Νήπιο 1-4 ετών

Οι πιο κοινές δερματικές παθήσεις των παιδιών

Οι πιο κοινές δερματικές παθήσεις των παιδιών

Τα μικρά παιδιά έως πέντε ετών (και ιδιαίτερα έως τριών), είναι πιο ευάλωτα στο κρύο, γιατί το ανοσολογικό σύστημά τους ακόμα αναπτύσσεται. Η έκθεση του παιδικού δέρματος στο κρύο μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει μια σειρά από προβλήματα και παθήσεις, από απλή ξηρότητα μέχρι ατοπική δερματίτιδα.

 

Μάθετε τα πάντα για τις πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις των παιδιών.

 

Πέμπτη Νόσος

Οφείλεται στο Παρβοϊό Β19 και το όνομα πέμπτη νόσος το πήρε γιατί κατατάσσεται μέσα στις πέντε «κλασικές» παιδικές αρρώστιες (Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά ηλικίας 5-15 χρονών και μπορεί να εμφανιστεί σε μορφή επιδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Μελέτες έδειξαν ότι οι μισοί ενήλικες έχουν περάσει την ασθένεια, είναι όμως πολύ πιθανό να μην το γνωρίζουν γιατί ίσως την εκδήλωσαν χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Η πέμπτη νόσος ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και παράλληλα εμφανίζεται έντονο κοκκίνισμα στα μάγουλα και ένα εξάνθημα στο σώμα.

 

Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα

Τα παιδιά που είναι επιρρεπή στο έκζεμα μπορεί να έχουν αλλεργίες και άσθμα. Πρόκειται για εξανθήματα με ξηρό δέρμα και έντονη φαγούρα στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια.  Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος εκζέματος και σ’ αυτή την περίπτωση οι δερματολόγοι συνιστούν την αποφυγή σαπουνιών ή χημικών που ερεθίζουν το δέρμα. Η καλύτερη αντιμετώπιση του εκζέματος είναι η φροντίδα του με ένα εξειδικευμένο, ήπιο μαλακτικό καθαριστικό και κρέμα με ειδικά μελετημένη σύνθεση.

 

Θερμικό εξάνθημα

Σε αυτή την πάθηση κάνουν την εμφάνισή τους μικρά, ροζ ή κόκκινα σπυράκια στο κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους του μωρού. Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα πολύ  ζεστά ρούχα, και να ανακουφίζουμε το παιδί με ένα δροσερό μπάνιο.

 

Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Η δερματίτιδα εξ ’επαφής είναι μια φλεγμονή η οποία προκαλείται όταν το δέρμα των παιδιών αντιδρά σε τροφές, σαπούνια, φυτά, μέταλλα, χημικά, κα. Μετά την επαφή των παραπάνω με το δέρμα το εξάνθημα ξεκινάει εντός 48 ωρών να εκδηλώνεται. Προκαλείται κνησμός και σκασίματα, ενώ το δέρμα γίνεται ξηρό και κόκκινο. Συνήθως η φλεγμονή φεύγει μετά από 1 ή 2 εβδομάδες, αλλά σε περίπτωση που δεν υποχωρεί πρέπει να γίνει άμεσα επικοινωνία με τον παιδίατρο.

 

Κνίδωση

Κνίδωση μπορεί να προκληθεί από φάρμακα (όπως η ασπιρίνη), τροφές (ξηροί καρποί, αυγά), στρες, από το κρύο ή τη ζέστη. Εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος με τη μορφή κυψελών. Για την αντιμετώπισή της χορηγείται (πάντα από τον παιδίατρο) κάποιο αντισταμινικό φάρμακο. 

 

Βρεφική ροδάνθη ή αιφνίδιο εξάνθημα

Η βρεφική ροδάνθη ή αλλιώς αιφνίδιο εξάνθημα είναι μια μόλυνση η οποία εμφανίζεται συνήθως στους 6 πρώτους μήνες και μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Τα συμπτώματά της συγκεκριμένης νόσου είναι ο αιφνίδιος, υψηλός πυρετός διάρκειας περίπου 4 ημερών. Αφού υποχωρήσει ο πυρετός θα εμφανιστεί ένα εξάνθημα αποτελούμενο από μικρά σπυράκια, τα οποία θα ξεκινήσουν από το στήθος του μωρού και την κοιλιά και θα εξαπλωθούν στο λαιμό και σε άλλες περιοχές του σώματος. Μετά από 2 μέρες η νόσος εξασθενεί.

 

Με την συνεργασία της Εύης Τσάτη (πλαστικός χειρουργός, δρ. της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ph.D. Ebopras, Aesthetic and Reconstructive Surgery)Tags

δερματικά προβλήματα, δερματίτιδα, εξάνθημα, κρύο


979


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Χριστουγεννιάτικες βραδιές με επιτραπέζια και σνακ!

Χριστουγεννιάτικες βραδιές με επιτραπέζια και σνακ!

Έρχονται Χριστούγεννα!Ευκαιρία τώρα που όλα είναι πιο φωτεινά και αγαπησιάρικα να μαζευτούμε όλοι μαζί στην οικογένεια, να παίξουμε, να φάμε, να απολαύσουμε τη ζεστασιά του σπιτιού και να δεθούμε ακόμα περισσότερο!

Δεκέμβριος 12,2016

Η φροντίδα του ατοπικού δέρματος

Η φροντίδα του ατοπικού δέρματος

Το ατοπικό δέρμα απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να προλαμβάνονται οι εξάρσεις των ενοχλητικών για το παιδί συμπτωμάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά του.

Φεβρουάριος 01,2018

Το βιβλίο του μήνα: «Το λεξικό...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.