μαμαgazino

Βάλτε ψάρι στη ζωή τους – 8 συνταγές που μυρίζουν θάλασσα και τα παιδιά θα λατρέψουν

Βάλτε ψάρι στη ζωή τους – 8 συνταγές που μυρίζουν θάλασσα και τα παιδιά θα λατρέψουν

Πόσες μάχες έχετε ρίξει για να φάνε τα παιδιά επιτέλους ψάρι;

Πόσες φορές καταφύγατε στο επιχείρημα για την υγεία των ματιών, αλλά μάταια;

 

Εμείς σας παρουσιάζουμε συνταγές και ιδέες που μυρίζουν θάλασσα και τα παιδιά θα λατρέψουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μεταμόρφωσέ το

Η ιδέα είναι απλή, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική. Προτιμήστε ψάρια χωρίς πολλά κόκκαλα, όπως η γλώσσα, ο σολομός και ο μπακαλιάρος. Μαγειρέψτε τα στον ατμό ή ψήστε τα ανάλογα με την προτίμησή σας. Στη συνέχεια ξεκοκαλίστε τα  πολύ προσεκτικά. Ακόμη και το πιο μικρό κοκαλάκι είναι ικανό να καταστρέψει όλα όσα με τόσο κόπο φτιάξατε. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας, αλλά και διάφορα κουπ-πάτ σε σχήματα που μπορεί να αρέσουν στο παιδί.
Με την ψίχα του ψαριού φτιάξτε σχέδια από αστέρια ή καρδούλες, βάλτε χρώμα με τη βοήθεια των λαχανικών και προσθέστε γεύση αλλά και χρώμα με λίγο πουρέ αρακά ή καρότου. Για λέπια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεπτές λωρίδες μαρουλιού, και για μάτι μία ελιά.

 

Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

 

 

 

 

 

 

 

Κεφτεδάκια με φιλέτο ψαριού

 

500 γρ. φιλέτο πέρκας

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο 

1 ασπράδι 

2 κ.σ. φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο ή ½ κ. γ. ξερό 

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 

2 κ.σ. ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, βασιλικός, δυόσμος) ψιλοκομμένα 

αλάτι 

πιπέρι

1 φλιτζάνι αλεύρι για το πανάρισμα 

ελαιόλαδο

 

 

Κόψτε το φιλέτο του ψαριού σε μικρότερα κομμάτια και βάλτε τα στον πολυκόπτη με το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το ασπράδι, το μαϊντανό, το εστραγκόν, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιήστε το μείγμα και αδειάστε το σε ένα μπολ. Αλείψτε τα χέρια σας με λίγο λάδι και πλάστε τα κεφτεδάκια. Περάστε τα από το αλεύρι και βάλτε τα σε ένα ταψί. Ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o C για 20 λεπτά. Συνοδέψτε τα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, μία πρέζα ξερό εστραγκόν, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
 

Πηγή: http://www.enet.gr

 

 

 

Μπιφτέκια ψαριού
 

500 γρ. φιλέτο πέρκας (φρέσκο ή κατεψυγμένο), σε μέτρια κομμάτια

80 γρ. φρυγανιά τριμμένη

1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό

15-20 φύλλα φρέσκιας λουίζας, ψιλοκομμένα ή 2 κ. σ.  άνηθο ψιλοκομμένο και λίγο ξύσμα λεμονιού

1 - 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

50 γρ. ελιές ροδέλες (αν θέλουμε) 

 

 

Λιώνουμε στο μπλέντερ το ψάρι και το στύβουμε καλά με τα χέρια να απομακρύνουμε όσο καλύτερα γίνεται τα υγρά. Το βάζουμε σε ένα μπολ. Μετά λιώνουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το στύβουμε κι αυτό να στραγγίξει από τα υγρά του και το μεταφέρουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη φρυγανιά, το αυγό, τη λουίζα, τις ελιές (αν τις βάλουμε) και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για περίπου 7 - 8 λεπτά να αναμειχθούν τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 200° C. Ραντίζουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και πλάθουμε με λαδωμένες παλάμες μικρά μπιφτέκια, κάπως πλακέ. Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά.
 

Πηγή: http://www.gastronomos.gr

 

 

 


Γλώσσα στο φούρνο
 

8 κομμάτια φιλέτα γλώσσας κατεψυγμένο

Λάδι κατά προτίμηση

Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

Μαϊντανό

8 φέτες φρέσκια ντομάτα

Αλάτι

 

 

 



 

Αφού ξεπαγώσουμε τα φιλέτα βρέχοντας τα κάτω από τη βρύση για να φύγει ο πολύς πάγος, τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι για να ξεπαγώσουν τελείως. Κατόπιν τα στύβουμε ελαφρά για να φύγουν τα πολλά υγρά και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, αφού προηγουμένως τα έχουμε αλατίσει. Ρίχνουμε από πάνω το λάδι και το λεμόνι και στη συνέχεια βάζουμε πάνω σε κάθε φιλέτο από μία φέτα ντομάτα και γύρω - γύρω ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, αφού το έχουμε σκεπάσει με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200  C για 30 λεπτά. Μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά ακόμα, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
 

Πηγή: http://www.yiannislucacos.gr/

 

 

 

Λαζάνια με φρέσκο σολομό
 

18 λαζάνια

2 μεγάλες, παχειές φέτες φρέσκο σολομό

6 φέτες καπνιστό σολομό

300 γρ. κρέμα γάλακτος 

2 φλ.τσαγιού σπιτική μπεσαμέλ

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα

100 γρ. τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

αλάτι, πιπέρι
 

Αχνίζουμε τον φρέσκο σολομό σε λίγο νερό με αλάτι για μερικά λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα (να ασπρίσει). Κόβουμε σε λωρίδες τις φέτες του καπνιστού σολομού. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι σε μέτρια φωτιά, για 2', με προσοχή να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε το μείγμα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση του. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο C.

Ζεματάμε τα λαζάνια για μισό λεπτό σε αλατισμένο νερό που βράζει, τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Λαδώνουμε καλά ένα μακρόστενο πυρέξ, που να χωράει 6 λαζάνια σε κάθε στρώση. Απλώνουμε 2 κ.σ. από το μείγμα της κρέμας στον πάτο και στρώνουμε 6 λαζάνια. Επάνω τακτοποιούμε ομοιόμορφα τον φρέσκο σολομό, που έχουμε τεμαχίσει με το χέρι σε κομματάκια. Ρίχνουμε επάνω το μισό μείγμα της κρέμας και στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια. Απλώνουμε τις λωρίδες του καπνιστού σολομού και το υπόλοιπο μείγμα της κρέμας. Τελειώνουμε με μία ακόμα στρώση λαζάνια, στρώνουμε επάνω τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και το τυρί και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο για 20'-25'. Αφήνουμε να σταθεί 10'-15' και σερβίρουμε.
 

Πηγή: http://www.athinorama.gr

 

 

 

Τάκο ψαριού

 

800 γρ. φιλέτο πέρκας

1 κουτάκι ξανθιά μπίρα

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουταλάκι πιπέρι

1 φλιτζάνι μπύρα

½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

8 τορτίγιας

1 λάιμ

3 φλιτζάνια μαρούλι

1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες

1 κουταλάκι ταμπάσκο

 

 

Μαρινάρουμε την πέρκα με τη μπύρα και το τσίλι για 3 ώρες στο ψυγείο. Βάζουμε λάδι για τηγάνι και σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Προσθέτουμε το φλιτζάνι με τη μπύρα και το ταμπάσκο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.

Βουτάμε μέσα κομμάτια από τα φιλέτα του ψαριού και τηγανίζουμε μέχρι να κάνουν κρούστα και να ροδίσουν. Παίρνουμε το τηγανητό ψάρι, το βάζουμε στην τορτίγια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τυλίγουμε και σερβίρουμε αμέσως.
 

Πηγή: http://www.enet.gr

 

 

 

Καλτσόνε με μπακαλιάρο

 

1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

250 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

½ φλιτζανάκι λευκό κρασί

6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια

½ κιλό παστό μπακαλιάρο

2 ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές

2 ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές

Μερικές σταγόνες σος ταμπάσκο

150 γρ. κίτρινο τυρί Ολλανδίας τριμμένο

300 γρ. ζυμάρι από ψωμί

Αλάτι και πιπέρι

 

 

Βάζετε από την προηγουμένη ημέρα τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ με κρύο νερό να ξαρμυρίσει. Μετά τον ξεψαχνίζετε. Σοτάρετε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον μπακαλιάρο, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε την κατσαρόλα 5-6 λεπτά στη φωτιά. Μετά απόσυρετέ τη, ρίξτε τα τυριά, αλάτι και πιπέρι, και ανακατέψτε πάλι.

Απλώστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίξτε τη με τα δάχτυλα σε φύλλο.

Βάλτε τη γέμιση στο μισό κομμάτι της ζύμης αφήνοντας λίγο περιθώριο γύρω-γύρω και κλείστε από πάνω με το άλλο μισό. Καλού-κακού πιέστε με τα δάχτυλα για να σιγουρευτείτε ότι το καλτσόνε έκλεισε καλά. Αλείψτε το καλτσόνε με λίγο ελαιόλαδo και ψήστε το σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C για μισή ώρα περίπου. Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο.
 

Πηγή: http://www.cookoo.gr/

 

 

 


Μακαρόνια με mpakal


1/2 κιλό μακαρόνια

1 βαζάκι τόνο (600 γρ.)

2 κ. σ. κάππαρη ξαρμυρισμένη

1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες (χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα)

1 κ. γ. τσίλι σκόνη

1/2 φλιτζάνι φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού

1/2 φλιτζάνι λάδι

1 σφηνάκι τσίπουρο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Θρυμματίζουμε τον τόνο σε μπολ, προσθέτουμε την ντομάτα, το τσίλι, την κάππαρη και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στο μπολ με τον τόνο. Ανακατεύουμε προσθέτοντας το ελαιόλαδο, το τσίπουρο και τα φύλλα βασιλικού ολόκληρα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.
 

Πηγή: http://www.thecookbook.gr/

 

 

 

 

 

 







Tags

η γλώσσα, μπακαλιάρο, ο μπακαλιάρος, παιδιά, πέρκας, σολομό, συνταγές, συνταγές και ιδέες, τόνο, φιλέτα, Ψάρι, ψάρια


6684


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.









Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου στόχο έχει να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εξοικείωση των παιδιών με όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας που αφορούν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.

Ιανουάριος 15,2014

Δεν είσαι μόνο μαμά. Είσαι και...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.