυμίζει στους γονείς την αναγκαιότητα του προληπτικού αλλά τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου, μίας ρουτίνας που θα διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή όραση του ατόμου στην ενήλικη ζωή.

Με τον προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο αναγνωρίζονται οι παθολογικές καταστάσεις εκείνες, που μπορεί να έχουν σαν συνέπεια δια βίου προβλήματα όρασης, αλλά και πιο σπάνια διαγιγνώσκονται έγκαιρα απειλητικές για τη ζωή του παιδιού καταστάσεις. 

 

Ποτέ δεν είναι νωρίς

Η ολοένα πιο προηγμένη τεχνολογία δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα ορθής και έγκαιρης διάγνωσης πολλών οφθαλμικών προβλημάτων. Αν και ο γεμάτος μηχανήματα χώρος εξέτασης δεν είναι οικείος και μπορεί να τρομάξει ειδικά τα μικρότερα παιδιά, η εξέταση είναι ανώδυνη. Η μόνη ενόχληση για τους μικρούς ασθενείς είναι η χρήση ειδικού κολλύριου σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Το οφθαλμολογικό τσεκ-απ συστήνεται στις ακόλουθες ηλικίες:

  • Νεογνική: Γίνεται αμέσως μετά την γέννηση και μπορεί να διαγνώσει συγγενείς οφθαλμικές παθήσεις αλλά και σοβαρά προβλήματα όρασης που εμφανίζουν πιο συχνά τα πρόωρα νεογνά. Ανάμεσα σε αυτά η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
  • 6 - 12 μηνών: Είναι η ηλικία κατά την οποία εξετάζεται –αδρά- η λειτουργία της όρασης και η ύπαρξη στραβισμού, μίας οφθαλμικής πάθησης κατά την οποία το ένα μάτι κατευθύνεται προς τα μέσα ή προς τα έξω, δηλαδή το παιδί αλληθωρίζει. Ο στραβισμός έχει πολλές μορφές. Σπανιότερα οφείλεται σε κάποια σοβαρή παθολογική κατάσταση. Αν δεν αντιμετωπιστεί υπάρχει κίνδυνος μόνιμης χαμηλής όρασης για το μάτι που έχει το πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις το χειρουργείο κρίνεται απαραίτητο όχι μόνο για λειτουργικούς αλλά και για κοσμητικούς λόγους.
  • Ακόμη διαγιγνώσκονται πρώιμα ορισμένες κληρονομικές παθήσεις, όπως οι αμφιβληστροειδοπάθειες, των οποίων η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία για τη μελλοντική όραση του παιδιού και αργότερα του ενήλικα.
  • 3 - 4 ετών: Ο οφθαλμολογικός έλεγχος σε αυτή την ηλικία δίνει στον ειδικό γιατρό την εικόνα της ανάπτυξης της οπτικής ικανότητας ενός παιδιού, το οποίο είναι πλέον συνεργάσιμο και άρα η εξέταση γίνεται αποτελεσματικότερη ειδικά για την εκτίμηση της οπτικής οξύτητας του κάθε οφθαλμού. Ένα «τεμπέλικο» μάτι, στην περίπτωση της αμβλυωπίας εντοπίζεται συχνά σε αυτή την ηλικία, δίνοντας στον γιατρό τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης.
  • 5 ετών:  Είναι η κατάλληλη στιγμή για ακριβή διαθλαστικό έλεγχο, δηλαδή για τη διάγνωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.
  • Ετήσιος έλεγχος από 6 ετών και άνω: Το ετήσιο οφθαλμολογικό τσεκ-απ ανιχνεύει προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη σχολική ηλικία και ειδικότερα στα χρόνια της εφηβείας, περίοδο ταχείας ανάπτυξης. Η μυωπία είναι ένα πολύ συχνό εύρημα σε αυτές τις ηλικίες.

Εκτός όμως από την προγραμματισμένη προληπτική οφθαλμολογική εξέταση οι γονείς πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό παιδοοφθαλμίατρο για πολύ μικρές ηλικίες ή και σε οφθαλμίατρο για μεγαλύτερα παιδιά, εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού τους, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την όρασή του, αλλά και κάθε φορά που το παιδί τους παραπονιέται για τα πραγματικά πολύτιμα μάτια του. 

 

Με τη συνεργασία του Θεόδωρου Σμπόνια, οφθαλμίατρου.Tags

όραση, παιδιά


808


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου στόχο έχει να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εξοικείωση των παιδιών με όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας που αφορούν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.

Ιανουάριος 15,2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.