μαμαδοblog

Μυρωδάτο χιονισμένο σπιτάκι από κέικ


Μυρωδάτο χιονισμένο σπιτάκι από κέικ

Της Αθηνάς Καψάσκη  

 

Με τα μπισκοτόσπιτα ομολογώ ότι δεν τα πάμε και πολύ καλά. Έχω φτιάξει αρκετά κατά καιρούς στα μαθήματα ζαχαροτεχνίας που παρακολουθούσα, έχω στολίσει ένα έτοιμο αλλά πάντα έχω ένα θέμα που με προβληματίζει. Το χτίσιμο. Πολλές φορές φωνάζω απεγνωσμένη τον Γιάννη, τον άντρα μου, να με βοηθήσει ενώ κρατάω με δύο χέρια και… ένα πόδι το σπιτάκι μου που πάει να καταρρεύσει.

 

Φέτος σκέφτηκα να φτιάξω κάτι πολύ πιο εύκολο: ένα σπίτι κέικ. Με άρωμα gingerbread. Όπου gingerbread σημαίνει (τουλάχιστον για μένα) Χριστούγεννα. Και να μην είναι λίγο “χιονισμένο” με λαχταριστό γλάσο; Ιδίως όταν το γλάσο είναι με τυρί κρέμα και σούπερ γεύση!

 

Οι τσαχπινιές με τα μπισκότα - σπιτάκια είναι ιδέα της μικρής βοηθού μου, της κόρης μου φυσικά. Και το κόκκινο γλάσο δική μου. Ελπίζω να σας αρέσει το food styling μας. Έγινε με πολλή αγάπη και πολλά μμμ… καθώς δοκιμάζαμε τη ζύμη. Αφήστε που ό,τι περίσσεψε από τα μπισκότα είναι ήδη στο τάπερ για το αυριανό κολατσιό! Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Η ακριβής φράση της όταν τα δοκίμασε ήταν:


“Τα μπισκότα αυτά είναι απλά σούπερ τέλεια! Θα τα πάω αύριο στο σχολείο και δε θα τα μοιραστώ με κανέναν…”

 

Πάμε να φτιάξουμε ένα… σπίτι από κέικ και να μυρίσει το σπίτι μας Χριστούγεννα; Φύγαμε!

 

 

ΥΛΙΚΑ:

 

Για το κέικ

  • 220γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κ.γ. (6γρ) baking powder
  • ½ κ.γ (4γρ) αλάτι
  • 1 κ.γ. (2γρ) τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κ.γ. (3γρ) τριμμένη κανέλα
  • ½ κ.γ (1γρ) γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ (1γρ) μοσχοκάρυδο
  • 120 βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 116γρ ζάχαρη λευκή
  • 80γρ ζάχαρη καστανή
  • 60γρ μελάσα
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 110γρ ξινόγαλο σε θερμοκρασία δωματίου

 

Για το γλάσο

  • 120γρ βούτυρο μαλακωμένο
  • 75γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 212γρ ζάχαρη άχνη
  • ½ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

 

Για τα διακοσμητικά μπισκότα

  • 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ τζίντζερ
  • 50γρ καστανή ζάχαρη
  • 75γρ βούτυρο μαλακωμένο
  • έτοιμο αυγόγλασο σε κόκκινο χρώμα (το βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω κάτω. Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά σε σκόνη εκτός από τις ζάχαρες, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

 

 

2. Στο μίξερ με το εξάρτημα φτερό ανακατεύουμε το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης να γίνουν μία κρέμα.

 

 

3. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά αφήνοντας χρόνο να ανακατευτούν καλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη μελάσα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο σκούρο μίγμα. Βάζουμε στο μίγμα μας το γάλα και το μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε απλά με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με μία ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).

 

 

 

4. Σε μία καλά βουτυρωμένη ορθογώνια φόρμα (28x 7 x 19εκ) αδειάζουμε το μίγμα.


5. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από το κέικ.


6. Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά, ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε το κέικ σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.


7. Στο μεταξύ, στο φούρνο ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου.


8. Στο μίξερ με το γάντζο, χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά για τα μπισκότα εκτός από το γλάσο, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

 

 

9. Καλύπτουμε το κάτω μέρος από ένα ρηχό ταψί φούρνου με λαδόκολλα. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ορθογώνιο σχήμα και σχηματίζουμε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χωρίς δοντάκια τα σπιτάκια μας, αραιά το ένα από το άλλο.

 

10. Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, τα μπισκότα θα είναι ακόμα μαλακά.

 

11. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ένα δεκάλεπτο και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

 

12. Για το γλάσο, χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο κρεμώδες μίγμα.

 

13. Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο μας και κόβουμε το κέικ σε δύο ίσα κομμάτια κάθετα.

 

14. Καλύπτουμε με γλάσο το πάνω μέρος του κάτω κομματιού, προσθέτουμε το δεύτερο και το καλύπτουμε όλο με γλάσο. Προσοχή γιατί γλιστράει.

 

 

15. Με το κόκκινο αυγόγλασο, σχηματίζουμε στα σπιτάκια μας τα σχέδια που μας αρέσουν.

 

16. Μεταφέρουμε το κέικ στην πιατέλα σερβιρίσματος, κολλάμε τα σπιτάκια και είμαστε έτοιμοι! Σημειώστε ότι μετά από λίγες ώρες το γλάσο θα σταθεροποιηθεί.

 

 

Εύχομαι αυτές οι γιορτές να σας γεμίσουν με υπέροχες στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάτε!



Δείτε κι άλλα άρθρα από craftcooklove.gr








Tags

gingerbread, μπισκοτόσπιτο, χριστουγεννιάτικο γλυκό, χριστουγεννιάτικο κέικ


956


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Πάμε σινεμά; O Γκριντς

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.