μαμαgazino

Γρανίτα από σπίτι

Γρανίτα από σπίτι

Η δροσερή συνταγή- αντίδοτο στη ζέστη με καταγωγή από τη Σικελία ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και… παγώνει μικρούς και μεγάλους.

 

Ζάχαρη, νερό και φρούτα είναι τα βασικά υλικά της λιτής αυτής συνταγής, που εκτελείται εύκολα -αν και όχι γρήγορα και σερβίρεται παγωμένη με καλαμάκι ή σε στερεή μορφή ως «παγωτό σορμπέ». Είναι το γλύκισμα που προτείνουν οι διαιτολόγοι, γιατί αν και περιέχει ζάχαρη δεν έχει ίχνος λιπαρών. Όσο για τα παιδιά; Δεν βλέπουν την ώρα να ανακατέψουν τη μαγική συνταγή και να την βάλουν στην κατάψυξη για να νιώσουν ώρες μετά τον πάγο της να μουδιάζει τη γλώσσα τους. 

 

Η πρότασή μας.

Αν και η γρανίτα-φράουλα είναι η πιο δημοφιλής συνταγή, σάς προτείνουμε τις πιο υγιεινές συνταγές γρανίτας με φρούτα εποχής, όπως το καρπούζι, τα ροδάκινα ή τα βερίκοκα.

 
Γρανίτα καρπούζι

Υλικά

½ κούπα ζάχαρη
¾ της κούπας νερό
6 κούπες καρπούζι σε κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ (εναλλακτικά χυμό λεμονιού).

 

Εκτέλεση

1ος τρόπος: Πολτοποιείστε το καρπούζι στο μίξερ. Προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό και χτυπήστε για λίγο ακόμη. Βάλτε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος, σκεπάστε το και αφήστε το για 2 ώρες στην κατάψυξη μέχρι να αρχίζει να πήζει. Βγάλτε τη γρανίτα από την κατάψυξη, ανακατέψτε τη με ένα πιρούνι και ξαναβάλτε τη στην κατάψυξη. Επαναλάβετε τη διαδικασία για 2-3 ακόμη φορές για να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Στο τέλος βάλτε τη γρανίτα στην κατάψυξη για 5-6 ώρες.

 

2ος τρόπος (με σιρόπι) Ξεκινάτε φτιάχνοντας το σιρόπι: αναμείξτε ζάχαρη και νερό σε μία μέτρια κατσαρόλα. Βάλτε τα να πάρουν μία βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συγχρόνως για να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώστε τη φωτιά, σιγοβράστε για 5 ακόμη λεπτά και αποσύρετε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας για να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 45 λεπτά. Καλύψτε το σκεύος και καταψύξτε για περίπου 1 ώρα.

Στο μίξερ πολτοποιήστε το καρπούζι με το λάιμ και προσθέστε το σιρόπι. Τοποθετήστε το μίγμα σε ένα ρηχό μεταλλικό μπολ και ψύξτε για περίπου μισή ώρα μέχρις ότου το γύρω γίνει κρύσταλλο. Ανακατέψτε έτσι ώστε το κρύσταλλο να έρθει στη μέση του μπολ και τοποθετήστε το πάλι στο ψυγείο. Επαναλάβετε κάθε 20 λεπτά μέχρι να παγώσει όλο το μίγμα. (Θα χρειαστούν περίπου 4-5 επαναλήψεις)

 

Με τους ίδιους τρόπους μπορείτε να φτιάξετε γρανίτα με ροδάκινα ή βερίκοκα. Σε αυτά τα φρούτα αντί για νερό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πορτοκάλι.

 

Tip: ανακατέψτε τη γρανίτα κάθε φορά που θέλετε να σερβίρετε. Για πιο επαγγελματικό σερβίρισμα βουτήξτε το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος παγωτού σε καυτό νερό προκειμένου να ξεκολλάει η γρανίτα εύκολα και να μην χάνει το σχήμα μπάλας. Ακόμη, στα καταστήματα με είδη σπιτιού μπορείτε να βρείτε ειδικές ατομικές θήκες για γρανίτα σε διάφορα σχέδια και σχήματα ειδικά για παιδιά.







Tags

γρανίτα, καλοκαίρι, καρπούζι, παγωτό, παιδιά, συνταγή


560


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.









Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου στόχο έχει να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εξοικείωση των παιδιών με όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας που αφορούν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.

Ιανουάριος 15,2014

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ο «Πλούτος» του...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.