Παιδί 4+

Βγείτε από το πρόγραμμα

Βγείτε από το πρόγραμμα

Οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών δεν έχουν προγραμματισμένες δραστηριότητες, ωράρια και υποχρεώσεις, αλλά νωχέλεια, παιγνίδι και ύπνο… αργά.

 

Τα παιδιά εργάζονται σκληρά. Εννέα μήνες τον χρόνο είναι μαθητές όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στον στίβο, το μπαλέτο, τη μουσική, τις ξένες γλώσσες… Ο χρόνος τα καταδιώκει, αλλά κι εκείνα τον κυνηγούν τρέχοντας για να προλάβουν τις υποχρεώσεις τους. Στο πλευρό τους, οι επίσης προγραμματισμένοι γονείς, που κάνουν τον δικό τους αγώνα δρόμου από την εργασία στο σπίτι και από εκεί στις δραστηριότητες των παιδιών. Ο αυθορμητισμός χάνεται, το παιγνίδι απουσιάζει, η χαρά ξεφεύγει. Ώσπου έρχονται οι διακοπές. Και τότε, οι γονείς από κεκτημένη ταχύτητα πέφτουν στην παγίδα να προγραμματίσουν την κάθε μέρα των διακοπών τους.

 

Ο διακόπτης στο off

Δοκιμάστε να ζήσετε τις μέρες ή τις εβδομάδες των διακοπών σας χωρίς πρόγραμμα, οργανώνοντας μόνο τα βασικά, όπως τη σίτιση και τη διαμονή. Δώστε στα παιδιά σας τον χρόνο και τον χώρο να αυτενεργήσουν και να αυτονομηθούν με τους δικούς τους χρόνους. Μην προσπαθείτε διαρκώς να τους προσφέρετε δράση και κίνηση. Η ανία είναι κι αυτή στοιχείο του καλοκαιριού, που δυναμώνει μάλιστα την παιδική φαντασία. Ένα παιδί που πότε-πότε βαριέται αποκτά επινοητικότητα.

Ακολουθήστε κι εσείς τον δρόμο του αυθορμητισμού. Πηγαίνετε για φαγητό όταν πεινάτε, κολυμπήστε όταν λαχταρήσετε τη θάλασσα, κάντε εκδρομές όταν έχετε περιηγητική διάθεση. Μην καταπιέζεστε και στις διακοπές σας όπως στην χειμερινή σας ρουτίνα. Οι διακοπές είναι η ευκαιρία μας να απεμπλακούμε από τις στρεσογόνες καταστάσεις και να χαλαρώσουμε οικογενειακώς. Τι κάνουμε όμως για να βγούμε από την πρίζα;

 • Δεν ξυπνάμε προγραμματισμένη ώρα επειδή «πρέπει να προλάβουμε». Ο χρόνος το καλοκαίρι είναι μία διαφορετική, πιο ελαστική έννοια.
 • Οι διακοπές είναι μία ευκαιρία να είμαστε όλοι μαζί αλλά αυτό δεν σημαίνει καταπίεση. Δεν είναι υποχρεωτικό για παράδειγμα να παίρνουμε όλοι μαζί το πρωινό μας. Αφήστε τα παιδιά σας να ξυπνήσουν με την ησυχία τους και να φτιάξουν αλλά και να απολαύσουν το πρωινό τους μόνα τους. Έτσι θα μεγαλώσουν.
 • Μην πάρετε μαζί σας εκπαιδευτικά βιβλία για να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επόμενη τάξη. Βουτιές και μελέτη δεν πάνε μαζί. Ένα λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά είναι ο ιδανικός σύντροφος για το καλοκαίρι.
 • Ξενυχτήστε μαζί με τα παιδιά σας. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν το παιδί σας γίνει κουκουβάγια για λίγες εβδομάδες. Οι βραδιές, που θα είναι κάτω από τον έναστρο ουρανό μαζί σας, θα γίνουν πολύτιμες αναμνήσεις, που θα το συντροφεύουν στην ενήλικη ζωή του.
 • Πολλοί ενήλικες νιώθουν ενοχές για την καλοκαιρινή τεμπελιά τους και εν μέσω διακοπών τσεκάρουν τα μέιλ τους ή προγραμματίζουν την επόμενη μέρα στο γραφείο. Αντισταθείτε.
 • Ξαπλώστε. Στην παραλία ή στο κρεβάτι του ξενοδοχείου μία ώρα απόλυτης ηρεμίας και όχι απαραίτητα ύπνου κάνει καλό σε μικρούς και μεγάλους. Μυήστε τα παιδιά σας στην απόλυτη ξεκούραση, στο τίποτα. Μη φοβάστε, δεν θα κρατήσει πολύ.
 • Ρίξτε το έξω και αφήστε και τα παιδιά σας να το κάνουν: Ένα δεύτερο παγωτό μέσα στην ημέρα, μία γουλιά απαγορευμένου αναψυκτικού ή λίγη ώρα παραπάνω με την καλοκαιρινή παρέα δίνουν ανάσα στα κουρασμένα από την πίεση της χρονιάς παιδιά.
 • Μην ακολουθείτε κατά γράμμα το σχέδιο των διακοπών σας. Αν έχετε αποφασίσει να δείτε όλο το νησί σε τρεις μέρες αλλά περνάτε τέλεια στο χωριό που μένετε, μην κουνήσετε ρούπι. Δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε μία εκδρομή μόνο και μόνο επειδή το σχεδιάσατε.
 • Μη λέτε διαρκώς στο παιδί σας τι να κάνει και μην ελέγχετε την κάθε του κίνηση. Αφήστε το να «αναπνεύσει». Ανάλογα με την ηλικία του δώστε του μικρές ή μεγαλύτερες ελευθερίες.
 • Αν δεν θέλετε να τσακώνεστε για το tablet, μην το πάρετε μαζί σας στις διακοπές. Το «ξεχάσατε» σπίτι.
 • Αντικαταστήστε το ρήμα «προγραμματίζω» με το «αυτοσχεδιάζω». Αυτό ισχύει και για τον χρόνο που θα περάσετε με τα παιδιά σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά οργανωμένα πράγματα, αλλά να είστε μαζί.
 • Παίξτε, γελάστε, κάντε βουτιές, αλλά και συζητήστε. Η θερινή ραστώνη είναι το κατάλληλο σκηνικό για εκατέρωθεν εξομολογήσεις.
 • Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες για τις διακοπές σας και μην υπερεπενδύετε σ’ αυτές. Όπως έχει πει ο Άντον Τσέχωφ, Οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, όταν είναι ευτυχισμένοι.


Tags

διακοπές, καλοκαίρι, πρόγραμμα


508


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η βαλίτσα των διακοπών: Tips για να χωρέσουν όλα και να μην ξεχάσετε τίποτα

Η βαλίτσα των διακοπών: Tips για να χωρέσουν όλα και να μην ξεχάσετε τίποτα

Να μην ξεχάσω απολύτως τίποτα, να τα χωρέσω όλα σε μικρές βαλίτσες και να βρίσκω εύκολα, ό,τι μπορεί να χρειαστεί.Γίνεται; Κι όμως, ναι.Οι λίστες με όσα χρειάζεται να έχετε μαζί σας για μωρά και νήπια και οι πιο χρήσιμες συμβουλές του πακεταρίσματος.

Ιούλιος 30,2014

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Τουρίστες Με Παιδιά. Στην Πόλη Μας!

Το καλοκαίρι εντός πόλης, δεν χρειάζεται να σημαίνει για τα παιδιά «κόλλημα» μπροστά σε μια οθόνη. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και κάνουμε τους τουρίστες στην πόλη μας!

Ιούνιος 09,2016

Καταστρώνοντας το μενού της...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.