Νήπιο 1-4 ετών

Όσα πρέπει να ξέρετε για να επιλέξετε γυαλιά για το παιδί

Όσα πρέπει να ξέρετε για να επιλέξετε γυαλιά για το παιδί

Όταν ο οφθαλμίατρος κρίνει απαραίτητο το παιδί να φορέσει γυαλιά, εμείς οι γονείς αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο κατάλληλος σκελετός για το παιδί μας, ή τι είδους φακούς να διαλέξουμε. Να, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή επιλογή γυαλιών.

Πώς θα επιλέξουμε σκελετό


Οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όταν διαλέγουμε παιδικό σκελετό, είναι η ηλικία του παιδιού, το μέγεθος και το σχήμα του προσώπου του, καθώς και το οφθαλμολογικό του πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ανάγκη για χοντρούς φακούς, θα προτιμηθεί ο κοκάλινος σκελετός, που «κρατάει» καλύτερα το φακό. Επίσης, αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι και η προσωπικότητα του παιδιού. Για παράδειγμα, για ένα πολύ ζωηρό παιδί θα προτιμήσουμε έναν ελαφρύ κοκάλινο σκελετό, που είναι πιο ανθεκτικός και σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί το παιδί στο πρόσωπο.

 

Mεταλλικό ή κοκάλινο σκελετό;

 

Οι μεταλλικοί σκελετοί, είναι κατασκευασμένοι από κράμα μετάλλων, συνήθως από ατσάλι και τιτάνιο και χαρακτηρίζονται κατάλληλοι για τα παιδιά, αφού θεωρούνται  πιο ελαφριοί, οπότε και πιο βολικοί για το παιδί. Αυτοί είναι και οι πλέον κατάλληλοι για τα πιο μικρά παιδιά, 1,5-2 ετών, που πρέπει να φορέσουν γυαλιά. Ένα ακόμη πλεονέκτημά τους είναι ότι τα επιρρίνια, τα στηρίγματα δηλαδή του σκελετού στο ρινικό οστό, μπορούν να ρυθμιστούν κατάλληλα, ώστε να μην εμποδίζουν το διάφραγμα. Έτσι, παίρνουν το σχήμα της μύτης του παιδιού και εφαρμόζουν σωστά. Επιπλέον, ειδικά για τα παιδιά, υπάρχουν μεταλλικοί σκελετοί με επιρρίνια από σιλικόνη, που είναι εύκολο να ρυθμιστούν, ακόμη και από τους γονείς, ώστε να είναι τα γυαλιά πάντα άνετα και σταθερά. Tόσο τα επιρρίνια σιλικόνης όσο και αυτά από ειδικό πλαστικό ή νάιλον είναι δερματολογικά ελεγμένα, για να αποφεύγονται οι αλλεργίες και οι ερεθισμοί στο δέρμα της μύτης.

 

Το μοναδικό μειονέκτημα των μεταλλικών σκελετών, είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στο παιδί που τον φοράει ή σε κάποιο άλλο παιδί κατά τη διάρκεια ενός έντονου παιχνιδιού.
 

 

Οι κοκάλινοι σκελετοί, είναι συνήθως κατασκευασμένοι από πλαστικές ύλες που δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς στο δέρμα, οπότε και είναι κατάλληλοι για τα μεγαλύτερα παιδιά. Έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο «ασφαλείς», επειδή δεν σπάνε εύκολα, και σε περίπτωση ατυχήματος δύσκολα θα προκαλέσουν τραυματισμό. Μοναδικό μειονέκτημα είναι, ότι ο κοκάλινος σκελετός είναι πιο βαρύς σε σχέση με τους μεταλλικούς και, αν οι φακοί είναι χοντροί, μπορεί να ενοχλήσει ένα μικρότερο παιδί.

 

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι φακοί;

 

Οι φακοί στα γυαλιά των παιδιών πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από άθραυστα και ελαφρά υλικά, που δεν βαραίνουν το παιδικό πρόσωπο. Τέτοιοι είναι οι οργανικοί φακοί (φτιάχνονται από ένα ειδικό πλαστικό υλικό) ή οι φακοί από πολυκαρβονικά πολυμερή. Αυτοί οι τύποι φακών όχι απλά προτιμώνται, αλλά σχεδόν επιβάλλονται από τους οπτικούς για τα παιδικά γυαλιά. Τα παιδικά γυαλιά δεν χρειάζονται ακριβά κρύσταλλα, όχι μόνο γιατί τα γυαλιά λόγω ηλικίας θα πρέπει να αλλάζονται συχνά αλλά και γιατί είναι πιο βαριά και σπάνε εύκολα κατά την πτώση τους. Επίσης οι φακοί καλό είναι να έχουν αντιχαρακτική επίστρωση, για να αντέξουν τη «σκληρή» χρήση που θα τους κάνουν τα παιδιά.


Πώς θα χειριστούμε την άρνησή του να φορέσει γυαλιά

 

Επειδή πολλές φορές τα παιδιά εκδηλώνουν μία αρνητική στάση για τα γυαλιά και αυτό γιατί φοβούνται ότι ίσως τα κοροϊδέψουν στην τάξη, όταν έρθει η ώρα να τα αγοράσετε, επισκεφτείτε μαζί με το παιδί σας το κατάστημα οπτικών. Δώστε του την δυνατότητα να επιλέξει έστω το χρώμα του σκελετού, ώστε να τα φορά ευχάριστα.

 

Συμβουλές και tips για τα παιδιά που φορούν γυαλιά

 

- Η σωστή απόσταση όταν το παιδί διαβάζει ή γράφει, είναι 30 εκατοστά  από τα μάτια. Καλό θα ήταν να μη φέρνει το βιβλίο ή το τετράδιο πιο κοντά ή να μην σκύβει πάνω σε αυτά.

 

- Φροντίστε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης να υπάρχει ο κατάλληλος φυσικός φωτισμό, ή κάποιο επιτραπέζιο φωτιστικό.

 

- Φροντίστε να βγάζει το παιδί τα γυαλιά του για μερικά λεπτά το πρωί και το βράδυ, ανεξάρτητα του βαθμού της μυωπίας.

 

Με τη συνεργασία της Σοφίας Πατσούρη (οπτικός) www.patsourioptics.gr Tags

γυαλιά οράσεως, μάτια, όραση, σκελετός, φακοί


846


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Ο Νόμος του Μέρφυ για Μαμάδες!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.