μαμαgazino

Μυώντας τα παιδιά στις τέχνες και τα γράμματα.

Μυώντας τα παιδιά στις τέχνες και τα γράμματα.

Στον μαγικό κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων είναι ευπρόσδεκτα ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά, που στις ημέρες μας παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις σε μουσεία. Όσο για τα βιβλία; Αυτά πλέον ξεφυλλίζονται από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

 

Βρέφη που νανουρίζονται ακούγοντας τη μαμά ή τον μπαμπά να τους διαβάζει κάποιο παραμύθι, νήπια που παρακολουθούν –ή και συμμετέχουν- σε θεατρικές παραστάσεις, τετράχρονοι επισκέπτες μουσείων που ξεναγούνται σε εκθέσεις για ενήλικες. Μήπως είναι πολύ νωρίς για όλα αυτά;

 

Όχι, απαντούν οι ειδικοί παιδαγωγοί και συμβουλεύουν τους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα από τον χώρο των τεχνών και της λογοτεχνίας προκειμένου να αναπτύξουν όχι μόνο τις νοητικές αλλά και τις συναισθηματικές τους δεξιότητες.

 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το ταξίδι της πνευματικής καλλιέργειας;

 

Διαβάζοντας έρχεται η όρεξη

Από την ηλικία κιόλας των έξι μηνών το μωρό μπορεί να έρθει σε επαφή με το βιβλίο καθώς υπάρχουν ειδικές εκδόσεις για βρέφη από πανί ή πλαστικό, που απευθύνονται στα αεικίνητα μάτια των λιλιπούτειων «αναγνωστών». Το περιεχόμενο είναι εικόνες καθημερινών αντικειμένων ή ζώων που ο μπαμπάς και η μαμά παρουσιάζουν με παραστατικό τρόπο στο μωρό τους δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους.

 

Τα πρώτα αυτά βιβλία γεννούν χαρούμενες οικογενειακές στιγμές και θέτουν τις βάσεις για αποτελεσματικότερο διάβασμα κατά τη σχολική ηλικία καθώς συγκεντρώνονται και προσπαθούν να κατανοήσουν την ομιλία των γονιών τους και όταν φτάσουν στο αναπτυξιακό στάδιο της ομιλίας μαθαίνουν να μιλούν καλύτερα και να συνεννοούνται αποτελεσματικότητα. Ακόμη, εξοικειώνονται με τα βιβλία και στα πρώτα μαθητικά χρόνια αντλούν ικανοποίηση από την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων που τους εξάπτουν την περιέργεια και τη φαντασία.

 

Αυλαία και πάμε!

Αν και κάθε χρόνο κάνουν πρεμιέρα στην Αθήνα διαδραστικές παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν βρέφη με τους γονείς τους η ηλικία από την οποία η παρακολούθηση μίας θεατρικής παράστασης έχει θετική επίδραση στο παιδί είναι μετά τα δύο έτη. Μόνο τότε το παιδί μπορεί να απολαύσει τη μαγεία του θεάτρου και να παρακολουθήσει την πλοκή της ιστορίας. Και φυσικά η επιλογή του έργου πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν έργα ειδικά για μικρές ηλικίες με ήρωες που αφυπνίζουν την φαντασία των παιδιών χωρίς να τα τρομάζουν. Στην ηλικία αυτή αποφεύγουμε να πάμε τα παιδιά μας σε έργα με τέρατα και κακές μάγισσες ή σε παραστάσεις με μεγάλη χρονική διάρκεια που θα κουράσουν τους μικρούς θεατές. Και καθώς η πρώτη φορά αποτελεί θετική εμπειρία επιλέγουμε ένα έργο σύντομο και χαρούμενο. Εάν το παιδί το επιθυμεί ολοκληρώστε τη μύησή του στον κόσμο του θεάτρου με μία επίσκεψη στα καμαρίνια. Γνωρίστε του τους ηθοποιούς, δείξτε του τα σκηνικά και ανεβάστε το στη σκηνή. Θα ενθουσιαστεί και θα θελήσει να ξαναπάει.

 

Ένα δύο τρία πολλά παιδικά μουσεία.

Μικρά και μεγάλα μουσεία ανοίγουν κατά περιπτώσεις τις πόρτες τους και για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αναζητείστε τις κατάλληλες για το παιδί σας εκθέσεις και οργανώστε με άλλους γονείς και παιδιά μια κυριακάτικη ξενάγηση. Όσο για τα μικρότερα παιδιά υπάρχουν παιδικά μουσεία όπως το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, που σχεδιάζουν εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό να αγαπήσουν τα παιδιά τα μουσεία και τις τέχνες από τη βρεφική τους ηλικία.Tags

ανάγνωση, βιβλίο, γράμματα, θέατρο, μουσεία, παιδί, παραστάσεις, Τέχνες


1076


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά μας για κάθε εποχή του χρόνου, εντός ή εκτός σπιτιού. Τέρμα τα «βαριέμαι» των παιδιών, τέρμα και εκείνες οι δικές μας στιγμές που ως γονείς «κολλάμε» και δεν μας κατεβαίνουν ιδέες.

Μάρτιος 13,2017

Πανεύκολη τυρογιαουρτόπιτα, το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.