Παιδί 4+

Μελέτη στο σπίτι: Πώς να γίνει πιο αποτελεσματική

Μελέτη στο σπίτι: Πώς να γίνει πιο αποτελεσματική

Καθώς η σχολική χρονιά προχωράει, αυξάνονται οι απαιτήσεις που έχουν οι γονείς και οι δάσκαλοι από τους μικρούς μαθητές. Αυτές οι απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βοηθήσετε με τη σειρά σας το παιδί σας να μελετήσει πιο αποτελεσματικά στο σπίτι.

 

Αναζητήστε τον ιδανικό χρόνο

 

Το ποια ώρα είναι η καλύτερη για διάβασμα θα εξαρτηθεί από την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του παιδιού. Κάποιοι μικροί μαθητές αποδίδουν καλύτερα όταν μελετούν αμέσως μόλις επιστρέψουν από το σχολείο, ενώ άλλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα για να φάνε, να ξεκουραστούν και να παίξουν πριν μπορέσουν να κάνουν τα μαθήματά τους. Μην τα αφήσετε όμως να ξεκινήσουν πολύ αργά το απόγευμα γιατί σύντομα θα είναι πολύ κουρασμένα και εκνευρισμένα για να διαβάσουν.

 

Βοηθήστε το παιδί να φτιάξει ένα πρόγραμμα

 

Καταγράψτε μαζί σε μια λίστα όσα έχει να κάνει και βάλτε τα σε σειρά προτεραιότητας. Είναι προτιμότερο να ολοκληρώνει εντελώς ένα μάθημα πριν αρχίσει να ασχολείται με κάποιο άλλο. Εάν όμως κάτι το δυσκολέψει και «κολλήσει», τότε είναι σκόπιμο να κάνει ένα διάλειμμα ή να ασχοληθεί με μια άλλη εργασία πριν επιστρέψει σ' αυτό.

 

Περιορίστε τη δική σας παρέμβαση στο μίνιμουμ

 

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει να κάνει μόνο του τα μαθήματά του. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο δάσκαλος να εντοπίσει τις αδυναμίες του αλλά και το ίδιο θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αίσθηση ανεξαρτησίας όταν νιώσει ότι μπορεί μόνο του να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου. Όταν ζητάει τη βοήθειά σας, δώστε του καθοδήγηση και όχι απαντήσεις.

 

Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μελέτης

 

Κάποια παιδιά μαθαίνουν καλύτερα εάν κρατάνε γραπτές σημειώσεις καθώς μελετούν. Άλλα προτιμούν να λένε το μάθημα δυνατά για να το ακούν, ενώ άλλα να σκαρφίζονται μια αυτοσχέδια ιστορία που βάζει τη σκέψη τους σε μια σειρά. Έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί η αντίληψή του. Εάν βλέπετε ότι ένας τρόπος μελέτης δυσκολεύει το παιδί προτείνετέ του να δοκιμάσει κάτι άλλο. Για παράδειγμα, για να μάθει τα κλάσματα πάρτε μια πίτσα και κόψτε την σε κομμάτια ή ζητήστε του να σας πει τις λέξεις της ορθογραφίας γράμμα-γράμμα αντί να τις γράψει ή ακόμα και να τις γράψει στο κινητό σαν να θέλει να τις στείλει σε μήνυμα.

 

Αφήστε τα να υποστούν τις συνέπειες

 

Όσο κι αν σας πονάει, είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει τι συνεπάγεται όταν αμελεί ή αδιαφορεί για τη μελέτη του. Εάν δεν συμμορφώνεται στις παρατηρήσεις σας, απλά αφήστε το να πάει αδιάβαστο την επόμενη μέσα στο σχολείο. Έτσι μόνο θα διαπιστώσει ότι το να παραμελήσει τη μελέτη του δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει χωρίς συνέπειες.

 

Extra tip:

 

Μην ξεχνάτε τη σημασία του ύπνου!

 

Τα παιδιά κάθε ηλικίας θα πρέπει να κοιμούνται νωρίς το βράδυ ώστε να προλαβαίνουν να συμπληρώσουν τις ώρες ύπνου που απαιτούνται προκειμένου ο εγκέφαλός τους να δουλεύει σωστά. Μόνο τότε θα μπορούν να έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και να μελετούν  αποτελεσματικά. Ο βραδινός ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμπεδώσει το παιδί όλες τις γνώσεις και τις πληροφορίες που έμαθε στη διάρκεια της ημέρας.

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου Χαμογελάκια, http://www.xamogelakia.comTags

διάβασμα, μαθητής, μελέτη, σχολείο


1629


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Πώς μαθαίνουμε στο παιδί να μελετά μόνο του

Πώς μαθαίνουμε στο παιδί να μελετά μόνο του

Ποιο είναι το καλύτερο σημείο του σπιτιού για μελέτη, πρέπει να διορθώνουμε τα λάθη του παιδιού και ποια είναι η καλύτερη ώρα για διάβασμα; Απαντήσεις σε αυτές και άλλες βασικές ερωτήσεις για τη μελέτη των παιδιών στο σπίτι.

Νοέμβριος 17,2014

Κάθε αρχή και δύσκολη

Κάθε αρχή και δύσκολη

«Προσαρμογή: η τροποποίηση και αλλαγή που γίνεται σε κάτι». Κι αν αυτό το κάτι είναι τόσο σημαντικό όσο οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό, τότε τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα για μικρούς και μεγάλους. Όμως όλα κατορθώνονται. Καλή αρχή, μαμάδες!

Αύγουστος 30,2017

Φτιάχνουμε Με Τα Παιδιά...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.