Νήπιο 1-4 ετών

Διακοπές χωρίς την πάνα μου

Διακοπές χωρίς την πάνα μου

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για την εκπαίδευση τουαλέτας. Αρκεί το παιδί να είναι έτοιμο και οι γονείς υπομονετικοί.

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επιτρέπουν το ελαφρύ ντύσιμο, οι χαλαροί καλοκαιρινοί ρυθμοί της οικογένειας και ο ελεύθερος χρόνος των γονιών κατά τις ημέρες των διακοπών, είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί το γιογιό και να περάσει από αυτό το πολύ σημαντικό σκαλοπάτι ανάπτυξης.

 

Η κατάκτηση της τουαλέτας, μοιάζει, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλά παιδιά μαθαίνουν γρήγορα και βάζουν την τουαλέτα στην καθημερινή τους ρουτίνα χωρίς να παθαίνουν «ατυχήματα», άλλα παλινδρομούν και λερώνονται, ενώ υπάρχουν και παιδιά που ενώ βρίσκονται στα μισά της εκπαίδευσης δυσανασχετούν και ζητούν την πάνα τους. Γι αυτό είναι κρίσιμο οι γονείς με τη βοήθεια του παιδιάτρου να επιλέξουν τη κατάλληλη χρονική στιγμή για την εκπαίδευση του παιδιού τους, όταν δηλαδή διακρίνουν ότι αυτό είναι ώριμο και έχει τον έλεγχο τον σφιγκτήρων.

 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Τα παιδιά κατακτούν την εκούσια ούρηση μετά τα δεύτερα και πριν τα τρίτα τους γενέθλια. Σε αυτή την ηλικία μπορούν επίσης να αναστείλουν την ούρηση και να κρατήσουν τα ούρα τους για περιορισμένο χρόνο. Στα τέσσερα ή το αργότερο στα πέντε τους χρόνια τα παιδιά ελέγχουν την ούρησή τους όπως οι ενήλικες.

 

Ο έλεγχος των σφιγκτήρων ξεκινάει περίπου στα δύο χρόνια με μικρές αποκλίσεις, ειδικά εάν είναι αγόρι οπότε ίσως καθυστερήσει λίγο περισσότερο. Γι’ αυτό δεν ξεκινάμε την εκπαίδευση του παιδιού μας πριν τα δύο έτη παρά μόνο εάν μας διαβεβαιώσει ο παιδίατρος ότι το παιδί μας είναι απολύτως έτοιμο. Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ηλικίας και του ελέγχου της ούρησης ή των σφιγκτήρων. Για να βάλουμε το παιδί στην εκπαιδευτική αυτή διαδικασία θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να εκτελεί απλές οδηγίες και να κάθεται στο ειδικό δοχείο, να «λέει» τα κακά του και τα τσίσα του και –κυρίως- να επιθυμεί να βγάλει την πάνα.

 

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης

 

ΝΑΙ

 • Εκπαιδεύουμε σταδιακά το παιδί μας ξεκινώντας από την εξοικείωσή του με την τουαλέτα και το γιογιό: το αφήνουμε να μπει όταν είμαστε εμείς στην τουαλέτα, αγοράζουμε μαζί το ειδικό δοχείο και του δείχνουμε πώς να το χρησιμοποιεί. Ορισμένοι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να τοποθετούν κόπρανα από την πάνα του παιδιού μέσα στο δοχείο για να κάνει το παιδί τον συνειρμό.
 • Επιβραβεύουμε το παιδί μας σε κάθε βήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ειδικά στην αρχή.
 • Χρησιμοποιούμε ειδικές πάνες-βρακάκια που αφαιρούνται εύκολα και το εξοικειώνουν με τη μελλοντική χρήση εσώρουχου.
 • Όταν είμαστε μόνοι στο σπίτι το αφήνουμε να κυκλοφορεί γυμνό ώστε να έχει γρήγορη και άμεση πρόσβαση στο γιογιό και λιγότερα ατυχήματα.
 • Κάνουμε την ώρα του γιογιό ευχάριστη λέγοντας παραμύθια ή παίζοντας παιγνίδια μέχρι να έρθει η ώρα της κένωσης.
 • Εάν δεν έχει ξεκινήσει να λέει τα κακά του επισκεπτόμαστε σε τακτά διαστήματα το γιογιό (περίπου ανά δύο ώρες).
 • Από τις πρώτες κιόλας επιτυχημένες προσπάθειες του παιδιού του μαθαίνουμε τους κανόνες υγιεινής. Τον τρόπο που σκουπιζόμαστε (από εμπρός προς τα πίσω) και τη συνήθεια να πλένουμε τα χέρια μας μετά την τουαλέτα.

 

ΟΧΙ

 • Δεν ξεκινάμε την εκπαίδευση όταν το παιδί είναι αδιάθετο ή σε περιόδους όπου συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά του. (π.χ. μετακόμιση, ο ερχομός δεύτερου παιδιού κλπ)
 • Δεν πιέζουμε το παιδί να πάει στο γιογιό εάν φοβάται να κάνει τα κακά του έξω από την πάνα, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στο παιδί και να ξεκινήσει ο φαύλος κύκλος: δυσκοιλιότητα, πόνος κατά την κένωση, φόβος, δυσκοιλιότητα κ.ο.κ.
 • Δεν μαλώνουμε ποτέ το παιδί μας για τα μικρά ή μεγαλύτερα «ατυχήματα».
 • Δεν του μεταδίδουμε το άγχος μας επειδή έχουμε στο μυαλό μας ένα στενό χρονικό περιθώριο για να το εκπαιδεύσουμε. Για παράδειγμα, δεν λέμε στο παιδί μας ότι δεν θα πάει στον παιδικό σταθμό αν φοράει πάνα και δεν θα παίζει με τα άλλα παιδάκια.
 • Δεν βιαζόμαστε. Παίρνουμε απόφαση ότι μία τόσο απαιτητική διαδικασία παίρνει χρόνο. Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να μάθουν να πηγαίνουν στην ώρα τους στην τουαλέτα και να φορέσουν το εσώρουχο που θα τα κάνει να νιώσουν μεγάλα και ικανά για όλα!


Tags

γιογιό, εκπαίδευση τουαλέτας, πάνα


518


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Αγωγή τουαλέτας

Αγωγή τουαλέτας

Γύρω στα δύο χρόνια του παιδιού τους, και καμιά φορά νωρίτερα, οι γονείς ανυπομονούν να δουν το παιδί τους να μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Με ποιό τρόπο θα του μάθω να χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα;

Ιανουάριος 15,2014

Κέικ με υγρή σοκολάτα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.