Βρέφος 0-12 μηνών

Κρατήστε τα κουνούπια μακριά

Κρατήστε τα κουνούπια μακριά

Ένα γλωσσάρι με χημικές ή φυσικές εντομοαπωθητικές ουσίες θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε αποτελεσματικά και με τη μέγιστη ασφάλεια το παιδί σας από τα τσιμπήματα.

 

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, η νόσος Zika, η νόσος του Δυτικού Νείλου και η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα. Πολλά από τα νοσήματα αυτά δεν παρατηρούνται στη χώρα μας, όμως αν ταξιδέψουμε σε «ύποπτες» χώρες πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες προστασίας και τα ιδανικά εντομοαπωθητικά για να προστατευθούμε εμείς και τα παιδιά μας από τα δήγματα τους.

 

Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα βρίσκονται στην αγορά σε μορφή σπρέι, κρεμών, υγρών και sticks. Άλλα περιέχουν χημικά συστατικά και άλλα φυσικά. Προστατεύουν από τα τσιμπήματα κουνουπιών, τσιμπουριών, μυγών, ψύλλων αλλά όχι από τα τσιμπήματα σφιγγών, μελισσών και σκούρκων.

 

Διαβάστε τις ετικέτες

 

Αποτελεσματικά και διαθέσιμα στην ελληνική αγορά είναι τα παρακάτω:

 • Χημικά εντομοαπωθητικά με DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide). Είναι τα πιο αποτελεσματικά, με διάρκεια προστασίας από 2 έως 5 ώρες και επιτρέπονται σε παιδιά από 2 μηνών. Η περιεκτικότητά τους κυμαίνεται από 10% έως 30%. Ανώτερη συγκέντρωση δεν προσφέρει επιπλέον όφελος. (Μην μπερδεύετε τη συγκεκριμένη ουσία με την απαγορευμένη και επικίνδυνη ουσία DDT! Είναι τελείως διαφορετικές).
 • Εντομοαπωθητικά με Picaridin​​. Δρουν για 3 με 8 ώρες ανάλογα με την συγκέντρωση της ουσίας στο σκεύασμα.
 • Εντομοαπωθητικά με IR3535.
 • Φυσικά εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια όπως citronella, soybeanoil, lemoneucalyptus. Έχουν ανάλογη διάρκεια δράσης με τα προϊόντα που περιέχουν 10% DEET. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων, ενώ δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη η αποτελεσματικότητά τους στην αποτροπή των τσιμπουριών. Τα Oil of lemoneucalyptus (OLE) ή PMD (para-menthane-3,8-diol), η συνθετική μορφή του OLE, δεν επιτρέπονται σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
 • Εντομοαπωθητικά με permethrin: Προσοχή! Δεν εφαρμόζονται στο δέρμα

Αν και πολυδιαφημιζόμενα δεν είναι αποτελεσματικά:

 • Βραχιόλια με χημικά εντομοαπωθητικά ή citronella. Τα εντομοαπωθητικά προστατεύουν την επιφάνεια που εφαρμόζονται και σε απόσταση μόλις 4 εκατοστών.
 • Οι συσκευές υπερήχων.
 • Οι συσκευές προσέλκυσης και παγίδευσης των εντόμων.

 

Οδηγίες χρήσης

 

Κατά τη χρήση των εντομοαπωθητικών:

 • Ακολουθούμε τις οδηγίες ασφαλούς εφαρμογής τους με συνέπεια
 • Τα εντομοαπωθητικά εφαρμόζονται στα ρούχα των παιδιών ή στο ελεύθερο δέρμα και ποτέ κάτω από τα ρούχα. Επίσης, τα προϊόντα με permethrin δεν εφαρμόζονται στο δέρμα, αλλά μόνο στα ρούχα και σε επιφάνειες.
 • Τα σπρέι τα χρησιμοποιούμε σε ανοιχτούς χώρους, ώστε να μην τα εισπνεύσουμε κατά τον ψεκασμό
 • Χρησιμοποιούμε ακριβώς την ποσότητα και τη συχνότητα που συστήνεται και όχι περισσότερη ή συχνότερα.
 • Βοηθάμε τα μικρά παιδιά στην εφαρμογή και επιβλέπουμε τα μεγαλύτερα.
 • Πλένουμε τα παιδιά με νερό και σαπούνι όταν επιστρέψουν από τους εξωτερικούς χώρους και δεν τους ξαναφοράμε τα ρούχα που έχουμε ψεκάσει για δεύτερη φορά, παρά μόνο αφού πλυθούν.

 

Προσοχή!

 • Απαγορεύεται να εφαρμόζουμε οποιαδήποτε εντομοαπωθητικά σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
 • Ποτέ δεν ψεκάζουμε απευθείας στο πρόσωπο του παιδιού. Το τοποθετούμε στα χέρια μας και στη συνέχεια στο πρόσωπο του παιδιού. Αποφεύγουμε τα μάτια και το στόμα.
 • Δεν το εφαρμόζουμε ποτέ πάνω σε πληγές ή σε ερεθισμένο δέρμα.
 • Δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα που συνδυάζουν το DEET με αντηλιακό. Η παρουσία του DEET εξασθενεί το δείκτη προστασίας και επίσης η επανειλημμένη επάλειψη των αντηλιακών ισοδυναμεί με αυξημένη, μη επιτρεπόμενη ταυτόχρονη χρήση του εντομοαπωθητικού. Πρώτα βάζουμε το αντηλιακό και μετά το εντομοαπωθητικό.

 

Πρακτικές μέθοδοι αποφυγής εντόμων

 • Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τα σημεία που έλκουν τα έντομα όπως οι κάδοι σκουπιδιών, τα στάσιμα νερά, τα παρτέρια και οι γλάστρες. Τα αντικείμενα όπως πιατάκια από γλάστρες, παιδικές πισίνες, θήκες νερού στα κλουβιά των πουλιών, πρέπει να τρίβονται κατά το πλύσιμό τους για να απομακρύνονται και τα αυγά των κουνουπιών, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, καθώς δεν αρκεί το απλό ξέπλυμα για την απομάκρυνσή τους.
 • Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες στο καρότσι, το ριλάξ και το κρεβάτι.
 • Αποφεύγουμε να φοράμε στο μωρό μας ζωηρά χρώματα και λουλουδάτα μοτίβα καθώς έλκουν τα έντομα.
 • Τοποθετούμε σίτες στα παράθυρα και στις πόρτες.

 

Αντιμετώπιση των τσιμπημάτων

Τα τσιμπήματα από κουνούπια προκαλούν τοπικό ερεθισμό, φαγούρα ή και πόνο και κάποιες φορές επιμολύνονται. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν χρειάζεται καμιά θεραπεία. Αν όμως ο κνησμός είναι έντονος, τότε μπορείτε να το ανακουφίσετε εφαρμόζοντας πάγο και αλοιφή ή λοσιόν με καλαμίνη. Σε επιμονή της φαγούρας μπορείτε να εφαρμόσετε μια κορτιζονούχα κρέμα αυστηρά τοπικά. Αν όμως η φαγούρα είναι γενικευμένη, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο σας, ο οποίος το πιο πιθανόν να συστήσει κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο, το οποίο θα παίρνει το παιδί από το στόμα. Σε περίπτωση μόλυνσης, ο γιατρός θα συστήσει τοπική ή από στόματος θεραπεία με αντιβιοτικά.

 

Από τη Μαρία-Ιωάννα Θανοπούλου, παιδίατροTags

βρέφη, εντομοαπωθητικά, κουνούπια, τσιμπήματα εντόμων


893


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Η Παγκόσμια Ημέρα...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.