Βρέφος 0-12 μηνών

Οι πρώτοι σας «αποχωρισμοί» και πώς να τους διαχειριστείτε

Οι πρώτοι σας «αποχωρισμοί» και πώς να τους διαχειριστείτε

Το άγχος του αποχωρισμού είναι μια πολύ συνηθισμένη αντίδραση για τα μωρά αλλά και μια ένδειξη ότι μεγαλώνουν. Είναι η ξαφνική επίγνωση του παιδιού ότι εκεί έξω υπάρχει ένας κόσμος από άγνωστα άτομα, πέρα από τους γονείς του. Παρά την ταραχή ή την ενοχή που μπορεί να νιώσει η κάθε μαμά με την αντίδραση του παιδιού της, το άγχος του αποχωρισμού είναι ένα ουσιώδες μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης κάθε μωρού. Το πώς θα το χειριστούμε, θα δείξει  αν αυτή η μετάβαση στη ζωή του παιδιού θα γίνει ομαλά ή πιο δύσκολα.

 

Τι είναι το άγχος του αποχωρισμού και πότε εμφανίζεται

 

Στην ηλικία των 6-8 μηνών, το μωρό αρχίζει να κατανοεί ότι τα αντικείμενα παρόλο που εξαφανίζονται υπάρχουν ακόμα (μονιμότητα του αντικειμένου). Από 8-12 μηνών αναπτύσσεται και η μνήμη, και έτσι το μωρό μπορεί να θυμηθεί αν ένα αντικείμενο ή κάποιος άνθρωπος έχει εξαφανιστεί από τα μάτια του. Σε αυτήν περίπου τη ηλικία ξεκινάει το συγκεκριμένο αναπτυξιακό στάδιο. Το μωρό γκρινιάζει ή κλαίει όταν η μαμά ή ο μπαμπάς (το πρόσωπο, δηλαδή, της προσκόλλησης) φεύγει, γιατί νιώθει ότι το εγκαταλείπει.

 

Το στάδιο αυτό φτάνει στο αποκορύφωμα του στους 10 με 18 μήνες και συνεχίζει να υφίσταται μέχρι τα 2 με 4 χρόνια. Ο αποχωρισμός συνήθως παγιώνεται κατά το τελευταίο μισό του δεύτερου έτους του μωρού. Μέχρι τότε μπορεί να υπάρχει ένα ανεβοκατέβασμα συναισθημάτων των γονέων που κυμαίνονται από την ενοχή για την αναστάτωση που μπορεί να φέρει ο αποχωρισμός στο μωρό, μέχρι σε ανησυχίες σχετικά με το δέσιμο που μπορεί να έχει το παιδί σε αυτούς. Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιήσετε το στρες από αυτές τις καταστάσεις ενώ καθησυχάζετε το παιδί σας ότι το αγαπάτε. 
 

Όλοι οι τρόποι για να διαχειριστείτε τους αποχωρισμούς 

 

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας (και τον εαυτό σας) σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
 

Δοκιμάστε τη σταδιακή γνωριμία με πρόσωπα και χώρους. Αν σκοπεύετε να αφήσετε το παιδί σας με κάποιο άγνωστο για το παιδί πρόσωπο για να το προσέχει, τότε καλέστε αυτό το άτομο εκ των προτέρων στο σπίτι σας, έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει κάποιο χρόνο μαζί του στην παρουσία σας. Αν το παιδί σας θα πάει για πρώτη φορά σε βρεφοκομικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, επισκεφτείτε λίγες φορές το χώρο μαζί.

 

Βοηθήστε το να κατανοήσει την έννοια του χρόνου. Προσπαθήστε να μάθετε στο παιδί, ότι η απουσία σας έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια. Όταν φεύγετε ο αποχαιρετισμός πρέπει να είναι σύντομος, στοργικός και με ένα σαφές και μικρό μήνυμα ότι θα γυρίσετε. Όσο πιο συχνά γίνεται αυτό, τόσο πιο ασφαλές θα νιώθει το μωρό σας όταν γυρίζετε

 

Βοηθήστε το μωρό σας να κοινωνικοποιηθεί. Τα παιδιά είναι απαραίτητο να συναναστρέφονται με διάφορα πρόσωπα καθώς μεγαλώνουν. Αν το μωρό δείξει δυσφορία για κάποιο πρόσωπο (τη γιαγιά του ή μια baby sitter) μην βιαστείτε να δραματοποιήσετε την κατάσταση και μην βιαστείτε να το πάρετε πάλι πίσω στην δική αγκαλιά σας. 

 

Δείξτε ψυχραιμία. Τα μωρά είναι σε απόλυτη θέση να κατανοήσουν το πως νιώθουμε. Αν  πανικοβάλλεστε κάθε φορά που ετοιμάζεστε να το αφήσετε, το μωρό θα πανικοβάλλεται επίσης.

 

Δημιουργήστε μια ρουτίνα αποχωρισμού. Δημιουργείστε ένα «τελετουργικό» για να αποχαιρετίσετε το παιδί σας, στο οποίο να λέτε ένα ευχάριστο, τρυφερό και σταθερό αντίο. Παραμείνετε ήρεμοι και δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας. Καθησυχάστε το λέγοντας πως θα επιστρέψετε να το πάρετε. Εξηγείστε του σε πόσο χρόνο θα έρθετε να το πάρετε χρησιμοποιώντας έννοιες που θα καταλάβει (όπως μετά το γεύμα ή μετά που θα ξυπνήσει).

 

Δώστε του ένα αγαπημένο αντικείμενο. Βοηθήστε το παιδί σας να διαλέξει ένα αγαπημένο αντικείμενο. Αυτό το αντικείμενο (μεταβατικό, όπως λέγεται στην ψυχολογία) μπορεί να είναι μια μικρή κουβερτούλα, ένα σεντονάκι ή κάποιο αρκουδάκι. Αυτός είναι ένας υγιής τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος του αποχωρισμού, αφού η επαφή μαζί του θα καθησυχάζει το παιδί.

 

Με τη συνεργασία της Βάλιας Καντούνη-ψυχολόγοςTags

άγχος αποχωρισμού, ανάπτυξη, αποχωρισμός, μητέρα, μωρό


2284


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους.

Ιανουάριος 08,2014

18 αποφθέγματα για το μεγαλείο της μητρότητας - Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές

18 αποφθέγματα για το μεγαλείο της μητρότητας - Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές

Η υπέρμετρη αγάπη, ο αλτρουισμός, η δύναμη και η κατανόηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της μητρότητας που έχουν υμνήσει μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.

Ιανουάριος 15,2014

Πιθανά προβλήματα στη λοχεία

Πιθανά προβλήματα στη λοχεία

Η περίοδος της λοχείας διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες, μέχρις ότου το σώμα να επανέλθει στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση.

Ιανουάριος 08,2014

Ευρυαγγείες στα πόδια; Όχι πια!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.