μαμαgazino

Ο ρόλος του πατέρα στις οικογενειακές διακοπές

Ο ρόλος του πατέρα στις οικογενειακές διακοπές

Ο χρόνος που περνά ένας πατέρας με τα παιδιά του είναι πολύτιμος  για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος, είναι ότι τα παιδιά βλέπουν το χρόνο που τους αφιερώνουμε ως ένδειξη αγάπης. Επίσης ο χρόνος που αφιερώνει ένας μπαμπάς στο παιδί του, του επιτρέπει να ανακαλύψει στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού, τις ελπίδες, τους φόβους, τις προσδοκίες και τα ιδανικά του. Αυτή η καλλιέργεια των σχέσεων του πατέρα με τα παιδιά του είναι καθοριστικής σημασίας και η επιρροή του ως πρότυπο διαμορφώνει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα των παιδιών. Οι επιδράσεις του πατέρα θα συνοδεύουν το παιδί του για πάντα στην ενήλικη ζωή του. Ας μην ξεχνάμε, ότι για το παιδί, ο πατέρας είναι η επιβεβαίωση, η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, η οικειότητα και η στήριξη.Η  σωστή κατανομή του χρόνου και ενέργειας μεταξύ οικογένειας, επαγγελματικών υποχρεώσεων, οικονομικών και προσωπικών αναγκών για ένα πατέρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό, το καλοκαίρι αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουν οι σχέσεις μεταξύ πατέρα και παιδιών πιο στενές, επομένως και πιο ουσιαστικές.

 

 

Γιατί είναι σημαντικό να αφιερώνει χρόνο ένας πατέρας στο παιδί του (και) το καλοκαίρι

 

 

Η ασχολία του πατέρα με το παιδί τού δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσει ο ίδιος κάποιες χαρές από τη δική του παιδική ζωή: Τη χαρά του παιχνιδιού, μια δυσκολία που ξεπεράστηκε σωστά, μια επιτυχία ή μια αποτυχία.

 

 

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οι δραστηριότητες όλης της οικογένειας μαζί δημιουργούν υπέροχες αναμνήσεις στα παιδιά.

 

 

Οι μπαμπάδες παίζουν συνήθως ζωηρά παιχνίδια με τα παιδιά και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών αυτών το παιδί εξερευνά, γνωρίζει, αποδέχεται τα όρια του και αποκτά τον έλεγχο της πραγματικότητας. Και βέβαια, αποκτώντας τον έλεγχο αυτό, το παιδί κερδίζει σε αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση.

 


Συνήθως οι μπαμπάδες λατρεύουν την περιπέτεια και είναι πάντα πρόθυμοι για εξερευνήσεις, βόλτες με τα ποδήλατα, σκαρφαλώματα! Για το παιδί, το να έχει κάποιον που θα τον καθοδηγεί με ασφάλεια σε «περιπέτειες» αποτελεί ένα πολύ καλό τρόπο να μάθει να παίρνει ρίσκα με ασφάλεια.
 

 

Οι περισσότεροι μπαμπάδες αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στα παιδιά εξαιτίας της δουλειάς τους. Ακριβώς γι' αυτό, συνήθως, ο χρόνος που περνάνε μαζί τους είναι πλούσιος και εποικοδομητικός. Μοιράζονται διάφορες δραστηριότητες, παίζουν μαζί τους και προσπαθούν να κάνουν όσα περισσότερα ευχάριστα και διασκεδαστικά πράγματα μπορούν, για να καλύψουν κάπως το κενό της απουσίας τους.

 

 

Επειδή οι περισσότεροι μπαμπάδες δεν έχουν εμμονή με την τάξη και την καθαριότητα, είναι πολύ πιο ελαστικοί με τα παιδιά. Δείχνουν μεγαλύτερη επιείκεια στην αδυναμία των παιδιών να είναι τακτικά και προσεκτικά στη βρομιά και αυτό δίνει στα παιδιά μια αίσθηση ελευθερίας. Που τώρα το καλοκαίρι, σαφώς και την χρειάζονται πολύ τα παιδιά.

 

 

Με τη συνεργασία της Βάλιας Καντούνη, ψυχολόγουTags

διακοπές, μπαμπάς


2050


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους.

Ιανουάριος 08,2014

Η βαλίτσα των διακοπών: Tips για να χωρέσουν όλα και να μην ξεχάσετε τίποτα

Η βαλίτσα των διακοπών: Tips για να χωρέσουν όλα και να μην ξεχάσετε τίποτα

Να μην ξεχάσω απολύτως τίποτα, να τα χωρέσω όλα σε μικρές βαλίτσες και να βρίσκω εύκολα, ό,τι μπορεί να χρειαστεί.Γίνεται; Κι όμως, ναι.Οι λίστες με όσα χρειάζεται να έχετε μαζί σας για μωρά και νήπια και οι πιο χρήσιμες συμβουλές του πακεταρίσματος.

Ιούλιος 30,2014

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Το καλοκαίρι εντός πόλης, δεν χρειάζεται να σημαίνει για τα παιδιά «κόλλημα» μπροστά σε μια οθόνη. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και κάνουμε τους τουρίστες στην πόλη μας!

Ιούνιος 09,2016

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΛΙΛΙΑΝ...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.