μαμαgazino

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΤΩΡΑ!

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΤΩΡΑ!

Οδηγός για μία μετακόμιση που θα φέρει την επιθυμητή αλλαγή και όχι την καταστροφή στο σπίτι και τη ζωή σας.

 

Εάν η νέα κατοικία είναι το όνειρο, η μετακόμιση σ’ αυτήν είναι εφιάλτης. Πρέπει να συσκευαστούν και να μεταφερθούν όλα τα αντικείμενα του σπιτιού που αφήνετε, μεταξύ των οποίων και αυτά που αγαπάτε να μισείτε, τα σουβενίρ, τα δώρα που ανοίξατε και επιστρέψατε στο κουτί τους, τα παιγνίδια των παιδιών, ο ρουχισμός… Η λίστα είναι ατελείωτη. Είναι όμως απαραίτητη και είναι το πρώτο βήμα για τη μετακόμιση.

 

Οργανώνοντας το χάος

Το καλοκαίρι είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για μετακομίσεις: βρέχει σπάνια, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν θα πιάσει μπόρα την ώρα που θα μεταφέρετε τα στρώματα των κρεβατιών σας και το σαλόνι σας. Ακόμη το καλοκαίρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος της άδειάς σας για τις ετοιμασίες και τη μετακόμιση, να τακτοποιήσετε το σπίτι σας με την ησυχία σας και να κρατήσετε τις τελευταίες ημέρες για να πάτε διακοπές και να ξεκουραστείτε. Για να γίνουν όλα όπως θα θέλατε χρειάζεται οργάνωση, προετοιμασία και κυρίως διαχείριση του χρόνου.

 

Κάντε καταμερισμό χρόνου: Η μετακόμιση κρατάει μία ημέρα αλλά η προετοιμασία της μπορεί να διαρκέσει και μερικούς μήνες. Ανάλογα με τις δουλειές που απαιτούνται (ξεκαθαρίσματα, επισκευές επίπλων κλπ) ορίστε έναρξη κάθε είδους εργασιών τουλάχιστον τρεις μήνες πριν, ειδικά εάν εργάζεστε. Σε αυτό το διάστημα πάρτε προσφορές από τα ειδικά γραφεία αλλά να ξέρετε: στη μετακόμιση ισχύει ό,τι ισχύει παντού: ότι πληρώσεις παίρνεις.

 

Προμηθευτείτε τα απαραίτητα: Αν δεν σας δώσει η μεταφορική εταιρία κούτες ζητήστε από τα σούπερ-μάρκετ της περιοχής σας. Αγοράστε ακόμη σπάγκο, κολλητική ταινία, και ετικέτες, θήκες για ρούχα και ειδικά κουτιά φύλαξης για παπούτσια εάν δεν έχετε.

 

Φτιάξτε τη λίστα: Η μετακόμιση οργανώνεται πρώτα στο χαρτί. Καταγράψτε τα υπάρχοντα του σπιτιού σας ανάλογα με τη χρήση, τον χώρο για τον οποίο προορίζονται και τον ιδιοκτήτη τους. Μπορείτε να κάνετε διαφορετικές λίστες για το κάθε μέλος της οικογένειας, κάτι που θα βοηθήσει πολύ στη συσκευασία των πραγμάτων αλλά και στην τακτοποίησή τους στη νέα σας κατοικία.

Για παράδειγμα: «Ελένη ρούχα υπνοδωμάτιο», «Κώστας παπούτσια αποθήκη», «Δημήτρης βιβλία γραφείο» κλπ.

 

Βάλτε ετικέτες στις κούτες: Χρησιμοποιήστε την οργάνωση της λίστας για να συμπληρώσετε τις ετικέτες που θα επικολληθούν στις κούτες μεταφοράς ώστε να ξέρετε ποια κούτα έχει τι και πού πάει.

 

Κάντε το μεγάλο ξεκαθάρισμα: Η μετακόμιση είναι η ευκαιρία σας να γλιτώσετε από την άχρηστη ύλη που έχετε με τα χρόνια σωρεύσει στο σπίτι σας: Ρούχα που δεν φοράτε, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, cd που δεν ακούτε, βιβλία που δεν διαβάζετε ήρθε η ώρα να τα χαρίσετε σε φίλους και γνωστούς που ίσως τα θέλουν ή να τα δωρίσετε σε ιδρύματα. Υπάρχουν οργανώσεις που δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο. Ειδικά για τα βιβλία υπάρχουν ομάδες που προωθούν εκείνα που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Αναζητήστε στο διαδίκτυο πληροφορίες και προωθήστε οτιδήποτε είναι για εσάς άχρηστο, αλλά για άλλους χρήσιμο. Θα ξελαφρώσετε.

 

Ξεκινήστε το αμπαλάρισμα: Σήμερα οι περισσότερες εταιρίες που αναλαμβάνουν μετακομίσεις κάνουν τα πάντα: αμπαλάρισμα αντικειμένων, άδειασμα –ακόμη και καθάρισμα- σπιτιού, μεταφορά και εγκατάσταση στο νέο σπίτι. Επειδή όμως κανείς δεν ξέρει το «νοικοκυριό» ενός σπιτιού όσο το γνωρίζει ο νοικοκύρης σας συμβουλεύουμε, αφού έχετε κάνει ένα γενναίο ξεκαθάρισμα, τακτοποιήστε οι ίδιοι στις κούτες τα προσωπικά σας αντικείμενα. Μπορείτε να αναθέσετε στην εταιρία το αμπαλάρισμα και τη μεταφορά φωτιστικών, καφετιέρας και άλλων αντικειμένων, τα οποία θα έχουν ρόλο στη λειτουργία του σπιτιού μέχρι την τελευταία ημέρα πριν την αναχώρηση, αλλά και τη μεταφορά και τακτοποίηση των ρούχων σας καθώς έχουν ειδικά συστήματα μεταφοράς και αποθήκευσης που προστατεύουν τα είδη ένδυσης. Φτιάξτε τις κούτες ξεκινώντας από τα λιγότερο χρήσιμα και πλησιάζοντας στην ημέρα της μετακόμισης αμπαλάρετε ό,τι χρησιμοποιείτε καθημερινά.

 

Σχεδιάστε: Εάν δεν έχετε επαγγελματική βοήθεια από αρχιτέκτονα ή διακοσμητή αφιερώστε προσωπικό χρόνο για να επιλέξετε τα σημεία όπου θα μπουν τα κύρια έπιπλα του σπιτιού. Ένα σκαρίφημα της κάτοψης αρκεί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αποτυπώνετε στο χαρτί την αναλογία των μεγεθών. Αν για παράδειγμα οι διαστάσεις του σαλονιού σας είναι 10Χ4 μέτρα φτιάξτε ένα σκαρίφημα 10Χ4 εκατοστά. Μετρήστε τις διαστάσεις των επίπλων σας, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει αλλά και τη λογική σας, σκεφτείτε τις οικογενειακές σας συνήθειες και τοποθετήστε τα πράγματα -νοερά- στη θέση τους. Η ημέρα της μετακόμισης δεν είναι κατάλληλη για πειραματισμούς.

 

Μεταφέρετε τις πρώτες κούτες: Εάν έχετε στη διάθεσή σας το νέο σας σπίτι από νωρίς, καθαρίστε το και ξεκινήστε να μεταφέρετε και να τακτοποιείτε τις πρώτες κούτες με είδη κουζίνας και μπάνιου ώστε να μπορείτε να λειτουργήσετε τις πρώτες μέρες μετά τη μετακόμιση.

 

Προσοχή στα λουλούδια: Η αγαπημένη σας τριανταφυλλιά και το γεμάτο άνθη γιασεμί σας κινδυνεύουν κατά τη μετακόμιση. Βρείτε το χρόνο να μεταφέρετε τα φυτά σας εσείς η ίδια μία-δύο μέρες πριν από την κύρια μετακόμιση προκειμένου να τα διασώσετε καθώς στα φυτά υπάρχουν πάντα απώλειες. (Ποιος θα νοιαστεί για την αζαλέα εάν όχι εσείς;)

 

Φτιάξτε βαλίτσα: Ρούχα, εσώρουχα, φάρμακα, σεντόνια και πετσέτες αλλά και το νεσεσέρ με τα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και το βιβλίο που διαβάζετε πριν κοιμηθείτε μπορούν να μπουν σε μία βαλίτσα ώστε να μην ψάχνετε ανάμεσα σε κούτες για να ζήσετε όσο το δυνατόν πιο «φυσιολογικά» το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τη μετακόμιση.

 

Αν είστε προνοητικοί η πρώτη σας νύχτα στο καινούργιο σας σπίτι θα είναι μία ωραία αρχή για την υπόλοιπη ζωή σας.Tags

καλοκαίρι, μετακόμιση, σπίτι


507


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Δοκιμασμένα Tips Οργάνωσης Από Ένα Αληθινό Σπίτι

Δοκιμασμένα Tips Οργάνωσης Από Ένα Αληθινό Σπίτι

Ας το παραδεχτούμε. Κουραστήκαμε να δεχόμαστε συμβουλές για την οργάνωση του σπιτιού, που στην πράξη δεν έχουν καμία εφαρμογή σε απλά, καθημερινά σπίτια. Σε αυτό όμως το άρθρο, δείχνουμε δοκιμασμένα tips οργάνωσης για ένα αληθινό ελληνικό σπίτι.

Οκτώβριος 23,2015

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Το καλοκαίρι εντός πόλης, δεν χρειάζεται να σημαίνει για τα παιδιά «κόλλημα» μπροστά σε μια οθόνη. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και κάνουμε τους τουρίστες στην πόλη μας!

Ιούνιος 09,2016

Περπατείστε… για το καλό σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.