μαμαgazino

Δημιουργικά παιχνίδια στην παραλία

Δημιουργικά παιχνίδια στην παραλία

Τα πλούσια και ποικίλα ερεθίσματα της παραλίας, είναι ο καλύτερος «παιδότοπος». Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικά παιχνίδια που εκτός του ότι θα διασκεδάσουν τα παιδιά, θα ενισχύσουν και τις δεξιότητες τους.

 

Παιχνίδια με την απόχη

 

Σε πoιο παιδί δεν αρέσει να πιάνει ψαράκια στα ρηχά ή να ψάχνει για μικροσκοπικά καβουράκια; Η απόχη είναι ένα αξεσουάρ που αρέσει πολύ στα παιδιά, μια που μαζί με αυτήν μπορούν να εξερευνήσουν την άμμο ή τα βραχάκια και βέβαια αποτελεί ένα πολύ καλό «εργαλείο» για τις ψυχοκινητικές τους δεξιότητες: Αφενός καλλιεργεί τη φαντασία τους και βοηθάει στην ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Αφετέρου μια απόχη μπορεί να προσελκύσει και νέους φίλους!

 

Κατασκευές στην άμμο

 

Τα κάστρα στην άμμο είναι η πλέον αγαπημένη παιδική συνήθεια του καλοκαιριού. Ακόμη και αν δεν έχετε μαζί σας κουβαδάκια και φτυάρια, χρησιμοποιήστε το πλαστικό ποτήρι του καφέ σας, ξυλάκια, πετρούλες ή ακόμη και φύκια φτιάχνοντας με τα παιδιά «κάστρα» στην άμμο. Τα πλαστικά ποτήρια μπορούν, επίσης, να γίνουν εξαιρετικές κουπάτ για να δημιουργήσουν μια σειρά από πυργάκια. 

 

Πέτρες και κοχύλια

 

Ανάλογα με την παραλία στην οποία βρίσκεστε κάντε μία βόλτα και συλλέξτε όμορφα αναμνηστικά που μάλιστα μπορεί να αποτελέσουν βασικό υλικό για κάποιες πρωτότυπες κατασκευές. Μπορείτε αργότερα να ζωγραφίσετε τις πέτρες ή να διακοσμήσετε πιατέλες με κεριά χρησιμοποιώντας τα κοχύλια που μαζέψατε. 

 

Παίξτε…οικολογικά

 

Ένα ακόμη «παιχνίδι» είναι η οικολογική συνείδηση την οποία μπορείτε να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας, υπενθυμίζοντάς τους συνεχώς ότι ποτέ δεν αφήνουμε τα σκουπίδια μας στην παραλία για να την βρίσκουμε καθαρή κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε. Στο παιχνίδι αυτό μπορούμε να ορίσουμε ένα έπαθλο για το παιδί που θα μαζέψει τα περισσότερα σκουπίδια στη σακούλα!

 

Καλλιγραφία στην άμμο

 

Πολλές φορές η φύση αποτελεί την καλύτερη «αίθουσα» διδασκαλίας. Αντί για μολύβια και μαρκαδόρους, τα παιδιά έχουν στη διάθεση τους πέτρες και βοτσαλάκια, κοχύλια ή ξυλάκια, ενώ τη θέση του πίνακα ή του χαρτιού παίρνει η αμμουδιά! Προτρέψτε το παιδί σας ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητές του να σχεδιάσει γραμμές, σχήματα, γράμματα, λέξεις, διαφόρων μεγεθών είτε αυθόρμητα είτε αντιγράφοντας κάποιο δικό σας σχήμα ή γράμμα. Το γράψιμο στην άμμο είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, μια που καλλιεργεί τη δημιουργικότητα των παιδιών, αλλά και ενισχύει τη συγκέντρωση προσοχής.

 

Μπόουλινγκ στην παραλία

 

Συγκεντρώστε όλα τα μπουκάλια που έχετε χρησιμοποιήσει κατά την διάρκεια της ημέρας σας στην παραλία. Αν φυσάει, γεμίστε τα με λίγο  θαλασσινό νερό και άμμο. Τοποθετήστε τα κατά σειρά ή έτσι ώστε να σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο, με ένα μπουκάλι στην κορυφή, δύο ακριβώς πίσω σε ισοσκελή απόσταση μεταξύ τους, τρία πίσω από αυτό και άλλα τέσσερα στην τελευταία σειρά. Η μπάλα σας θα είναι το μπαλάκι για τις ρακέτες και ο νικητής αυτός που θα ρίξει με την πρώτη όλα τα μπουκάλια, κυλώντας προς αυτά με δύναμη το μπαλάκι!

 

Φτιάξτε το δικό σας κουτί αναμνήσεων

 

Μαζέψτε πράγματα από την παραλία, κοχύλια, πετρούλες, αστερίες, άμμο και δημιουργήστε το δικό σας «κουτί αναμνήσεων» από τις διακοπές σας.

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου Χαμογελάκια, www.xamogelakia.comTags

οικογένεια, παιχνίδι, παραλία, φαντασία


896


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους.

Ιανουάριος 08,2014

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά μας για κάθε εποχή του χρόνου, εντός ή εκτός σπιτιού. Τέρμα τα «βαριέμαι» των παιδιών, τέρμα και εκείνες οι δικές μας στιγμές που ως γονείς «κολλάμε» και δεν μας κατεβαίνουν ιδέες.

Μάρτιος 13,2017

45 Χόμπι Για Πιο Χαρούμενες Μαμάδες (Υ.Γ. Κι Ας Μην Craftάρουν!)

45 Χόμπι Για Πιο Χαρούμενες Μαμάδες (Υ.Γ. Κι Ας Μην Craftάρουν!)

Μαμάδες: γυναίκες με 1000 ρόλους και προτεραιότητα τους άλλους. Προσωπικός χρόνος; Πολυτέλεια, αλλά αναγκαίος. Τα χόμπι λειτουργούν αγχολυτικά, δίνουν ευεξία και έχουν πολλά οφέλη. Ανάμεσα σε 45 ιδέες θα βρεις σίγουρα ένα που σου ταιριάζει!

Ιανουάριος 22,2016

Μελέτη στο σπίτι: Πώς να γίνει...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.