Νήπιο 1-4 ετών

Το παιδί μου θα μάθει να μοιράζεται;

Το παιδί μου θα μάθει να μοιράζεται;

Τι κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τα θέλουν όλα δικά τους και δεν δίνουν τίποτα στους λιλιπούτειους φίλους τους;

 

Το παιδί μας είναι στην παιδική χαρά, έχει πάρει μαζί τα παιχνίδια του και παίζει κατευχαριστημένο. Όταν πλησιάζουν τα άλλα παιδάκια να παίξουν μαζί του και να εξερευνήσουν τα παιχνίδια του, το δικό μας τα τραβάει  και δεν τα μοιράζεται. Πώς αισθανόμαστε εμείς εκείνη τη στιγμή; Τι σκεφτόμαστε για το παιδί μας; Τι σκέφτονται οι άλλοι γονείς για μας; Πώς θα αποκτήσει φίλους το παιδί μας όταν αντιδρά έτσι;

 

 

Οι παρακάτω σκέψεις ίσως μας βοηθήσουν να βάλουμε παρόμοιες αντιδράσεις σε ένα πλαίσιο, ώστε και εμείς να νιώθουμε καλύτερα και να μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά στην καρδιά των παιδιών μας.

 

Όλα είναι δικά μου

Τα παιδιά μέχρι 3 ετών σπάνια συμμετέχουν στο συνεργατικό παιχνίδι. Συνήθως παίζουν δίπλα με τα άλλα παιδιά και με αυτόν τον τρόπο σχετίζονται μεταξύ τους. Τις περισσότερες φορές δεν μοιράζονται ή μοιράζονται επιλεχτικά. Θωρούν ότι: α) Αν δουν ένα παιχνίδι είναι δικό τους, β) Αν το παιχνίδι είναι του άλλου παιδιού και το θέλουν, τότε γίνεται δικό τους και γ) Αν παίζουν με ένα παιχνίδι θα είναι για πάντα δικό τους.

 

Εμείς, οι γονείς, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να σκεφτούν μόνο τη δική τους οπτική. Δεν μπαίνουν στη θέση του άλλου, ούτε κατανοούν ότι οι άλλοι αισθάνονται διαφορετικά. Έτσι για τα παιδιά που είναι στην ηλικία των 3 ετών η έννοια του μοιράσματος δεν έχει την σημασία που έχει για μας. Το παιδί μας, όταν υπερασπίζεται με πάθος τα παιχνίδια και τα πράγματά του, δεν είναι εγωκεντρικό, κακομαθημένο και δεν κάνει καπρίτσια. Απλά δεν γνωρίζει ακόμα τη διαφορά μεταξύ του εγώ, εμένα, δικό μου και του εσύ, εσένα, δικό σου.

 

Χρειάζεται, λοιπόν, και εμείς οι ενήλικες να μπούμε λίγο στη δική του σφαίρα και να συναισθανθούμε τις ανάγκες του. Πιστεύω, ότι είναι σημαντικό για το παιδί μας, να σεβαστούμε την επιθυμία του να μοιραστεί ή να μην μοιραστεί ή να μοιραστεί με όποιον θέλει, ό,τι θέλει και για όσο θέλει.

 

Συχνά γονείς μού εκμυστηρεύονται:

- Αισθάνομαι άσχημα όταν το παιδί μου γίνεται τόσο κτητικό.

- Δεν ξέρω τι να κάνω εκείνη την ώρα. Προσπαθώ να είμαι ευγενικός/ή με τα άλλα παιδιά και τους  γονείς τους και έτσι μαλώνω το παιδί μου και το πιέζω να συνεργαστεί.

 

Καταλαβαίνω  και συναισθάνομαι αυτές τις σκέψεις και τις ανησυχίες. Το παιδί μας όμως εκείνη την ώρα έχει ανάγκη να νιώσει ότι είμαστε σύμμαχοί του, ότι συμμεριζόμαστε τις ανάγκες του. Θα μπορούσαμε να του επιτρέπουμε να κρατάει ό,τι είναι δικό του και με ήπιους τρόπους να δίνουμε εναλλακτικές στα άλλα παιδάκια. Επίσης είναι βοηθητικό να θυμόμαστε ότι η άρνηση να μοιραστεί είναι ένα εξελικτικό στάδιο που θα περάσει.

 

Από το μόνος στο μαζί

Στην ηλικία των 4 ετών τα πράγματα αλλάζουν. Τα παιδιά είναι πιο έτοιμα να γνωρίσουν φίλους και να σχετιστούν μαζί τους. Συνήθως παίζουν σε ζευγάρια. Σε αυτή τη φάση αρχίζουν να μοιράζονται, βρίσκουν κοινά σημεία στο παιχνίδι,  διαφωνούν, προτείνουν λύσεις. Πολλές φορές το παιδί νιώθει θυμωμένο ή πληγωμένο από κάποιο φίλο του και το εκφράζει. Αναπτύσσει την ικανότητα να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα αλλά και να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του άλλου.

 

Οι  σχέσεις με τους συνομηλίκους παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Μέσα από τις φιλίες τα παιδιά μοιράζονται, εκθέτουν τον εαυτό τους, δίνουν και  παίρνουν, διατυπώνουν τα θέλω και τα δεν θέλω τους. Μέσα από τις φιλίες ωριμάζουν, αισθάνονται και διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

 

 Όταν εμείς οι γονείς εκφράζουμε στα παιδιά τα συναισθήματά μας, όταν νιώθουμε τις ανάγκες τους, όταν σεβόμαστε τις σημαντικές σχέσεις με τους φίλους τους, οταν αποφεύγουμε την τιμωρία, τα βοηθάμε να συνδεθούν όχι μόνο με τον εαυτό τους αλλά και με τους άλλους. Όταν σεβόμαστε τις σχέσεις του παιδιού μας και τις αντιμετωπίζουμε σαν κάτι πολύτιμο, βοηθάμε το παιδί μας, να μοιράζεται όχι μόνο παιχνίδια αλλά και συναισθήματα.

 

Από την Κατερίνα Καλλιακούδη, ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια (www.katerinakalliakoudi.gr)Tags

μοίρασμα παιχνιδιών


833


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

«Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ»: Η Συντεχνία του...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.