μαμαgazino

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Τα παιδιά σου, τα παιδιά μου, τα παιδιά μας

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Τα παιδιά σου, τα παιδιά μου, τα παιδιά μας

Ο νέος τύπος οικογένειας έχει μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά από διαφορετικούς ή και κοινούς γάμους, που καλούνται να ζήσουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη.

 

Εδώ και πολλές δεκαετίες επιφανείς επιστήμονες των ανθρωπιστικών σπουδών βλέπουν το τέλος της οικογένειας ως συνέπεια της αποτυχίας του θεσμού του γάμου. Αυτό όμως που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι η «μετάλλαξη» του γάμου και της οικογένειας σε ένα πιο ευέλικτο θεσμό και σχήμα αντίστοιχα.

 

Στην Ελλάδα οι οικογένειες που δημιουργούνται από τον δεύτερο γάμο του ενός ή και των δύο συζύγων μετά από ένα διαζύγιο ή την περίπτωση χηρείας έχουν βρει τον ορισμό τους: «ανασυγκροτημένες». Στα σχήματα αυτά εντάσσονται και τα παιδιά από προηγούμενους γάμους και φυσικά οι κοινοί απόγονοι του ζευγαριού, οι οποίοι συμπληρώνουν τη νέα οικογένεια και γίνονται το κοινό σημείο αναφοράς.

 

Ευτυχισμένοι (;) μαζί.

Ο τύπος αυτός οικογένειας δεν είναι και τόσο νέος. Άνθρωποι με παιδιά παντρεύονταν και στο παρελθόν συντρόφους που επίσης είχαν απογόνους μόνο που τότε όλα ξεκινούσαν από περιπτώσεις χηρείας και όχι διαζυγίων. Ίσως επειδή μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων επιθυμούν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο πλαίσιο της -έστω μη βιολογικής- οικογένειας.

 

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τέτοιες περιπτώσεις. Κάποιοι ξέρουμε και τα προβλήματά τους. Η Βασιλική είναι η μαμά και συνάμα η μητριά σε έναν τέτοιο γάμο. Γνώρισε τον Γιάννη όταν εκείνη είχε βγάλει διαζύγιο και η έκδοση του δικού του ήταν θέμα χρόνου. Εκείνη, μητέρα δύο γιων κι εκείνος μίας κόρης. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και η ανάγκη τους να μείνουν μαζί επιτακτική. Οι συντηρητικές απόψεις της Βασιλικής που δεν επιθυμούσε οικογένεια εκτός γάμου τους οδήγησαν σύντομα στο Δημαρχείο και από εκεί στο κοινό τους σπίτι. Λίγους μήνες μετά είχαν και το πρώτο τους κοινό παιδί που τους ανάγκασε να μετακομίσουν σε μεγαλύτερο διαμέρισμα. Και ξαφνικά βρέθηκαν να στριμώχνονται κάτω από την ίδια στέγη τα δύο παιδιά της συζύγου, που είχαν σαν βάση το σπίτι της μητέρας τους, η κόρη του συζύγου, που ερχόταν ως φιλοξενούμενη δύο φορές την εβδομάδα και το μωρό, ως το μόνο άτομο με κοινά με όλους γονίδια.

 

Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια τριβής και αρκετών τσακωμών ακόμη και για «χωροταξικά» θέματα η ισορροπία έχει επέλθει με την αποδοχή των νέων συνθηκών από όλα τα μέλη της ιδιότυπης αυτής οικογένειας. Η Βασιλική και ο Γιάννης είναι «η μαμά» και «ο μπαμπάς» μόνο για τα βιολογικά τους παιδιά. Για τα παιδιά των άλλων είναι απλώς μέλη μιας οικογένειας με ρόλους λίγο-πολύ ακαθόριστους. Κι εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα.

 

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά

Όταν εμφανίζονται οποιαδήποτε προβλήματα στην καθημερινότητα, η οικογένεια παίρνει αποφάσεις. Όμως πώς μπορεί να αποφασίσει ο πατριός ή η μητριά –σκληρές λέξεις που σχηματοποιούν μία εξίσου σκληρή πραγματικότητα- για θέματα που αφορούν το παιδί του άλλου; Η ώρα επιστροφής από τη νυχτερινή διασκέδαση, η δυνατή μουσική, η καθαριότητα του σπιτιού, μοιάζουν ασήμαντες αφορμές, αλλά προκαλούν σοβαρούς καβγάδες. Άνθρωποι μη συγγενείς μεταξύ τους καλούνται να συγκατοικήσουν καταναγκαστικά. Αν δεν θέλει «εξωτερική» βοήθεια από ειδικό αυτή η οικογένεια τότε ποια θέλει;

 

Η Βασιλική κατέφυγε σε ψυχολόγο-οικογενειακό σύμβουλο. Την ημέρα πριν το ραντεβού της με τον ειδικό ψυχολόγο, προκειμένου να εξηγήσει την κατάσταση, την κατανόησε πλήρως η ίδια: Το σπίτι αυτό όπου ζούσαν βιολογικοί και μη βιολογικοί γονείς με τα βιολογικά και μη βιολογικά παιδιά τους ήταν γεμάτο προσδοκίες. Τις προσδοκίες όλων για μία οικογένεια που θα θύμιζε αμερικάνικο σίριαλ: πρωινό όλοι μαζί το πρωί, αστεία και εκδρομές, καβγαδάκια για να σπάει η μονοτονία. Αντί γι αυτό, όλοι κάποια στιγμή ήρθαν σε επαφή με την δική τους πραγματικότητα και κυρίως τα παιδιά, που συνειδητοποίησαν ότι έχουν πλέον δύο οικογένειες: τη βιολογική αλλά διαλυμένη και την πραγματική στην οποία μετέχουν με ή χωρίς την θέλησή τους ως μέλη της. Και τότε έγειραν τις προσωπικές τους απαιτήσεις…

 

Από το γραφείο του ειδικού βρέθηκαν τρόποι διαχείρισης των κρίσεων, οι ενήλικες δούλεψαν ο καθένας με τα παιδιά του, αλλά και όλοι μαζί, όμως το θαύμα ήρθε από αλλού: Από τον κοινό μικρό αδελφό που μεγάλωνε ευτυχισμένος σε ένα σύστημα ολίγον λαβυρινθώδες αλλά πολύβουο και πολυάριθμο και, κυρίως, μεγάλωνε θαυμάζοντας τα τρία του αδέλφια. Και εκείνα αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα προς το happy end –εξάλλου πλησίαζε και η ενηλικίωσή τους και συμφιλιώθηκαν με τις επιλογές των γονιών τους.

 

Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα παρά τα πικρά λόγια που κατά καιρούς ξεστομίστηκαν και δεν ξεχάστηκαν αλλά συγχωρέθηκαν μέσα από πολύ προσωπική δουλειά και καλή προαίρεση.

 

Συμπέρασμα; Αν βρίσκεστε σε ένα τέτοιο οικογενειακό σχήμα, δώστε άφεση αμαρτιών στα πληγωμένα και γι αυτό θυμωμένα μέλη και προχωρήστε μπροστά χωρίς ενοχές με τα κοινά ή όχι παιδιά σας και κυρίως με τον σύντροφό σας. Αν είστε χωρισμένες με παιδί και ετοιμάζεστε να κάνετε τον δεύτερο γάμο τακτοποιήστε μαζί με το νέο σας σπίτι και τις νέες σχέσεις που γίνονται –ολίγον με το ζόρι- οικογενειακές.Tags

γάμος, διαζύγιο, οικογένεια


536


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους.

Ιανουάριος 08,2014

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά μας για κάθε εποχή του χρόνου, εντός ή εκτός σπιτιού. Τέρμα τα «βαριέμαι» των παιδιών, τέρμα και εκείνες οι δικές μας στιγμές που ως γονείς «κολλάμε» και δεν μας κατεβαίνουν ιδέες.

Μάρτιος 13,2017

45 Χόμπι Για Πιο Χαρούμενες Μαμάδες (Υ.Γ. Κι Ας Μην Craftάρουν!)

45 Χόμπι Για Πιο Χαρούμενες Μαμάδες (Υ.Γ. Κι Ας Μην Craftάρουν!)

Μαμάδες: γυναίκες με 1000 ρόλους και προτεραιότητα τους άλλους. Προσωπικός χρόνος; Πολυτέλεια, αλλά αναγκαίος. Τα χόμπι λειτουργούν αγχολυτικά, δίνουν ευεξία και έχουν πολλά οφέλη. Ανάμεσα σε 45 ιδέες θα βρεις σίγουρα ένα που σου ταιριάζει!

Ιανουάριος 22,2016

Summer Camp Μορφές Έκφρασης: στον...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.