Παιδί 4+

Μάτωσε η μύτη του; Ψυχραιμία!

Μάτωσε η μύτη του; Ψυχραιμία!

Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις ρινορραγίες, αλλά και να αναγνωρίζετε τα σημάδια, που απαιτούν την άμεση επίσκεψη στον γιατρό.

 

Το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου οι παιδικές μύτες «ανοίγουν» συχνότερα προκαλώντας πανικό σε μικρούς και μεγάλους, καθώς η θέα του αίματος διεγείρει αρχέγονα αντανακλαστικά, που σχετίζονται με την επιβίωση. Ακόμη και λίγες σταγόνες αίμα αρκούν, για να φέρουν αναστάτωση ειδικά στα μικρά παιδιά, αφενός γιατί δεν είναι εξοικειωμένα με το αίμα και αφετέρου γιατί εισπράττουν την ανησυχία και τον φόβο των γονιών τους.  

 

Η ρινορραγία πολλές φορές είναι σύντομη αλλά έντονη. Είναι ένας «κόκκινος συναγερμός», που μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Δεν είναι μύθος αλλά ούτε και απόλυτη αλήθεια ότι «μάτωσε η μύτη του παιδιού επειδή καθόταν στον ήλιο». Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας στο εσωτερικό της μύτης ευνοούν τις ρινορραγίες.

 

Αναζητώντας τα αίτια

Οι τραυματισμοί είναι το συχνότερο αίτιο ρινορραγίας, είτε προκαλούνται από πτώση και χτύπημα στη μύτη είτε από την εισαγωγή ξένου σώματος, φαινόμενο καθόλου σπάνιο σε παιδιά μικρής ηλικίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό ο οποίος θα αποφανθεί εάν υπάρχει κάταγμα ρινός ή ξένο σώμα στο εσωτερικό της μύτης.

Άλλη αιτία είναι η κακή συνήθεια των παιδιών να «σκαλίζουν» τη μύτη τους και να προκαλούν τραυματισμούς στο εσωτερικό της. Εάν μάλιστα λόγω ζέστης ο βλεννογόνος είναι αφυδατωμένος (το παιδί δεν καταναλώνει επαρκή ποσότητα υγρών) είναι πιο ευαίσθητος ακόμη και σε ήπιους τραυματισμούς.

 

Σταματήστε το αίμα

Καταρχήν ανακτήστε την ψυχραιμία σας.  Ένα παιδί που βλέπει τη μητέρα του ανήσυχη, βάζει τα κλάματα και η ένταση αυτή μπορεί να επιτείνει τη ρινορραγία.

Ζητήστε από το παιδί να φυσήξει καλά τη μύτη του κρατώντας μάλιστα ελαφρώς σκυμμένο το κεφάλι προς τα εμπρός. Προσοχή! Δεν λέμε στο παιδί να γυρίσει το κεφάλι του προς τα πίσω. Αυτός είναι ένας τρόπος να μη βλέπουμε το αίμα αλλά μία σίγουρη μέθοδος να καταπιεί το παιδί μας το αίμα. Αφού φυσήξει καλά τη μύτη του βάζουμε ένα βαμβάκι με φυσιολογικό ορό ή οξυζενέ στο ρουθούνι που αιμορραγεί και πιέζουμε τα ρουθούνια χαμηλά στο μαλακό τους σημείο κρατώντας σταθερό το κεφάλι εμπρός ή ελαφρώς προς τα κάτω μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Μπορούμε ακόμη να τοποθετήσουμε μια παγοκύστη στο μέτωπο προκαλώντας έτσι αντανακλαστικό αγγειόσπασμο ή να δώσουμε στο παιδί να πιπιλήσει ένα μικρό παγάκι.

 

Επειγόντως στον ειδικό!

Αν η ρινορραγία είναι έντονη και δεν ελεγχθεί σε 2-3΄, ή επανέρχεται, αποταθείτε άμεσα στον ωτορινολαρυγγολόγο ή επισκεφτείτε τα επείγοντα ενός νοσοκομείου.

Εκεί θα αντιμετωπιστεί η ρινορραγία αποτελεσματικότερα, συνήθως με την τοποθέτηση πωματισμού (π.χ. γάζας) στη μύτη για 3-4 ημέρες. Στην ακραία περίπτωση που η αιμορραγία επιμένει μπορεί να γίνει επέμβαση για τον καυτηριασμό του αγγείου ή την τοποθέτηση ειδικού κλιπ.

Αυτές οι ιατρικές πράξεις φυσικά εξαρτώνται από τα αίτια που προκάλεσαν τη ρινορραγία.

Εάν η ρινορραγία εμφανίστηκε μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, ακόμη κι αν το παιδί δεν χτύπησε στη μύτη, αναφέρετέ το στον γιατρό. Επίσης, ο γιατρός πρέπει να ξέρει εάν η μύτη του παιδιού σας ματώνει συχνά και έντονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την κλινική εξέταση ο γιατρός μπορεί να συστήσει και αιματολογικές εξετάσεις, για τη διερεύνηση τυχόν διαταραχής της πηκτικότητας του αίματος. Σε πιο σπάνιες στα παιδιά περιπτώσεις ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να προχωρήσει σε ενδοσκοπική εξέταση της μύτης προκειμένου να εντοπίσει το αίτιο της αιμορραγίας και να αποκλείσει την ύπαρξη ξένου σώματος ή ενός όγκου.

 

Για να μην ανοίγει ρουθούνι

Η διατήρηση της υγρασίας στην περιοχή είναι ένα αποτελεσματικό μέσο πρόληψης. Η βαζελίνη βοηθά σε αυτό, καθώς λιπαίνει το εσωτερικό της μύτης διατηρώντας έτσι την πολύτιμη υγρασία στην περιοχή. Δοκιμάστε να απλώνετε μικρή ποσότητα βαζελίνης μέσα στα ρουθούνια του παιδιού ειδικά το βράδυ πριν τον ύπνο. Ακόμη, φροντίστε ώστε το παιδί σας να είναι ενυδατωμένο προσφέροντάς του νερό και άλλα ροφήματα αλλά και πλούσια σε νερό φρούτα όπως το καρπούζι. Επίσης, αν το παιδί σας πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, κατάσταση που μπορεί να εμφανίζεται και τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήστε το θέμα με τον παιδίατρο ή τον ΩΡΛ καθώς οι ρινίτιδες αλλεργικής αιτιολογίας είναι προδιαθεσικός παράγοντας ρινορραγίας.

 

Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Δασκολιά, Χειρουργού ΩΡΛTags

αίμα, καλοκαίρι, μύτη, παιδιά, ρινορραγία


1173


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου στόχο έχει να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εξοικείωση των παιδιών με όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας που αφορούν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.

Ιανουάριος 15,2014

Home cinema night: Ψηλά στον ουρανό

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.