Βρέφος 0-12 μηνών

Οι καλοκαιρινές «απειλές»

Οι καλοκαιρινές «απειλές»

Ο ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίες και η θάλασσα, τα «υλικά» με τα οποία είναι φτιαγμένο το ελληνικό καλοκαίρι απειλούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες την υγεία των βρεφών. Για να την προστατεύσετε ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών.

 

Μπορεί οι γονείς να φοβούνται τον χειμώνα με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που τον συνοδεύουν, αλλά το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα βρέφη υποφέρουν περισσότερο, καθώς ο οργανισμός τους δεν είναι ακόμη σε θέση να προστατευτεί από την έντονη ζέστη και τον καύσωνα. Το δέρμα επίσης των βρεφών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο και όταν εκτίθεται ακάλυπτο στην ηλιακή ακτινοβολία ακόμη και για λίγα λεπτά της ώρας, μπορεί να παρουσιάσει ηλιακά εγκαύματα. Όσο για το μπάνιο στη θάλασσα που αναζωογονεί τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες εγκυμονεί κι αυτό κινδύνους για τα βρέφη λόγω έκθεσης στον ήλιο και του ειδικού περιβάλλοντος της παραλίας. 

 

Τι κάνουμε λοιπόν το καλοκαίρι; Μένουμε σπίτι παίζοντας με το τηλεκοντρόλ του air-condition και παρηγορούμαστε με τη φράση: «καλοκαίρι είναι, θα περάσει»;

 

Όχι. Το καλοκαίρι κάνουμε ό,τι κάνει όλος ο κόσμος: Διακοπές. Μόνο που τις οργανώνουμε ως την τελευταία λεπτομέρεια προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν τους κινδύνους:

 

Ήλιος. Προσοχή καίει.

Ο ήλιος είναι φίλος ορισμένες ώρες τις ημέρας, αλλά εχθρός κάποιες άλλες. Οι παιδίατροι συνιστούν την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11 και –τουλάχιστον- 5 το απόγευμα. Παρόλα αυτά η ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα βοηθάει στη σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D. Οποιαδήποτε άλλη σχέση με τον ήλιο είναι επικίνδυνη ειδικά για τα βρέφη καθώς είναι ανέτοιμα να προστατευτούν από την ηλιακή ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση το βρέφος που εκτίθεται στον ήλιο ακόμη και κατά τη διάρκεια της καθημερινής του βόλτας με το καρότσι πρέπει να προστατεύεται από την ακτινοβολία φορώντας καπελάκι, βρεφικό αντηλιακό από την ηλικία των 2 μηνών με μεγάλο δείκτη προστασίας και ελαφρύ ρουχισμό. Ποτέ δεν εκθέτουμε γυμνό ένα βρέφος στον ήλιο ακόμη και αν φοράει αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Και πάντα αναζητούμε τη σκιά, ειδικά τη φυσική σκιά που κάνουν τα δέντρα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο μία ομπρέλα για το καρότσι του μωρού, αλλά και μία μεγαλύτερη που θα μπορούσε να στηθεί εύκολα στην παραλία.

 

Καύσωνας

Τα βρέφη είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε καταστάσεις όπως η αφυδάτωση ή η θερμοπληξία, γι αυτό πρέπει να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει καταρχήν ελαφρύ ντύσιμο με βαμβακερά ανοιχτόχρωμα ρούχα, συχνά ντους και λήψη υγρών. Εάν θηλάζετε το μωρό σας, προσφέρετε το γάλα σας όποτε το ζητήσει προκειμένου να ξεδιψάσει και φροντίστε να λαμβάνετε η ίδια επαρκή υγρά. Μην το εκθέτετε στο εξωτερικό περιβάλλον τις ώρες των υψηλών θερμοκρασιών. Παραμείνετε σπίτι, ιδανικά σε κάποιον χώρο που αερίζεται και δροσίζεται καλά με φυσικό τρόπο όπως τους ανεμιστήρες οροφής. Μην αφήνετε ούτε λεπτό το παιδί σας μόνο στο αυτοκίνητο. Σε ημέρες καύσωνα αποφύγετε μάλιστα εντελώς τις μετακινήσεις του μωρού σας με αμάξι, καθώς στην καμπίνα των επιβατών οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν δραματικά και ακολούθως μέσα σε λίγα λεπτά ανεβαίνει και η θερμοκρασία σώματος του μικρού παιδιού με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του.

 

Εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ρυθμίστε το σε θερμοκρασίες ανεκτές για το βρέφος. Μπορεί για εσάς οι 19ο C να είναι δροσιά αλλά για ένα ελάχιστα κινητικό βρέφος, που τις περισσότερες ώρες κοιμάται είναι κρύο. Φροντίστε η θερμοκρασία δωματίου να είναι γύρω στους 22-23ο C και το κλιματιστικό να μη «στοχεύει» την κούνια του μωρού. Αποφύγετε τις έντονες εναλλαγές στη θερμοκρασία περιβάλλοντος δίνοντας χρόνο στο σώμα του μωρού σας να προσαρμοστεί. Μη βγαίνετε από το δροσερό τεχνητά περιβάλλον του σπιτιού σας στους 40Ο υπό σκιά. Κλείστε το κλιματιστικό, αφήστε το σπίτι –και το μωρό σας- να ζεσταθεί λίγο και βγείτε. Το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή από το εξωτερικό περιβάλλον στο σπίτι: Μη βιαστείτε να θέσετε σε λειτουργία το κλιματιστικό σας και μάλιστα σε χαμηλές θερμοκρασίες, αντίθετα, λειτουργείστε το ρυθμίζοντας αρχικά τον θερμοστάτη σε θερμοκρασίες πλησιέστερες σε εκείνες του περιβάλλοντος και μειώστε τις σταδιακά. 

 

Γιατί οι παιδίατροι επιμένουν στην προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες; Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος θερμοπληξίας, κατάσταση απειλητική για την υγεία του βρέφους. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα τα οποία θα σας οδηγήσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο:

  • Ελαττώνεται δραματικά ο αριθμός των βρεγμένων πανών μέσα στο 24ωρο. (σημείο αφυδάτωσης) Το βρέφος έχει μειωμένη έως καθόλου όρεξη για τροφή.
  • Παρουσιάζει πυρετό που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 40ο C.
  • Το δέρμα «στεγνώνει» και γίνεται ιδιαίτερα ξηρό.
  • Το βρέφος παρουσιάζει αλλαγή στη διάθεση συνήθως με έντονη υπνηλία και νωθρότητα.
  • Σε περιπτώσεις έντονης αφυδάτωσης εμφανίζεται στα νεογνά και μικρά βρέφη εισολκή της μεγάλης πηγής, του μαλακού δηλαδή σημείου που βρίσκεται στο κρανίο του νεογνού.

 

Θάλασσα. Ακατάλληλη για βρέφη;

Για να έρθει σε επαφή ένα βρέφος με το θαλασσινό νερό πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις: να είναι άνω των 4 μηνών, η ώρα του «μπάνιου» να συμπίπτει με τις ώρες χαμηλής ηλιακής ακτινοβολίας (μέχρι τις 10 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα) και το μωρό να είναι υγιές και να έχει καλή διάθεση, δηλαδή να μη νυστάζει, να είναι καθαρό και να μην πεινάει. Πολλοί γονείς αισθάνονται ότι το παιδί τους είναι ασφαλές εάν βρίσκεται στην αγκαλιά τους και μπαίνουν στα ρηχά με το μωρό στα χέρια προκειμένου να του βρέξουν τα ποδαράκια. Αυτό το σκηνικό είναι άκρως επικίνδυνο, καθώς με ένα στραβοπάτημα του μπαμπά ή της μαμάς μπορεί το μωρό να βρεθεί στη θάλασσα. Γι αυτό συστήνουμε ειδικά σωσίβια για παιδάκια που πλησιάζουν την ηλικία του ενός έτους, ενώ για τα μικρότερα βρέφη προτείνουμε το «πλατσούρισμα» υπό επιτήρηση σε μικρή φουσκωτή πισίνα που τοποθετούμε στη σκιά. Το «μπάνιο» στη θάλασσα το αφήνουμε για το επόμενο καλοκαίρι. Όσο για την άμμο, είναι το πλέον φιλόξενο περιβάλλον για μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι ακίνδυνοι για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, αλλά είναι δυνατόν να «φωλιάσουν» στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Γι αυτό δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό μας να έρχεται σε  επαφή με την άμμο, εκτός εάν βρισκόμαστε σε μία παρθένα και απάτητη παραλία και το παιδί μας πλησιάζει τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Και σε αυτή όμως την περίπτωση μην το αφήσετε εντελώς εκτεθειμένο στην άμμο. Φορέστε του ένα σορτσάκι  πάνω από την πάνα ώστε να μην περάσει άμμος στην ευαίσθητη περιοχή και τοποθετήστε το επάνω σε μία καθαρή πετσέτα στη σκιά. Επίσης προσέχουμε να μην βάλει στο στόμα χαλικάκια από την παραλία. Σας ευχόμαστε ολόψυχα να κοιμηθεί για να απολαύσετε κι εσείς λίγη ώρα θερινής ξεγνοιασιάς.

 

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου, Ντανιέλας Αδάμου.Tags

αντηλιακά, αφυδάτωση, βρέφος, έγκαυμα, ήλιος, θάλασσα, θερμοπληξία, καλοκαίρι, παιδίατρος, παιδικό δέρμα


749


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους.

Ιανουάριος 08,2014

«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»: Στο...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.