μαμαgazino

Μήπως στην οικογένειά σας κυριαρχεί το στρες; Αναγνωρίστε τα σημάδια

Μήπως στην οικογένειά σας κυριαρχεί το στρες; Αναγνωρίστε τα σημάδια

Όχι ότι δεν έχουμε τόσους λόγους να είμαστε αγχωμένοι, αλλά ως γονείς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το δικό μας στρες δημιουργεί μια γενικότερη ένταση στο σπίτι και προκαλεί άγχος και στα παιδιά, τα οποία είναι ακόμα πιο δύσκολο να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι η οικογένειά μας διακατέχεται από στρες και -κυρίως- πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

 

Μάθετε να «διαβάζετε» τα σημάδια και δράστε όσο πιο άμεσα γίνεται!

 

Έχετε όλοι προβλήματα ύπνου

Μια από τις πρώτες λειτουργίες που επηρεάζονται όταν είμαστε αγχωμένοι είναι ο ύπνος. Επιπλέον, η αϋπνία ή ο κακής ποιότητας ύπνος συμβάλλει στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, αφού όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά είμαστε πιο άκεφοι, πιο νευρικοί και τελικά ακόμα πιο στρεσαρισμένοι! Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Εάν δεν κοιμούνται αρκετά ή εάν σηκώνονται πολλές φορές μέσα στη νύχτα από τα κρεβάτια τους, αυτό συχνά αποτελεί ένδειξη ότι κάτι τα απασχολεί. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι την ώρα του ύπνου και δοκιμάστε να αρχίσετε να κοιμάστε οικογενειακώς μισή-μία ώρα νωρίτερα ώστε να ξεκουράζεστε όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

 

Φωνάζετε ο ένας στον άλλον

Εάν στο σπίτι σας κυριαρχεί η ένταση και οι φωνές, δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε μήπως ζείτε σε ένα περιβάλλον γεμάτο στρες! Η απάντηση είναι, προφανώς, «ναι». Η λύση είναι να προσπαθήσετε να ελέγξετε τον τόνο της δικής σας φωνής και τις δικές σας εκρήξεις, αλλά και να περνάτε περισσότερο «χαλαρό», ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί. Εάν νιώθετε να χάνετε τον έλεγχο είναι προτιμότερο να εξηγήσετε στα παιδιά ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε άλλο την ψυχραιμία σας και χρειάζεστε ένα διάλειμμα, για να μείνετε μόνη και να ηρεμήσετε. Θα τους δώσει ένα πολύτιμο μάθημα για το τι πρέπει να κάνουν κι εκείνα όταν εκνευρίζονται.

 

Αποφεύγετε να τρώτε όλοι μαζί

Η αλήθεια είναι πως όταν υπάρχει ένταση μέσα στο σπίτι είναι δύσκολο να απολαύσετε ένα οικογενειακό γεύμα και πολύ πιο πιθανό κάποια από τα μέλη της οικογένειας να επιλέξουν να φάνε κάτι στο πόδι ή να μην φάνε καθόλου. Για να (ξανα)κάνετε την ώρα του φαγητού μια ευχάριστη εμπειρία, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τον κανόνα «όχι κινητά και τηλεόραση όταν τρώμε» και φροντίστε να συνδυάζετε το γεύμα σας με ευχάριστες συζητήσεις και όχι με επιπλήξεις και καυγάδες.

 

Τα παιδιά σας έχουν τάσεις απομόνωσης

Τα περισσότερα παιδιά όταν περνούν στρεσογόνες καταστάσεις έχουν την τάση να αποσύρονται, να προτιμούν να μένουν μόνα στο δωμάτιό τους ή -εάν είναι πιο μικρά- να μην ανυπομονούν να συναντήσουν φίλους τους και να παίξουν. Εάν κάτι τέτοιο βλέπετε να συμβαίνει στο δικό σας παιδί προσπαθήστε να κρατήσετε ανοιχτό το δίαυλο της επικοινωνίας μαζί του. Εάν πιστεύετε ότι όλα ξεκινούν από το δικό σας στρες, παραδεχτείτε το και μιλήστε ανοιχτά για ό,τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να το αντιμετωπίσετε. Δοκιμάστε να υιοθετήσετε όλοι μαζί πιο υγιεινές συνήθειες (να τρώτε πιο σωστά, να γυμνάζεστε κ.λπ.) που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι.







Tags

άγχος, ένταση, οικογένεια, στρες, ψυχολογία


889


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.









Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους.

Ιανουάριος 08,2014

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά μας για κάθε εποχή του χρόνου, εντός ή εκτός σπιτιού. Τέρμα τα «βαριέμαι» των παιδιών, τέρμα και εκείνες οι δικές μας στιγμές που ως γονείς «κολλάμε» και δεν μας κατεβαίνουν ιδέες.

Μάρτιος 13,2017

Η Ψυχολογία της Εγκύου

Η Ψυχολογία της Εγκύου

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος, την οποία χαρακτηρίζει η λέξη αλλαγή και συνήθως, μια αλλαγή όσο επιθυμητή και αν είναι, ασκεί αξιοσημείωτη επίδραση στην ψυχολογία της γυναίκας.

Ιανουάριος 08,2014

Το στρες «πονάει»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.