μαμαgazino

Το φαρμακείο των διακοπών: Αχρείαστο να ΄ναι.

Το φαρμακείο των διακοπών: Αχρείαστο να ΄ναι.

Οργανώστε σωστά το φαρμακείο των διακοπών σας και αντιμετωπίστε με ψυχραιμία τα απρόοπτα που συμβαίνουν μέσα στη θερινή ραστώνη.

 

Οι διακοπές είναι ιερές αλλά συχνά υπάρχουν απρόοπτα που μπορεί να τις χαλάσουν. Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα ακόμη και στις πιο απομονωμένες νησιωτικές παραλίες, πρέπει να νιώθουμε και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, ειδικά αν έχουμε μαζί μας μικρά παιδιά. Ακολουθώντας τις συμβουλές του φαρμακοποιού φτιάξαμε το φαρμακείο των διακοπών το οποίο καλύπτει όλα εκείνα τα μικροατυχήματα και τις  ελαφρές αδιαθεσίες αλλά και πιο επικίνδυνες καταστάσεις όπως τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Και πήραμε μαζί μας:

 • Συσκευή αναρρόφησης δηλητηρίου: Πρόκειται για ένα είδος αντλίας που τραβάει από το σημείο που μας τσίμπησε μέλισσα ή σφίγγα το δηλητήριο. Χρησιμοποιείται επίσης σε δήγματα φιδιών και σκορπιών ενώ κατευθυνόμαστε –εννοείται- προς το νοσοκομείο ή το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας.
 • Αιμοστατικό σπρέι, βαμβάκι ή ταμπόν για τη μύτη: Βοηθά στον έλεγχο μικρής αιμορραγίας από επιπόλαια τραύματα. Τα ειδικά αιμοστατικά ταμπόν ή νήματα για τις ρινορραγίες είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά. Αν φυσικά η αιμορραγία δεν σταματά αναζητούμε γιατρό.
 • Αποστειρωμένες γάζες και τσιρότα διαφόρων μεγεθών: Η γάζα εκτός από την κάλυψη της πληγής μπορεί να βοηθήσει στην αιμόσταση αν πιέσουμε σταθερά με αυτή το τραύμα.
 • Ελαστικός επίδεσμος: Τον χρησιμοποιούμε σε διαστρέμματα χεριών και ποδιών αλλά και για να ακινητοποιήσουμε μερικώς το μέλος όπου υπάρχει το τραύμα. Προσέχουμε όμως να μην τον εφαρμόσουμε πολύ σφιχτά και δημιουργήσουμε προβλήματα λόγω μειωμένης ροής του αίματος.
 • Οινόπνευμα, οξυζενέ ή φυσιολογικός ορός, αντισηπτικό με ιώδιο ή χωρίς: (Για άτομα στα οποία συστήνεται συνήθως λόγω παθήσεων του θυρεοειδή η χρήση ιωδίου). Το οινόπνευμα το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε την περιοχή γύρω από το τραύμα και όχι το τραύμα αυτό καθεαυτό επειδή το οινόπνευμα καθυστερεί την επούλωση. Ο φυσιολογικός ορός  και το οξυζενέ χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της πληγής, ενώ το αντισηπτικό εφαρμόζεται στο τραύμα για την αντισηψία του.
 • Αντισηπτικά μαντηλάκια και τζελ χεριών: Αντικαθιστούν το σαπούνι και το νερό όπου και όταν αυτά δεν υπάρχουν. Τα χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε πριν περιποιηθούμε τραύματα.
 • Κοινά εργαλεία όπως: ψαλίδι για να κόβουμε γάζες και επιδέσμους ή σε περίπτωση ανάγκης για να αφαιρέσουμε ένα τμήμα από ρούχο και τσιμπιδάκι φρυδιών για να απομακρύνουμε τυχόν αγκάθια από αχινούς ή φυτά.
 • Παγοκύστη και ειδική θήκη για τη μεταφορά της: για χτυπήματα και εξαρθρώσεις αλλά και για να προφυλάσσει από τη ζέστη φάρμακα που πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους αλλεργικοί ή άλλοι χρόνιοι ασθενείς. (π.χ. αδρεναλίνη, κορτιζόνη κλπ)
 • Θερμόμετρο (όχι υδραργυρικό)
 • Άνθρακα για δηλητηριάσεις: Τα γνωστά καρβουνάκια μπορούν να κάνουν το θαύμα τους στα συχνά γαστρεντερικά προβλήματα του καλοκαιριού.
 • Ηλεκτρολύτες: Χρησιμοποιούνται όταν το παιδί ή ο ενήλικας παρουσιάσει εμέτους και διάρροιες αλλά και όταν υπάρχει μεγάλη σωματική καταπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες και απώλεια ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα. (π.χ. σε πολύωρη πεζοπορία)
 • 1 αντιβιοτικό ευρέος φάσματος θα μας το συστήσει ο παιδίατρος ή ο φαρμακοποιός για περίπτωση ανάγκης.
 • Αντιδιαρροϊκό φάρμακο ή προβιοτικά για την αντιμετώπιση της διάρροιας: Το έχουμε στο φαρμακείο μας αλλά το χρησιμοποιούμε κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό μας.
 • Αντιόξινο φάρμακο: Για τις καούρες και άλλες στομαχικές ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα καλοκαιρινά τσιμπούσια και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
 • Δραμαμίνη σε χάπι ή μορφή τσίκλας για τα παιδιά: Προστατεύει όσους παθαίνουν ταξιδιωτική ναυτία από τα δυσάρεστα συμπτώματα. Για μικρότερα παιδιά συνιστάται η σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.
 • «Δάκρυα» για τα μάτια: Ο ήλιος και το θαλασσινό νερό μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια. Τα ειδικά δάκρυα όχι μόνο προσφέρουν ενυδάτωση αλλά είναι και εξαιρετικά χρήσιμα για την απομάκρυνση ξένου σώματος από τον επιπεφυκότα. Αν όμως ο ερεθισμός επιμείνει συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό.
 • Εντομαπωθητικό: Χωρίς αυτό δεν θα ευχαριστηθείτε όχι μόνο τον ύπνο αλλά και τις βραδινές εξόδους. Σε μορφή κρέμας ή λοσιόν για το σώμα αλλά και σε παστίλιες ή υγρό για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Αντηλιακές κρέμες και λοσιόν με φυσικά φίλτρα: Για τα βρέφη συνιστούνται προϊόντα με δείκτη προστασίας 25 ενώ για μεγαλύτερα παιδιά και για ενήλικες πάνω από 30.
 • Επουλωτική aftersun κρέμα: Επειδή το τίμημα για την καλοκαιρινή ξεγνοιασιά είναι κάποιες φορές τα ηλιακά εγκαύματα έχετε πάντα μαζί σας μία ειδική κρέμα που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας κατάλληλη και για τα παιδιά.
 • Αμμωνία και αντισταμινικό σε μορφή κρέμας ή roll-on: Για τσιμπήματα από έντομα και τσούχτρες.
 • Αντισταμινικά χάπια ή σιρόπι για μικρά παιδιά: Εάν η τοπική εφαρμογή δεν περιορίζει τη συμπτωματολογία και το ερύθημα μεγαλώνει, η από στόματος λήψη αντισταμινικού είναι απαραίτητη. Φροντίστε να έχετε αναγραμμένη στο κουτί τη δοσολογία που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος. Εάν τα συμπτώματα εντείνονται παρά τη λήψη του φαρμάκου δείτε αμέσως γιατρό.
 • Μία αντιβιοτική αλοιφή με κορτιζόνη: Εφαρμόζεται σε μικρές δερματικές βλάβες που φλεγμαίνουν
 • Αντιπυρετικά-αναλγητικά: Να έχετε μαζί σας χάπια αλλά και σιρόπι για τα παιδιά και φυσικά τη σύριγγα για τη δοσολογία.

 

Δεν ξεχνάμε:

 • Βιβλιάρια υγείας της οικογένειας και τις κάρτες ιδιωτικής ασφάλισης (εάν είμαστε ασφαλισμένοι ιδιωτικά).
 • Το τηλέφωνο του οικογενειακού μας γιατρού και του παιδιάτρου.
 • Διευθύνσεις και τηλέφωνα του πλησιέστερου αγροτικού ιατρείου, φαρμακείου και Κέντρου Υγείας του τόπου των διακοπών μας.
 • Τα φάρμακα που τυχόν χρησιμοποιεί κάποιο μέλος της οικογένειας με χρόνιο πρόβλημα υγείας.
 • Αδρεναλίνη σε μορφή «στυλό» εάν υπάρχει αλλεργικό άτομο στην οικογένειά μας που είναι πιθανόν να εκδηλώσει αναφυλακτική αντίδραση.

 

Με τη συνεργασία της φαρμακοποιού, Μιρέλλας Κωτσόγιαννη.Tags

Κέντρο Υγείας, μικροατυχήματα, φάρμακα, φαρμακείο διακοπών


703


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Ασφαλές σπίτι για μωρά – Ο πλήρης οδηγός

Ασφαλές σπίτι για μωρά – Ο πλήρης οδηγός

Το μωρό που μπουσουλάει διατρέχει πολλούς κινδύνους. Προετοιμαστείτε και δημιουργείστε ένα σπίτι απολύτως ασφαλές για το μωρό σας ακολουθώντας τον πιο πλήρη οδηγό και αφήστε το μικρό σας να μπουσουλάει ελεύθερα.

Μάιος 04,2015

Για να μη γίνουν τα φάρμακα …φαρμάκια

Για να μη γίνουν τα φάρμακα …φαρμάκια

Κάθε άτομο έχει τις ιδιαιτερότητές του από πλευράς οργανισμού. Όταν ένας γιατρός χορηγεί φάρμακα, αντιμετωπίζει σφαιρικά τον ασθενή, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους που μπορεί να έχουν σημασία.

Δεκέμβριος 18,2014

Η βαλίτσα του μωρού

Η βαλίτσα του μωρού

Η βαλίτσα του μωρού πρέπει να περιέχει όλα εκείνα τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα φάρμακα και τα είδη βρεφικής φροντίδας που θα κάνουν τη ζωή όλων σας άνετη.

Αύγουστος 01,2018

Αισθητική οδοντιατρική:...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.