Νήπιο 1-4 ετών

Η φροντίδα του ατοπικού δέρματος

Η φροντίδα του ατοπικού δέρματος

Ανακουφίστε το παιδί σας από τα συμπτώματα που δεν ταλαιπωρούν μόνο το δέρμα αλλά αναστατώνουν και την καθημερινότητά του.

 

Το δέρμα είναι ξηρό και, όταν τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας είναι σε έξαρση είναι ταλαιπωρημένο όπως και το ίδιο το παιδί. Τα βράδια κοιμάται δύσκολα λόγω του έντονου κνησμού και το πρωί είναι συνήθως εκνευρισμένο. Εάν είναι πολύ μικρό, η αναστάτωση συχνά εκφράζεται με κλάματα διαμαρτυρίας.

 

Το δέρμα του νοσεί και αντιδρά υπερβολικά σε αθώους «εισβολείς» από το περιβάλλον: την πολλή ζέστη ή το πολύ κρύο, τα ρούχα,την ξηρή ατμόσφαιρα, την σκόνη, τη γύρη, το ακατάλληλο για την επιδερμίδα του καθαριστικό... Απέναντι στις περιβαλλοντικές επιθέσεις δεν έχει ασπίδες προστασίας. Η φιλαγκρίνη, μια πρωτεΐνη του δέρματος η οποία διασφαλίζει τη συνοχή μεταξύ των κυττάρων της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος, είναι ανεπαρκής αλλά και η επιφάνεια του δέρματος δεν έχει τα λιπίδια που την προστατεύουν από αλλεργιογόνες ουσίες και περιβαλλοντικούς βλαπτικούς παράγοντες.

 

Τι φταίει γι αυτό; Πιθανότατα τα γονίδια ,καθώς το 80% περίπου των παιδιών με έκζεμα έχουν οικογενειακό ιστορικό ατοπίας. Και παρά το γεγονός ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών ηλικίαςδέκα ετών τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό που ταλαιπωρείται από την ατοπική δερματίτιδα μέχρι και το τέλος της εφηβείας ή και στην ενήλικη ζωή.

 

Οδηγός προστασίας του ατοπικού δέρματος

  • Μην υπερβάλετε με την καθημερινή υγιεινή. Ένα δεκάλεπτο μπάνιο σε θερμοκρασία χαμηλότερη από εκείνη του σώματος και με ειδικά προϊόντα χωρίς σαπούνι είναι υπεραρκετό.
  • Μην πλένετε το παιδί σας με σφουγγάρια αλλά  με τις παλάμες σας.
  • Μετά το μπάνιο, σε ελαφρά υγρό δέρμα, εφαρμόστε ειδικά για ατοπικά δέρματα ενυδατικά προϊόντα. Η ενυδάτωση του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, ακόμα και όταν το δέρμα είναι φαινομενικά καλά. Στις περιόδους έξαρσης πρέπει να γίνεται  ακόμα συχνότερα. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα προϊόντα μέχρι να βρείτε αυτό που είναι πιο αποτελεσματικό για το δέρμα του παιδιού σας.
  • Καθαρίστε τακτικά με  ηλεκτρική σκούπα το δάπεδο του σπιτιού, προτιμήστε τον καθαρισμό των επίπλων με βρεγμένο και όχι με στεγνό πανί και αερίζετε καθημερινά τα υπνοδωμάτια . Έτσι θα αποφύγετε όσο μπορείτε κοινά αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα ή τη γύρη καθώς τα ατοπικά άτομα αναπτύσσουν συχνά αλλεργίες.
  • Αντί για μάλλινα και συνθετικά, προτιμήστε βαμβακερά ρούχα.
  • Αποφύγετε να ντύνετε πολύ ζεστά το παιδί σας καθώς η εφίδρωση προκαλεί μεγαλύτερο ερεθισμό σε ένα ήδη ταλαιπωρημένο δέρμα.
  • Μην ανεβάζετε τη θερμοκρασία του δωματίου πάνω από τους 19οC και διατηρήστε μία ατμόσφαιρα περισσότερο υγρή παρά ξηρή.
  • Κόβετε κοντά τα νύχια του παιδιού σας ώστε σε περιόδους έξαρσης του κνησμού να μην προκαλούνται εκδορές και στη συνέχεια επιμόλυνση των βλαβών του δέρματος με μικρόβια (συνηθέστερος «ύποπτος» ο σταφυλόκοκκος).
  • Να χρησιμοποιείτε απαλά απορρυπαντικά πλυντηρίου κατά προτίμηση σε υγρή μορφή και μην υπερβαίνετε τη δοσολογία. Για να μην μένουν υπολείμματα απορρυπαντικού προγραμματίστε επιπλέον ξέβγαλμα των ρούχων. Να αποφεύγεται η χρήση μαλακτικού.

 

 

Στον παιδίατρο ή τον αλλεργιολόγο;

Ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα διαγνώσει την ατοπία και θα δώσει τις οδηγίες φροντίδας και πιθανόν να προτείνει και κάποια θεραπευτική αγωγή. Ο ίδιος μπορεί να ζητήσει εκτίμηση της κατάστασης από ειδικό δερματολόγο παίδων ή αλλεργιολόγο στις περιπτώσεις βαριάς νόσου, που δεν ελέγχεται με τα συνήθη θεραπευτικά μέσα καθώς και όταν η νόσος συνοδεύεται από άσθμα και λοιπά αλλεργικά νοσήματα. Σε αυτή την περίπτωση ο ειδικός γιατρός θα συστήσει αλλεργιολογικό έλεγχο και ανοσολογικές εξετάσεις.

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ιωάννας Θανοπούλου, παιδιάτρου.Tags

ατοπία, ατοπική δερματίτιδα, ατοπικό δέρμα, δερματίτιδα, κνησμός, παιδί, παιδίατρος, φροντίδα


933


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους.

Ιανουάριος 08,2014

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά μας για κάθε εποχή του χρόνου, εντός ή εκτός σπιτιού. Τέρμα τα «βαριέμαι» των παιδιών, τέρμα και εκείνες οι δικές μας στιγμές που ως γονείς «κολλάμε» και δεν μας κατεβαίνουν ιδέες.

Μάρτιος 13,2017

Δεν θέλω να πάω στο σχολείο. Πώς...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.