Νήπιο 1-4 ετών

Βασικές αρχές σωστής διατροφής

Βασικές αρχές σωστής διατροφής

Όλες οι τροφές είναι χρήσιμες
Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί και να γίνει αποδεκτό είναι ότι όλες οι τροφές έχουν τη θέση τους. Δεν πρέπει να λείπει καμία. Όλες οι τροφές έχουν κάποια θρεπτική ουσία να προσφέρουν και όλες είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν έμμεσα ή άμεσα την ανάπτυξη, τη θρέψη και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Καμιά τροφή δεν είναι απαγορευμένη. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ποσότητα και η συχνότητα της κατανάλωσής τους, που πρέπει να διαφοροποιούνται. 

 

Ισορροπημένο διαιτολόγιο
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες και καλύπτει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες με πρωτεΐνες κατά 12%, με υδατάνθρακες κατά 45-55% και με λίπη κατά 35%.

 

Η επιλογή κατάλληλης ποσότητας
Στόχος είναι η χρησιμοποίηση τροφών από όλες τις ομάδες στην κατάλληλη ποσότητα, την κατάλληλη αναλογία, και με τον κατάλληλο τρόπο παρασκευής. Επισημαίνουμε ότι χρησιμοποιείται σκόπιμα ο όρος «κατάλληλη» και όχι «σωστή» ή «υγιεινή» γιατί το σωστό δίνει την αίσθηση του απόλυτου, ενώ στην πραγματικότητα έχει ευρύτατα όρια και παραλλαγές. 

 

Οι κανόνες διατροφής είναι κοινοί. Η εφαρμογή τους εξατομικεύεται.
Οι γενικοί κανόνες είναι κοινοί, αλλά η εφαρμογή τους πρέπει να εξατομικεύεται σύμφωνα

  •  με τις ανάγκες κάθε ατόμου,
  •  στη συγκεκριμένη ηλικία
  •  στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του,
  •  στον τρόπο ζωής αυτής της περιόδου, 
  •  στην εποχή του χρόνου,
  •  στις κλιματολογικές συνθήκες,
  •  στις τοπικές οικολογικές συνθήκες.

 

Το φαγητό πρέπει να δίνει ευχαρίστηση 
Στόχος όλων των προσπαθειών σωστής διατροφής είναι να αναθρέψουμε μια γενιά παιδιών που χαίρονται το φαγητό τους, γνωρίζουν να επιλέγουν τα σωστά για την περίπτωσή τους τρόφιμα, χωρίς να νιώθουν στερημένα, χωρίς να κάνουν υπερβάσεις πολυφαγίας ή δίαιτας και χωρίς να νιώθουν ένοχα όταν κάποτε θα κάνουν κάποια υπέρβαση. Παιδιά που γνωρίζουν ότι τρώμε για να επιβιώσουμε. Δεν ζούμε για να τρώμε, ΑΛΛΑ το φαγητό μπορεί να μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση. 

 

Η υγιεινή διατροφή αποτελείται από γευστικά φαγητά
Το διαιτολόγιο που θα καταστρώσετε για την οικογένεια πρέπει να είναι ισορροπημένο, αλλά και ευχάριστο, γευστικό. Δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό ένα διαιτολόγιο αν δεν το απολαμβάνουν οι καταναλωτές του. Η απόλαυση από το ίδιο το φαγητό και από τις συνθήκες κατανάλωσής του είναι ένας παράγων που συχνά παραμελείται, υποβαθμίζεται και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο της υγείας.

 


Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι ώρα ευχάριστη
Σε μερικές οικογένειες η ώρα του φαγητού είναι ώρα ταλαιπωρίας για όλους. Η μητέρα βασανίζεται γιατί φοβάται ότι το παιδί θα πεθάνει της πείνας επειδή δεν τρώει ακριβώς αυτό που του έφτιαξε, στην ποσότητα που εκείνη έχει υπολογίσει. Το παιδί βασανίζεται γιατί νιώθει ότι θα πιεστεί πάλι να φάει κάτι που δεν του αρέσει, ενώ δεν πεινάει. Αποκτά απέχθεια για ορισμένες τροφές μόνο και μόνο επειδή το πιέζουν να φάει περισσότερη ποσότητα. Οι παιδίατροι επιμένουν σε όλους τους γονείς ότι καλύτερα να μένει νηστικό ένα παιδί παρά να πιέζεται να φάει. 

 

Βασιστείτε στις πληροφορίες του/της παιδιάτρου σας.Tags

ανάγκες κάθε ατόμου, ανάπτυξη, γενιά παιδιών, γευστικό, δίαιτας, διατροφής, ηλικία, ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, θρέψη, ισορροπημένη, Ισορροπημένο διαιτολόγιο, καλή λειτουργία του οργανισμού, λίπη, νηστικό, παιδιά, παρά να πιέζεται, περίοδο της ζωής του, ποιότητα ζωής, πρωτεΐνες, σωστής διατροφής3593


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου στόχο έχει να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εξοικείωση των παιδιών με όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας που αφορούν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.

Ιανουάριος 15,2014

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ: Καλοήθεις αλλά...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.