Είμαι Γυναίκα

Κολπίτιδα: Το ενοχλητικό καλοκαιρινό «σουβενίρ»

Κολπίτιδα: Το ενοχλητικό καλοκαιρινό «σουβενίρ»

Η φλεγμονή της ευαίσθητης περιοχής οφείλεται συχνά στις καλοκαιρινές «κακές» συνήθειες και  γίνεται ο επιτακτικός λόγος της φθινοπωρινής επίσκεψης στον γυναικολόγο.  

 

Οφείλεται σε μόλυνση από μύκητες, βακτήρια ή τριχομονάδες και μεταμορφώνει τον γυναικείο κόλπο, από πηγή ευχαρίστησης σε σημείο ενόχλησης και δυσφορίας. Το καλοκαίρι η κολπίτιδα ζει και βασιλεύει, καθώς ένας μεγάλος αριθμός γυναικών αμελεί τους κανόνες υγιεινής για χάρη της θερινής ανεμελιάς. Αλλά δεν είναι μόνο το καθεστώς της ξεγνοιασιάς που εδραιώνει την κολπίτιδα, τη δυσάρεστη αυτή φλεγμονή του κόλπου. Είναι και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, που ευνοούν την ανάπτυξη των ένοχων μικροβίων στην ευαίσθητη περιοχή. Και πιο ένοχη από όλες; Η υγρασία. 

 

Προσοχή! Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης κολπίτιδας.

Το βρεγμένο μαγιό, τα στενά εσώρουχα, τα εφαρμοστά ρούχα, η αλλαγή ερωτικής συμπεριφοράς με συχνότερες ή πιο «απρόσεκτες» επαφές, η εναλλαγή συντρόφων, αλλά και το ξενύχτι και η κακή διατροφή που καταπονούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ένα από αυτά ή όλα μαζί αποτελούν τις συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών εκείνων που προκαλούν την κολπίτιδα.

 

Τα συμπτώματα

Η κολπίτιδα είναι μία φλεγμονή που προκαλεί στον κόλπο αίσθημα καύσου, κνησμό και μερικές φορές ακόμη και πόνο. Οι εκκρίσεις αυξάνονται και ενίοτε έχουν ιδιάζουσα οσμή, ενώ σε περίπτωση αιδοιοκολπίτιδας, φλεγμονής δηλαδή όχι μόνο του κόλπου αλλά και του αιδοίου,  μπορεί να παρουσιαστεί οίδημα των μικρών και των μεγάλων χειλέων. Πολλές ασθενείς, παραπονιούνται ακόμη και για δυσφορία κατά την ούρηση η οποία δεν οφείλεται σε κυστίτιδα καθώς η γενική ούρων και η καλλιέργεια είναι αρνητικές για ύπαρξη μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Ένα ακόμη ενοχλητικό σύμπτωμα κοινό σε όλες τις γυναίκες είναι η δυσπαρεύνια, η επώδυνη δηλαδή σεξουαλική επαφή.

 

Κολπίτιδα: μία πάθηση πολλά πρόσωπα

 • Μυκητιασική κολπίτιδα: Είναι η πιο συχνή κολπίτιδα του καλοκαιριού και οφείλεται σε μύκητες με συνηθέστερο τον Candida albicans, ο οποίος βρίσκεται στη χλωρίδα του κόλπου και δεν προκαλεί συμπτώματα όταν ο πληθυσμός της είναι ελεγχόμενος. Σε μερικές περιπτώσεις όμως ο μύκητας αυτός πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και καταπνίγει τους γαλακτοβάκιλλους, που αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου με αποτέλεσμα την πρόκληση μυηκητιασικής κολπίτιδας με συμπτώματα: έντονο κνησμό, αυξημένες και παχύρρευστες εκκρίσεις που θυμίζουν «κομμένο» γάλα, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ιδιάζουσα οσμή.
 • Βακτηριακή κολπίτιδα:  Οφείλεται επίσης σε ανισορροπία της χλωρίδας του κόλπου: δεν επικρατούν οι φυσιολογικοί «ένοικοι» του κόλπου, οι γαλακτοβάκιλοι, αλλά διαφόρων ειδών βακτήρια όπως τα αναερόβια με συχνότερο τη Gardnerella vaginalis. Αν και δεν περιλαμβάνεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα η βακτηριακή κολπίτιδα σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή ειδικά σε γυναίκες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή ακόμη και μετά από επαφή με έναν καινούργιο σύντροφο. (Αυτό συμβαίνει γιατί η κάθε αλλαγή συντρόφου προκαλεί αλλαγές στο ph του κόλπου). Σε περίπτωση κολπίτιδας από μύκητες οι γυναίκες παρουσιάζουν λευκά υδαρή υγρά μερικές φορές δύσοσμα (χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της οσμής ως «μυρωδιά ψαριού»)
 • Κολπίτιδα από χλαμύδια: Είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πολλές γυναίκες μένουν αδιάγνωστες καθώς είναι ασυμπτωματικές και γι αυτό πιο επιρρεπείς στις υποτροπές της νόσου, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, επηρεάζει ακόμη και τη γονιμότητα της γυναίκας.
 • Τριχομοναδική κολπίτιδα: Η τριχομονάδα είναι ένα πρωτόζωο, το οποίο ανευρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών και προκαλεί κολπίτιδα η οποία είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Περίπου 2 στις 10 γυναίκες φιλοξενούν στο περιβάλλον του κόλπου τους την τριχομονάδα και είναι απολύτως ασυμπτωματικές. Αν εκδηλώσουν την τριχομοναδική κολπίτιδα θα παρουσιάσουν αφρώδη, λεπτόρρευστα και δύσοσμα κιτρινοπράσινα υγρά και ενοχλήσεις όπως ερυθρότητα και κνησμό. Ο σύντροφος της γυναίκας που παρουσιάζει κολπίτιδα από τριχομονάδες συχνά είναι ασυμπτωματικός. Αν όμως παρουσιάσει συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στο ουροποιητικό σύστημα.
 • Ατροφική κολπίτιδα: Δεν οφείλεται σε μικρόβιο. Πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου συχνή σε γυναίκες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο ή την εμμηνόπαυση, όπου τα οιστρογόνα μειώνονται με αποτέλεσμα ο κόλπος να ατροφεί. Τι σημαίνει αυτό; Το ενδοθήλιο, η «επένδυση» δηλαδή του κόλπου, γίνεται λεπτότερο και άρα πιο επιρρεπές σε ερεθισμούς και φλεγμονές.

 

Ομάδες υψηλού κινδύνου:

 • Γυναίκες σε εμμηνόπαυση
 • Εγκυμονούσες.
 • Γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά.
 • Γυναίκες με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας άλλων υποκείμενων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης.
 • Γυναίκες σε περίοδο έντονου στρες. Είναι πλέον αποδεκτό επιστημονικά ότι το στρες επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
 • Γυναίκες που βρίσκονται σε αντιβιοτική αγωγή.
 • Γυναίκες με έντονη σεξουαλική ζωή και συχνή εναλλαγή συντρόφων.
 • Γυναίκες που κάνουν συχνά εσωτερικές πλύσεις, οι οποίες χαλάνε τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.
 • Γυναίκες που χρησιμοποιούν πολύ συχνά μη ενδεδειγμένα προϊόντα για την ευαίσθητη περιοχή, όπως αφρόλουτρα ή αρωματικά σαπούνια σώματος, ή αποσμητικά σπρέι και σερβιετάκια (εκτός περιόδου). Επίσης, προσοχή χρειάζεται η χρήση ταμπόν, η οποία πρέπει να γίνεται ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες υγιεινής που αναγράφονται στη συσκευασία.

 

Αντιμετώπιση της κολπίτιδας

Ο γυναικολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει την ειδική αγωγή, αφού πρώτα διαγνώσει το είδος της κολπίτιδας με την κλινική εξέταση και την καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος η οποία θα απομονώσει το ένοχο μικρόβιο. Η θεραπεία μπορεί να είναι μόνο τοπική (κρέμες ή υπόθετα) ή και από στόματος αγωγή την οποία θα ακολουθήσει τροποποιημένα και ο σύντροφος της γυναίκας εάν έχει συμπτώματα. Σε περίπτωση κολπίτιδας από τριχομονάδες ο σύντροφος θα ακολουθήσει θεραπεία ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι συμπτωματολογίας.

Εκτός όμως από τα φαρμακευτικά σκευάσματα καλό είναι να ακολουθήσετε και μερικές οδηγίες που θα συμβάλλουν όχι μόνο στη γρήγορη ανάρρωση αλλά και στην πρόληψη επανεμφάνισης της φλεγμονής.

 • Να προτιμάτε βαμβακερά εσώρουχα καθώς δεν αποτελούν φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως τα συνθετικά.
 • Να τηρείτε τον χρυσό κανόνα υγιεινής σύμφωνα με τον οποίο το σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής γίνεται από εμπρός προς τα πίσω.
 • Να στεγνώνετε καλά την περιοχή μετά το ντους.
 • Συζητήστε με το γιατρό σας τη λήψη προβιοτικών σκευασμάτων, ειδικά αν είστε σε αντιβιοτική αγωγή.
 • Χρησιμοποιείστε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα επανεμφάνισης της κολπίτιδας.
 • Να θυμάστε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας συνιστάται η αποχή από το σεξ.
 • Χτίστε ισχυρό ανοσοποιητικό. Το καλοκαίρι και τα ξενύχτια τελείωσαν. Μειώστε το ποτό, κοιμηθείτε αρκετά και ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που θα τονώσουν την άμυνα του οργανισμού σας.

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Βεβελογιάννη, μαιευτήρα-γυναικολόγουTags

καλοκαίρι, κολπίτιδα


49


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Το καλοκαίρι εντός πόλης, δεν χρειάζεται να σημαίνει για τα παιδιά «κόλλημα» μπροστά σε μια οθόνη. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και κάνουμε τους τουρίστες στην πόλη μας!

Ιούνιος 09,2016

Καλοκαιρινό παιχνίδι στην παραλία είναι...

Καλοκαιρινό παιχνίδι στην παραλία είναι...

Ολόκληρη χρονιά ανακαλούμε τέτοιες μικρές στιγμές από τα καλοκαίρια μας για να παίρνουμε μια ανάσα ανάπαυλας και δύναμης. Να τι σημαίνει να παίζεις στη θάλασσα. Να τι σημαίνει καλοκαιρινή ευτυχία.

Ιούλιος 24,2015

Κολατσιό από τα χεράκια της...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.