Βρέφος 0-12 μηνών

Ασφαλές στο σπίτι

Ασφαλές στο σπίτι

 

Το μωρό ήρθε για να μείνει γι αυτό, το σπίτι και το «περιεχόμενό» του πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.

 

Τα ατυχήματα στην παιδική ηλικία κατατάσσονται στις συχνότερες αιτίες θανάτου. Στις βρεφικές και πρώτες νηπιακές ηλικίες η πλειοψηφία των ατυχημάτων αυτών γίνεται στο σπίτι όπου όλοι αισθανόμαστε ασφαλείς και χαλαρώνουμε την επίβλεψή μας στο παιδί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι γονείς που ενώ δένουν τα παιδιά στο καρότσι όταν κυκλοφορούν στο δρόμο, επιστρέφοντας στο σπίτι τοποθετούν τα μωρά άδετα στο ριλάξ, το δημοφιλές αξεσουάρ, που, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο (Και καθόλου «χαλαρωτικό»).

 

Ατυχήματα από σπίτι

 

Πτώσεις και τραυματισμοί

Οι μητέρες ξαφνιάζονται με το πόσο γρήγορα και θεαματικά το παιδί τους αποκτά ταχύτητα στην κίνηση. Συνήθως -και δυστυχώς- η ανακάλυψη αυτή γίνεται μετά από μία τούμπα στο πάτωμα από την αλλαξιέρα. Το βρέφος, που βρίσκεται στο κρεβάτι, στον καναπέ, σε πολυθρόνες ή στην αλλαξιέρα, πρέπει όχι μόνο να επιτηρείται αλλά και να συγκρατείται συνεχώς από ενήλικα. Τα κάγκελα του κρεβατιού που μπαίνουν από την πρώτη στιγμή πρέπει όπως και τα κάγκελα του μπαλκονιού να απέχουν μεταξύ τους τόσο, ώστε να μη χωράει να περάσει ανάμεσά τους κεφάλι μικρού παιδιού. Επειδή ένα παιδί που μπουσουλάει ή και κάνει τα πρώτα του βήματα μπαίνει στη διαδικασία της εξερεύνησης μην αφήνετε ανοιχτά πόρτες και παράθυρα που οδηγούν σε μπαλκόνια. Ο διάολος –λέει μία δική μας παροιμία- έχει πολλά ποδάρια.

 

Ένοχη για πτώσεις είναι και η δημοφιλής στράτα την οποία οι γονείς επιστρατεύουν για να ανακουφιστούν και οι  ίδιοι με το ανεπιβεβαίωτο επιστημονικά επιχείρημα ότι η στράτα βοηθάει τα παιδιά  να περπατήσουν γρηγορότερα. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μία στράτα ,ελέγξτε εάν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και μην αφήνετε τα παιδιά από τα μάτια σας. Ακόμη, απομακρύνετε τα τραπεζομάντηλα από τα τραπέζια γιατί τα παιδιά τρέχοντας μπορεί τραβώντας το τραπεζομάντηλο να ρίξουν επάνω τους βάζα ή άλλα βαριά αντικείμενα.

 

Αν και το στοιχείο της εξερεύνησης ενισχύεται κατά το δεύτερο έτος ακόμη και ένα μικρότερο παιδί μπορεί να βρεθεί μόνο μπροστά σε ένα ντουλάπι  που δεν έχει τα ειδικά προστατευτικά «λουκέτα» και να βρει απορρυπαντικά, φάρμακα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην έρθει σε επαφή με απαγορευμένα υλικά είναι αυτά να αποθηκεύονται σε ψηλά ράφια.

 

Πνιγμός

Κατά τη νεογνική και μικρή βρεφική ηλικία ο ύπνος σε ακατάλληλο περιβάλλον μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνος. Τα σκεπάσματα αλλά και τα μεγάλα λούτρινα παιγνίδια μπορεί να καλύψουν το πρόσωπο του παιδιού και να αποφράξουν τη μύτη και το στόμα του στις πρώτες ημέρες της ζωής του όταν δεν μπορεί να αντιδράσει. Γι αυτό ο υπνόσακος είναι η καλύτερη επιλογή για μωρά κάτω των 2 ετών όχι μόνο γιατί δεν ξεσκεπάζονται, αλλά κυρίως επειδή δεν κινδυνεύουν από ασφυξία.

 

Επικίνδυνα για πνιγμό είναι ακόμη οι κορδέλες και οι αλυσίδες από τις οποίες κρέμονται πιπίλες και κοσμήματα, αλλά και οι σαλιάρες που δένονται στο λαιμό γι αυτό οι παιδίατροι είναι ιδιαίτερα αυστηροί και απαγορεύουν τη χρήση τους. (Στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε σαλιάρες που σταθεροποιούνται στο λαιμό με αυτοκόλλητες ταινίες).

 

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί και το μπάνιο του μωρού, καθώς τα βρέφη μπορούν να πνιγούν στιγμιαία σε ελάχιστα εκατοστά νερό χωρίς να κάνουν τον παραμικρό θόρυβο επειδή δεν έχουν όχι μόνο την αίσθηση του κινδύνου αλλά ούτε την ικανότητα να βγουν απ’ το νερό.

 

Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη των Ατυχημάτων προειδοποιεί τους γονείς ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού των βρεφών που σχετίζονται με τα ειδικά καθίσματα μπάνιου αναφέροντας μάλιστα ότι ένας στους τρεις πνιγμούς που αφορούν παιδιά κάτω των δύο ετών περιλαμβάνουν κάθισμα μπάνιου που προσαρμόζεται στην μπανιέρα. «Τα καθίσματα μπάνιου δημιουργούν ένα λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας. Η απόσπαση της προσοχής από ένα τηλέφωνο που χτυπάει επίμονα, ή το κουδούνι της εξώπορτας, μπορεί να προκαλέσουν μια πραγματική τραγωδία. Και αυτό που μοιάζει να διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορεί στην ουσία να είναι αρκετά λεπτά της ώρας, χρόνος αρκετός για να συμβεί ένας σοβαρός τραυματισμός ή ακόμα και θάνατος», ο Ντέιβιντ Γουόκερ από την Βασιλική Εταιρείας για την Πρόληψη των Ατυχημάτων.

 

Κατάποση ξένου σώματος

Απομακρύνετε από τις επιφάνειες τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει το παιδί οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να χωρέσει στο στόμα του, που σε αυτές τις ηλικίες γίνεται μέσο εξερεύνησης. Κουμπιά, μικρά νομίσματα, ξηροί καρποί τραβούν την προσοχή ενός παιδιού που εάν τα βάλει στο στόμα του μπορεί να τα καταπιεί και να καταλήξει στο νοσοκομείο. Φροντίστε να σκουπίζετε σχολαστικά και συχνά με την ηλεκτρική σκούπα ώστε να απομακρύνονται αυτοί οι κίνδυνοι από το δάπεδο, που είναι το πεδίο δράσης του μωρού που μπουσουλάει. Εάν έχετε μεγαλύτερο παιδί προσέξτε τα μικρά κομμάτια παιγνιδιών που σκορπίζονται στο πάτωμα και εύκολα καταλήγουν στο στόμα του μικρού νηπίου.

 

Και κυρίως προσοχή στις μικρές σε σχήμα κουμπιού μπαταρίες. Ακόμη και σε υποψία κατάποσής τους η μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο πρέπει να είναι άμεση καθώς προκαλούν εγκαύματα στο πεπτικό σύστημα με πιθανό ενδεχόμενο τη διάτρηση.

 

Προμηθευτείτε τα ειδικά αξεσουάρ

Συστήματα ενδοεπικοινωνίας, μπαριέρες πόρτας που αποκλείουν επικίνδυνους χώρους όπως η κουζίνα ή οι σκάλες, τάπες για πρίζες, προστατευτικά για γωνίες τραπεζιών –όλα τα μωρά που μπουσουλάνε έχουν για παράσημο ένα καρούμπαλο στο μέτωπο από το coffee-table, ασφάλειες συρταριών και ντουλαπιών, ασφάλειες και στοπ για πόρτες και πολλά άλλα αντικείμενα ασφαλίζουν τη ζωή του μωρού στο σπίτι. Περισσότερο όμως απ’ όλα η σωματική ακεραιότητα του παιδιού διασφαλίζεται από τους ενήλικες που οφείλουν να μην το αφήνουν ποτέ από τα μάτια τους.Tags

ασφάλεια, ασφαλές σπίτι για μωρά, ατυχήματα, μικρά παιδιά, πνιγμός, τραυματισμός


719


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Το μεγάλο δίλημμα: παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Το μεγάλο δίλημμα: παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Ο παιδικός σταθμός είναι μια πραγματικότητα στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας και ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή και των δύο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα του παιδικού σταθμού.

Ιανουάριος 07,2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΑΙΓΝΙΔΙΩΝ:...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.