Νήπιο 1-4 ετών

Η μαμά λείπει ταξίδι για δουλειές.

Η μαμά λείπει ταξίδι για δουλειές.

Συμβουλές για να μην καταβάλλει το άγχος αποχωρισμού το μικρό σας παιδί αλλά και να μην καταβάλλουν κι εσάς οι ενοχές.

 

 

Το άγχος αποχωρισμού αφορά συγκεκριμένο στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού και είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν δεν είναι έντονο και όταν δεν κρατάει ως τη σχολική ηλικία. Πρόκειται για την αγωνία που νιώθουν τα παιδιά όταν αποχωρίζονται τους γονείς τους ή τα πρόσωπα που τα φροντίζουν στην καθημερινή τους ρουτίνα. Εμφανίζεται συνήθως στο τέλος του πρώτου χρόνου της ζωής του παιδιού και διαρκεί έντονα μέχρι και τα δύο έτη, ενώ είναι σύνηθες και απόλυτα φυσιολογικό να εκδηλώνει άγχος αποχωρισμού και ένα παιδί τεσσάρων ετών. Το παιδί σε αυτές τις ηλικίες δεν έχει τη σιγουριά ότι οι γονείς όταν φεύγουν από το οπτικό του πεδίο –πόσο μάλλον όταν κλείνουν την πόρτα του σπιτιού  πίσω τους- θα επιστρέψουν.

Η πιο «δύσκολη» ηλικία για μικρούς ή μεγάλους αποχωρισμούς είναι όταν το παιδί σβήνει το πρώτο του κεράκι και μέχρι περίπου τα δύο χρόνια. Αν το παιδί σας βρίσκεται σε αυτή την ηλικία κι εσείς φτιάχνετε τις βαλίτσες σας για ταξίδι, τα πράγματα είναι ίσως λίγο πιο δύσκολα. Αλλά και τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά υποφέρουν και θα το δείξουν όχι μόνο λεκτικά αλλά και σωματικά. Μην πτοείστε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και καταστρώστε ένα σχέδιο δράσης που όχι μόνο θα βοηθήσει εσάς και το παιδί σας για έναν προσωρινό αποχωρισμό, αλλά θα βάλει και τα θεμέλια για τη μεταξύ σας σχέση εμπιστοσύνης.

 

 

Οδηγίες προς «ναυτιλομένους»

 

 

 • Όταν πάρετε την απόφαση να πείτε «ναι» στο επαγγελματικό ταξίδι που σας προτάθηκε, επιστρατεύστε την επιμονή και την υπομονή σας. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε πλήθος αντιδράσεων πριν και κατά τη διάρκεια της απουσίας σας, αλλά και κατά την επιστροφή σας. Φυσιολογικά το παιδί μπορεί να αντιδράσει με κλάματα, νεύρα και θυμό ή αντίθετα με έντονο συναισθηματισμό και προσκόλληση σε εσάς. Μη διστάσετε, μη δειλιάσετε και εκφράστε όλη σας την αγάπη και τη τρυφερότητα στο παιδί σας χωρίς να το «λυπάστε». Αν το παίρνετε αγκαλιά με τη σκέψη «το κακόμοιρο θα μείνει μόνο χωρίς τη μαμά» θα του μεταφέρετε την ανασφάλειά σας όχι μόνο για την παρούσα περίσταση αλλά και για κάθε άλλο μικρό ή μεγάλο αποχωρισμό. Αντιμετωπίστε το μικρό σας παιδί σαν έναν δυνατό άνθρωπο και θα δείτε τα «μάγια» να πιάνουν τόπο.

 

 • Υπάρχει και ο μπαμπάς (και η γιαγιά και ο παππούς και η νταντά…) Είναι παρηγορητικό για το παιδί να ξέρει, ότι υπάρχουν και άλλα άτομα, όχι μόνο διαθέσιμα αλλά και ικανά για να το φροντίσουν, πέρα από τη μητέρα του. Αν βέβαια ο μπαμπάς δεν έχει ενεργό ρόλο στο μεγάλωμα του παιδιού μην περιμένετε να σταθεί αντάξιος της περίστασης την τελευταία στιγμή πριν κλείσετε την πόρτα πίσω σας.

 

 • Κάντε μερικές «πρόβες» αποχωρισμού: Αν εργάζεστε από το σπίτι ή η  δουλειά σας δεν σας απασχολεί αρκετές ώρες και επιστρέφετε την ίδια ώρα που επιστρέφει και το παιδί σας από τον παιδικό σταθμό, η απουσία σας δεν έχει γίνει ποτέ αισθητή και είναι φυσικό το παιδί σας να μην έχει αυτονομηθεί στον ίδιο βαθμό που αυτονομείται εκείνο του οποίου η μητέρα εργασιακά είναι πλήρους απασχόλησης. Αν λοιπόν έχετε καλομάθει το παιδί σας με τη συνεχή σας παρουσία σκηνοθετήστε αρκετές μέρες πριν το ταξίδι σας μικρές αποδράσεις. Δοκιμάστε να λείψετε για δύο ώρες, έπειτα για τρεις στη συνέχεια για ολόκληρο το απόγευμα ή για ολόκληρο το Σάββατο ή την Κυριακή.

 

 • Μην προσπαθήσετε να «ισοφαρίσετε» τον αποχωρισμό υιοθετώντας ξαφνικά συνήθειες προσκόλλησης, όπως να κοιμάστε μαζί το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο θα γυρίσετε το παιδί σας πίσω σε προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια, ενώ στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει.

 

 • Μία τεχνική που προτείνουν οι ψυχολόγοι για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών προκειμένου να κατευνάσετε το άγχος του είναι να λέτε φράσεις όπως «Η μαμά θα γυρίσει μετά το ταξίδι και όλα θα πάνε καλά» ή «θα περάσετε τέλεια με τον μπαμπά όσο θα λείπω».

 

 • Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδιού σας για τις ημέρες που θα λείπετε και βάλτε μπαμπά και παππούδες στην πρίζα: καλέσματα μικρών φίλων στο σπίτι, σινεμά, ακόμη και γαστρονομικές εξορμήσεις για λουκουμάδες και βάφλες, όλα μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα για να γεμίσουν τις ώρες και τις ημέρες. Τα παιδιά είναι όπως και οι ενήλικες: ξεχνιούνται όταν περνούν καλά.

 

 • Να θυμάστε ότι το σπίτι είναι το καλύτερο καταφύγιο για τις «δύσκολες» στιγμές. Μπορεί να κοιμάται στη γιαγιά του ένα Σάββατο το μήνα, αλλά αν φύγετε για ταξίδι μην το αφήσετε σε παππούδες και γιαγιάδες. Θα νιώσει μεγαλύτερη ανασφάλεια.

 

 • Θυμίστε στο παιδί σας τους καθημερινούς «αποχωρισμούς» που συμβαίνουν στη σχέση σας: όταν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, όταν πηγαίνει βόλτα με τη γιαγιά του, όταν περνάει τα απογεύματά του στους φίλους του.

 

 • Υποσχεθείτε και τηρήστε την υπόσχεσή σας, ότι θα επικοινωνείτε καθημερινά μαζί του, χωρίς όμως να δίνετε λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τρόπο επικοινωνίας. Αν κάτι δεν πάει καλά, δεν θα αναστατωθεί μόνο το παιδί, θα διαταραχτεί και η μεταξύ σας σχέση εμπιστοσύνης.

 

 • Μην κάνετε το ταξίδι σας μεγάλο θέμα και, κυρίως, μην αναλώνεστε επαναλαμβάνοντας λεπτομέρειες του ταξιδιού.

 

 • Μην πείτε ψέματα, όσο μικρό κι αν είναι το παιδί σας. Προτιμήστε την τίμια οδό της αλήθειας, του τρυφερού αποχωρισμού και της χαρούμενης επιστροφής που θα άρει τις ανασφάλειες του παιδιού σας.

 

 • Μην πείτε όμως και όλη την αλήθεια. Δεν είναι ανάγκη να δώσετε λεπτομέρειες για «ταξίδι με αεροπλάνο στα σύννεφα», για μέρη πολύ μακρινά κλπ. Η παιδική φαντασία θα μεταμορφώσει ένα σύντομο ταξίδι σε θρίλερ. Πείτε απλώς, ότι θα λείψετε για λίγες ημέρες. Τις λεπτομέρειες του ταξιδιού μπορείτε να τις αναφέρετε στην επιστροφή σας, συνοδευόμενες από φωτογραφίες και αναμνηστικά του ταξιδιού που αρέσουν στα νήπια.

 

 • Φροντίστε την ώρα του αποχωρισμού το παιδί σας να είναι σε καλή σωματική και ψυχική κατάσταση: Ένα παιδί που κλαίει ήδη γιατί δεν βρίσκει το αγαπημένο του παιγνίδι ή γιατί πεινάει ή γιατί είναι λερωμένο, αποχωρίζεται πιο δύσκολα τη μαμά του.

 

 • Αναβάλετε το ταξίδι σας εάν συνυπάρχουν άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες όπως η αλλαγή κατοικίας ή πόλης, ένα διαζύγιο ή αν πρόσφατα έχει αποκτήσει αδελφάκι.

 

 • Χαιρετίστε το παιδί σας με χαμόγελο και σιγουριά. Η γλώσσα του σώματος αποκωδικοποιείται πολύ εύκολα από τα παιδιά κι αν είστε αγχωμένη και στενοχωρημένη περνάτε το μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά και άρα υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας.

 

 

 

Τέλος, να είστε έτοιμες για «αντίποινα». Μπορεί να μη θέλει να σας πλησιάσει ή να δείχνει προσκολλημένο στον μπαμπά του ή στην κυρία που το προσέχει. Δώστε του τον χρόνο και το πιο γλυκό σας χαμόγελο κι αν έχετε φέρει και ένα δωράκι μαζί σας από το ταξίδι… ακόμη καλύτερα!Tags

άγχος αποχωρισμού, αποχωρισμός, γλώσσα του σώματος, εμπιστοσύνη, μητέρα, νήπιο, οδηγίες, παιδί, Ταξίδι


2705


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

18 αποφθέγματα για το μεγαλείο της μητρότητας - Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές

18 αποφθέγματα για το μεγαλείο της μητρότητας - Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές

Η υπέρμετρη αγάπη, ο αλτρουισμός, η δύναμη και η κατανόηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της μητρότητας που έχουν υμνήσει μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.

Ιανουάριος 15,2014

Η ΤΡΑΜΠΑΛΑ: Στο Μικρό Εθνικό...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.