Παιδί 4+

Μόνο στο σπίτι

Μόνο στο σπίτι

Για πόσο χρόνο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αφήνουμε το –μεγάλο- παιδί μόνο στο σπίτι.

 

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για γονείς, η οποία σχετίζεται με την ανεξαρτησία των παιδιών τους, είναι η απόφαση να τα αφήσουν μόνα στο σπίτι. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί αξιολόγηση των δυνατοτήτων του παιδιού, εκτίμηση κάθε πιθανού κινδύνου και τελικά αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Και φυσικά κοινή λογική: δεν αφήνουμε ποτέ μόνο στο σπίτι ένα παιδί κάτω των δέκα ετών, ηλικία-ορόσημο για τις πρώτες δύσκολες ασκήσεις ανεξαρτησίας.

 

Αξιολογήστε το παιδί σας.

Σκέφτεστε να αφήσετε το παιδί σας μόνο στο σπίτι, αλλά δεν ξέρετε αν είναι σωστό, επικίνδυνο, εφικτό. Είναι σαφώς συζητήσιμο εάν το παιδί σας βρίσκεται στο αναπτυξιακό εκείνο στάδιο, που του επιτρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση. Υπάρχουν παιδιά κάτω των δέκα ετών των οποίων οι γονείς έχουν τολμήσει να αφήσουν μόνα στο σπίτι καθώς επιδεικνύουν την ωριμότητα μεγαλύτερου παιδιού και από την άλλη υπάρχουν έφηβοι στους οποίους δεν μπορεί κανείς να δείξει εμπιστοσύνη. Η ηλικία λοιπόν μπορεί να είναι σχετική, αλλά και από μόνη της δεν αρκεί. Σας γονιός πρέπει να σκεφτείτε:

 • Το παιδί σας θέλει να μείνει μόνο του; Εάν δεν θέλει μην το επιχειρήσετε. Μπορεί να επιδεινώσει τον φόβο του και να λειτουργήσει τραυματικά.
 • Μήπως το παιδί σας έχει άγνοια κινδύνου είτε από ανωριμότητα είτε επειδή είναι ριψοκίνδυνο; Ένα παιδί που δεν υπολογίζει τον κίνδυνο δεν πρέπει να μένει μόνο του, μέχρι να αποδείξει ότι κατανοεί την επικινδυνότητα των καταστάσεων.
 • Είναι το παιδί σας ένα υπεύθυνο παιδί, που ακούει τις συμβουλές σας και μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες;
 • Πανικοβάλλεται εύκολα; Αν ναι, ίσως να μη μπορέσει να διαχειριστεί απρόοπτες καταστάσεις όπως, για παράδειγμα, μία διακοπή ρεύματος.

 

Αξιολογήστε την κατάσταση

 • Το σπίτι σας είναι μία απομονωμένη στα προάστια κατοικία ή ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης; Είναι σημαντικό να υπάρχουν γείτονες οι οποίοι θα προστρέξουν σε οποιαδήποτε ανάγκη του παιδιού. Από την άλλη ένα ερημικό σπίτι είναι αντικειμενικά επικίνδυνο ακόμη και για ένα εξαιρετικά ώριμο παιδί.
 • Θα το αφήσετε απολύτως μόνο ή με την παρέα άλλων παιδιών; Είναι πιο εύκολο να αφήσεις ένα δεκάχρονο με τον μεγάλο του αδελφό ή αδελφή, αλλά πιο επικίνδυνο να το αφήσεις με μία παρέα συνομήλικων παιδιών: Οι επικίνδυνες αταξίες παραμονεύουν και η ευθύνη και των υπολοίπων παιδιών θα είναι όλη δική σας.
 • Πόσο χρόνο θα το αφήσετε μόνο του; Μία δοκιμή θα σας πείσει. Την πρώτη φορά αφήστε το για μισή ώρα μόνο του για να δείτε τις αντιδράσεις του.
 • Έχετε σκύλο; Όχι για να σας φυλάει από τους κλέφτες, αλλά για να δίνει στο παιδί σας την αίσθηση της παρουσίας ενός ακόμη «ατόμου». (Μην υποτιμάτε τις ικανότητές του να προστατεύσει το παιδί σας σε περίπτωση ανάγκης).

 

Θέματα ασφαλείας

Ακόμη κι αν το παιδί σας έχει εξοικειωθεί και μένει μόνο του σπίτι, μην φεύγετε σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, που αφενός μπορεί να τρομάξουν το παιδί και αφετέρου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες, που θα πανικοβάλουν ακόμη και το πιο ψύχραιμο παιδί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τηρήστε κάποιους κανόνες ασφαλείας:

 • Δώστε του τους τηλεφωνικούς αριθμούς που πρέπει να καλέσει σε περίπτωση ανάγκης. Εκτός από το 100 μπορεί να καλέσει τον ευρωπαϊκό αριθμό 112.
 • Έχετε γραμμένα σε ένα χαρτί τα τηλέφωνα των γειτόνων αλλά και τα τηλέφωνά σας και τη διεύθυνση του σπιτιού σας. Ο πανικός μπορεί να κάνει και το πιο υπεύθυνο παιδί να τα ξεχάσει όλα.
 • Δείξτε του πώς να χειρίζεται το σύστημα συναγερμού.
 • Θυμίστε του να κλείνει καλά πόρτες και παράθυρα και να μην ανοίξει την πόρτα σε κανέναν.
 • Βεβαιωθείτε ότι ξέρει να χρησιμοποιεί την κουζίνα και ότι δεν θα αφήσει κανένα μάτι ανοιχτό σε περίπτωση που ετοιμάσει ένα πρόχειρο φαγητό. Για μεγαλύτερη, πάντως, ασφάλεια καλό είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει οικιακές συσκευές, οπότε αφήστε του έτοιμο φαγητό.
 • Αφήστε του μία συσκευή κινητού τηλεφώνου, ώστε σε περίπτωση διακοπής της σύνδεσης να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί σας. Ακόμη, φροντίστε να το καλείτε συχνά για να του ανανεώνετε το αίσθημα ασφάλειας και προπαντός μην κλείνετε το κινητό σας.
 • Απομακρύνετε φάρμακα, τσιγάρα, αναπτήρες, σπίρτα και αλκοολούχα ποτά γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσει η παιδική περιέργεια.
 • Αφήστε του τα κλειδιά του σπιτιού. Όσο επικίνδυνο είναι ένα ξεκλείδωτο σπίτι, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι ένα σπίτι κλειδωμένο χωρίς εξόδους διαφυγής σε ώρα ανάγκης.

 

 Αφού τηρήσετε όλα αυτά πάρτε τα κλειδιά σας και το κινητό σας και απομακρυνθείτε από το σπίτι με… ψυχραιμία.Tags

ασφάλεια, γονείς, παιδί, φόβος


319


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους.

Ιανουάριος 08,2014

18 αποφθέγματα για το μεγαλείο της μητρότητας - Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές

18 αποφθέγματα για το μεγαλείο της μητρότητας - Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές

Η υπέρμετρη αγάπη, ο αλτρουισμός, η δύναμη και η κατανόηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της μητρότητας που έχουν υμνήσει μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.

Ιανουάριος 15,2014

Φτιάχνουμε Με Τα Παιδιά...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.