μαμαgazino

Διακοπές για τρεις: Η πρώτη φορά

Διακοπές για τρεις: Η πρώτη φορά

Όταν το ζευγάρι γίνεται οικογένεια, οι διακοπές δεν σχεδιάζονται πλέον για δύο, οι βουτιές δεν γίνονται το καταμεσήμερο και ο λόγος για ξενύχτι είναι ιερός: το κλάμα του μωρού.

 

Ο ερχομός του παιδιού τις πιο πολλές φορές, ακόμη κι όταν δεν είναι προγραμματισμένος, είναι επιθυμητός και οι σύντροφοι είναι έτοιμοι –όσο μπορούν να είναι- για τον νέο τους ρόλο: της μητέρας και του πατέρα. Τι γίνεται όμως όταν το ζευγάρι κάνει πρώτη φορά διακοπές σαν «μπαμπάς» και «μαμά»;

 

Κάθε αρχή και δύσκολη

Το καλοκαίρι, εποχή της χαλάρωσης και της ξεγνοιασιάς, φέτος έχει κάτι διαφορετικό: τις πρώτες διακοπές μαζί με το παιδί. Αν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα ακόμη και με ένα λίγων μηνών μωρό μπορεί εξίσου να είναι ξέγνοιαστες και χαλαρωτικές. Κατάλληλη προετοιμασία σημαίνει καταρχήν πρόληψη των δυσκολιών: ο τρόπος που θα ταξιδέψετε, το κατάλυμα που θα μείνετε, όλα θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην απόλαυση των διακοπών σας, που την πρώτη αυτή χρονιά θα έχουν πολλούς «συμβιβασμούς». Για παράδειγμα, πιθανόν να επιλέξετε έναν κοντινό προορισμό με πρόσβαση σε μονάδες υγείας για να νιώθετε ασφαλείς, αντί για το νησί της άγονης γραμμής που τόσο σας γοητεύει. Μπορεί επίσης να εγκαταλείψετε το κάμπινγκ για χάρη μίας οργανωμένης ξενοδοχειακής μονάδας φιλικής στα μωρά ή ενός διαμερίσματος που θα διαθέτει κουζίνα για να παρασκευάζετε τα γεύματα του μωρού σας. Ναι, οι διακοπές σας δεν θα είναι ποτέ όπως  παλιά γιατί η ζωή σας δεν είναι όπως παλιά. Και ήρθε η ώρα να το συνειδητοποιήσετε.

 

Η μητέρα είναι πιο συνειδητοποιημένη καθώς κυοφορεί το παιδί και νιώθει εξοικειωμένη με την ιδέα της υποχρέωσης και της παραχώρησης της δικής της ευχαρίστησης. Στους μήνες της εγκυμοσύνης φροντίζει για την υγεία και την ασφάλεια του εμβρύου: ο τρόπος που βαδίζει, οι συνήθειες που περιορίζει (π.χ. κάπνισμα), οι τροφές που επιλέγει… Είναι μητέρα πριν ακόμη το παιδί της δει το φως της ζωής. Από την άλλη, ο πατέρας μπαίνει πιο δύσκολα στον ρόλο του καθώς αναπτύσσει  ένα μεγάλο κομμάτι της σχέσης με το παιδί μετά τη γέννησή του. Σε κάθε περίπτωση η ζωή των γονιών αλλάζει με την ευθύνη να κυριαρχεί ως έννοια αλλά και ως πράξη. Οι άλλοτε ξέγνοιαστοι και ερωτευμένοι νέοι, έχουν την ευθύνη για τη σίτιση, την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού τους.

 

Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση

Οι πρώτοι μήνες μετά την έλευση του παιδιού μπορεί να είναι δύσκολοι, ειδικά όσον αφορά την ερωτική ζωή των συντρόφων. Η μαμά είναι πολύ κουρασμένη και όχι απόλυτα συμβιβασμένη με τις αλλαγές που η μητρότητα αποτύπωσε στο σώμα της, κι ο μπαμπάς μπορεί για ένα διάστημα να δυσκολεύεται να δει ερωτικά τη μάνα του παιδιού του. Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για να έρθει κανείς σε επαφή με το σώμα του αλλά και με το σώμα του συντρόφου του και η ερωτική ζωή να επανέλθει πολλές φορές καλύτερη από την προ παιδιού εποχή, εάν το ζευγάρι έχει την ωριμότητα να συνειδητοποιήσει το πέρασμα σε μία πιο γόνιμη περίοδο της ζωής του και να απολαύσει τη γονεϊκή εμπειρία. Γι αυτή την ωφέλιμη εξέλιξη στο ζευγάρι απαιτείται συντροφικότητα και αγάπη, ειδικά από την πλευρά του άντρα, που οφείλει να είναι δίπλα στη γυναίκα που θηλάζει και να τη φροντίζει στοργικά.

 

Θυμηθείτε… τον εαυτό σας

Είναι πολύ εύκολο μέσα σε όλο αυτό το πανικό και το άγχος που οι ανάγκες ενός μωρού προκαλούν, να παραγκωνίσετε τον εαυτό σας και να μην τον αφήσετε να χαλαρώσει. Οργανωθείτε για να σωθείτε. Ορίστε μεταξύ σας κάποιες βάρδιες μέσα στην ημέρα, ώστε να έχει ο καθένας την πολυτέλεια του δικού του χρόνου. Μέσα σε αυτόν διαβάστε το βιβλίο των διακοπών, πιείτε τον καφέ σας με την ησυχία σας, απολαύστε τον ήλιο του καλοκαιριού. Και σκεφτείτε: Δεν θα είναι πάντα έτσι. Αλλά δεν θα είναι και ποτέ όπως πριν.

 

Καλές βουτιές!

 

Με τη συνεργασία του Ιάσονα Ψιάχου, Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτή, MscClinicalandCommunityPsychologyTags

διακοπές, ζευγάρι, καλοκαίρι, μωρό


560


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Προπονηθείτε για το καλοκαίρι

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.