Παιδί 4+

Διακοπές στον παππού και τη γιαγιά: Οδηγός επιβίωσης

Διακοπές στον παππού και τη γιαγιά: Οδηγός επιβίωσης

Ο παππούς και η γιαγιά κακομαθαίνουν και καλομαθαίνουν τα εγγόνια τους προκαλώντας ενίοτε οικογενειακές τριβές. Διαχειριστείτε την κατάσταση.

 

Οι γονείς εργάζονται, οι οικογενειακές διακοπές αργούν και τα παιδιά φτιάχνουν με αδημονία τις βαλίτσες τους για τον παππού και τη γιαγιά. Δεν βλέπουν την ώρα να φτάσουν στον μαγικό προορισμό, όπου συνήθως τα «ναι» είναι περισσότερα από τα «όχι» και τα παγωτά τρώγονται και πριν το φαγητό.

 

Οι γονείς γνωρίζουν εκ των προτέρων τα ανατρεπτικά σχέδια της υπέροχης παρέας, αλλά δεν έχουν πολλές επιλογές. Το καλοκαίρι για τα παιδιά είναι μία ατέλειωτη περίοδος αεργίας. Ακόμη και οι κατασκηνώσεις, που δεν αρέσουν και σε όλα τα παιδιά, κρατούν τα παιδιά για 2 έως 3 εβδομάδες. Τις υπόλοιπες;

 

Επιστρατεύονται λοιπόν ο παππούς και η γιαγιά, που αν είναι και κοτσονάτοι θα κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τα εγγόνια τους: μπάνια και βουτιές, παιγνίδια και βόλτες, αλλά και ατασθαλίες που θα μείνουν μεταξύ τους.

 

Το εξοχικό του παππού και της γιαγιάς γίνεται το ορμητήριο των μικρών παιδιών, η εστία των μελλοντικών τους αναμνήσεων. Πού είναι το πρόβλημα; Ότι οι παππούδες είναι οικογένεια και σεβαστά μάλιστα μέλη της και δεν μπορεί κανείς πάντα να βάλει φρένο σε συμπεριφορές, ότι για κάποιον από τους δύο συζύγους δεν είναι γονείς αλλά πεθερικά, ότι μερικές φορές οι σεβαστοί και αγαπητοί υπερήλικες παίρνουν ρόλους που δεν τους αναλογούν προκαλώντας ανταγωνισμούς και έριδες. Αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα εμφανίζεται με την επιστροφή των «ασώτων» καθώς τα παιδιά θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίζουν να ζουν και στο πατρικό τους σπίτι όπως στο εξοχικό του παππού. Παίρνοντας διαρκώς άφεση αμαρτιών.

 

Οδηγίες επιβίωσης

Δημιουργείστε τις προϋποθέσεις για να πάει καλά όχι μόνο η συμβίωση μεταξύ παππούδων και εγγονών αλλά και οι ευρύτερες οικογενειακές σχέσεις:

  • Συζητήστε ενδελεχώς με τον σύζυγό σας την επιλογή του παππού και της γιαγιάς. Για εσάς μπορεί να είναι η ιδανική λύση, αλλά για εκείνον μία λύση ανάγκης με πολλές παγίδες ή αντίστροφα. Συνήθως θέλουμε να πάει το παιδί στη γιαγιά όταν πρόκειται για τη μητέρα μας και όχι για την πεθερά μας.
  • Συζητήστε και με τον παππού και τη γιαγιά προσπαθώντας να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς. Εξηγήστε τους τούς όποιους κανόνες θεωρείτε απαράβατους αλλά δώστε τους τη συγκατάθεσή σας να άρουν κάποιους άλλους. Ο ρόλος των παππούδων είναι να προσθέσουν  μία δόση αναρχίας στη συνταγή του μεγαλώματος των παιδιών. Παρόλα αυτά εσείς μπορείτε να θέσετε κάποια όρια.
  • Πάρτε κάποιες καταστάσεις ως δεδομένες. Εκτός από τη χαλαρότητα και την επιείκεια με την οποία ανατρέφουν οι παππούδες τα εγγόνια τους, πρέπει να δεχτείτε ότι συνήθως οι μεγάλοι αυτοί άνθρωποι είναι πιο φοβικοί και άρα υπερπροστατευτικοί και υπερβολικοί στη φροντίδα τους.
  • Μην επιλέξετε τον παππού και τη γιαγιά αν δεν έχουν σχέσεις με τα εγγόνια τους και τα βλέπουν μία φορά τον χρόνο. Θα είναι δύσκολο για όλους. Σε αυτή την περίπτωση βρείτε άλλη λύση. Τα παιδιά επιζητούν ένα περιβάλλον οικείο και συναισθηματικά ασφαλές. Επιπλέον παππούδες που δεν βλέπουν συχνά τα εγγόνια τους δεν γνωρίζουν τα χούγια και τις επιθυμίες τους και η συγκατοίκηση θα είναι δύσκολη.
  • Ακόμη κι αν νιώθετε κάποια δυσαρέσκεια για την επιλογή του παππού και της γιαγιάς μην τη δείξετε στα παιδιά σας. Πρέπει να υποστηρίξετε απόλυτα αυτή την επιλογή για να μην προκαλέσετε ανασφάλεια στα παιδιά αλλά και για να τους δώσετε το πάτημα για χειρισμούς του τύπου: «θέλω να γυρίσω στο σπίτι», αιτήματα που μπορεί να εγείρονται με την παραμικρή αφορμή.
  • Μην εξαφανιστείτε. Αν μάλιστα το εξοχικό του παππού και της γιαγιάς είναι κοντά μπορείτε να τα επισκέπτεστε τα σαββατοκύριακα. Σε περίπτωση που το σπίτι είναι σε κάποιο μακρινό νησί υπάρχει και το Skype.

 

Σκεφτείτε θετικά

Ο παππούς και η γιαγιά θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών σας. Είναι το αίμα τους και η συνέχειά τους. Οι διακοπές μαζί τους εξοικειώνουν τα παιδιά με τους αποχωρισμούς, ώστε αυτά να μπορούν με μεγαλύτερη άνεση αργότερα να αφήσουν τους γονείς τους για να πάνε κατασκήνωση, ή αργότερα να φιλοξενηθούν σε κάποιον φίλο τους. Μέσα από αυτή τη σχέση τα παιδιά μαθαίνουν τη γενιά τους και κατανοούν επίσης πολλά πράγματα για τους ίδιους τους γονείς τους. Από την άλλη οι παππούδες νιώθουν χρήσιμοι και γίνονται δημιουργικοί δίπλα στα εγγόνια τους. 

 

Το άγχος του αποχωρισμού

Είναι μία συγκεκριμένη κατάσταση που περιγράφεται από την επιστήμη της ψυχολογίας ως ένα δυσάρεστο συναίσθημα που προκαλείται στο παιδί κάθε φορά που αποχωρίζεται τη μητέρα του και εκδηλώνεται με έντονες αντιδράσεις. (Τα παιδιά συνήθως κλαίνε απαρηγόρητα). Κορυφώνεται στους 12-18 μήνες και από τα 2-3 χρόνια σταδιακά υποχωρεί. Στα 2-3 χρόνια όμως, τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να βιώσουν «αναίμακτα» τον πρώτο τους αποχωρισμό από τους γονείς. Εάν ο παππούς και η γιαγιά έχουν τη φυσική κατάσταση να αντέξουν τη ζωή  με ένα δίχρονο εγγόνι οι γονείς μπορούν να δοκιμάσουν αυτή τη λύση.Tags

γιαγιά, διακοπές, παππούς


378


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η βαλίτσα των διακοπών: Tips για να χωρέσουν όλα και να μην ξεχάσετε τίποτα

Η βαλίτσα των διακοπών: Tips για να χωρέσουν όλα και να μην ξεχάσετε τίποτα

Να μην ξεχάσω απολύτως τίποτα, να τα χωρέσω όλα σε μικρές βαλίτσες και να βρίσκω εύκολα, ό,τι μπορεί να χρειαστεί.Γίνεται; Κι όμως, ναι.Οι λίστες με όσα χρειάζεται να έχετε μαζί σας για μωρά και νήπια και οι πιο χρήσιμες συμβουλές του πακεταρίσματος.

Ιούλιος 30,2014

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Το καλοκαίρι εντός πόλης, δεν χρειάζεται να σημαίνει για τα παιδιά «κόλλημα» μπροστά σε μια οθόνη. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και κάνουμε τους τουρίστες στην πόλη μας!

Ιούνιος 09,2016

Παππούδες και γιαγιάδες, οι γονείς των γονιών

Παππούδες και γιαγιάδες, οι γονείς των γονιών

Μεγάλη σημασία για την αξιοποίηση των εξαιρετικά πολύτιμων στοιχείων που προσφέρουν παππούδες και γιαγιάδες στην ανατροφή του παιδιού είναι η σχέση τους με τα δικά τους παιδιά, με τους γονείς του παιδιού.

Ιούλιος 25,2014

Κολατσιό από τα χεράκια της...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.