Είμαι Γυναίκα

Αγαπημένη μου φίλη!

Αγαπημένη μου φίλη!

Η φιλία είναι η σωσίβια λέμβος στις δυσκολίες της ζωής. Γι αυτό γυναίκες φροντίστε τις πολύτιμες φιλίες σας.

 

«Η φιλία είναι μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα», έλεγε ο Αριστοτέλης περιγράφοντας με λίγες λέξεις τη μαγική αυτή σχέση. Στη σεξιστική εποχή που ζούμε η γυναικεία φιλία δεν υμνείται όσο η αντρική, αντίθετα υποστηρίζεται συχνά ότι ανάμεσα στις γυναίκες δεν υπάρχει φιλία αλλά αντιζηλία. Στην πραγματικότητα, όμως, το φύλο δεν κάνει τον φίλο. Ο ανταγωνισμός κι η ζήλεια, χαρακτηριστικά ατόμων και όχι ανδρών ή γυναικών, σκιάζουν οποιαδήποτε σχέση και σίγουρα δεν χωρούν σε μία σχέση φιλίας, όπου το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η αγάπη και το πραγματικό ενδιαφέρον του ενός για την πρόοδο και την ευημερία του άλλου.  

 

Νέες φίλες είναι σαν τ΄ ασήμι. (Χρυσάφι είναι οι παλιές)

Οι παλιές μας φίλες είναι ο θησαυρός μας, η αποσκευή μας για το ταξίδι της ζωής. Ξέρουν τις πιο σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας αλλά και τις πιο λαμπερές μας πτυχές και μας αγαπούν γι αυτό που είμαστε όχι γι αυτό που γίναμε κάνοντας καριέρα και οικογένεια. Έχουμε κλάψει στον ώμο τους κι εκείνες στον δικό μας, έχουμε μοιραστεί ευχάριστες αλλά και τραυματικές εμπειρίες, έχουμε με λίγα λόγια «ξεγυμνωθεί» στα μάτια τους. Ακόμη κι αν μεγαλώνουμε και διαφοροποιούμαστε τόσο που δεν ταυτιζόμαστε πλέον μαζί τους, οι παλιές μας φίλες είναι τα άτομα που θα καταλάβουν τι μας συμβαίνει από τον τόνο της φωνής μας ή από το βλέμμα μας. Οι συμβουλές και οι παραινέσεις τους δεν κρύβουν το ίδιον όφελος και τα πικρά τους ενίοτε λόγια δεν ενέχουν ψήγματα ζήλειας ή κακίας. Οι φίλες μας είναι οι αδελφές που οι ίδιες έχουμε διαλέξει και έχουμε επενδύσει συναισθηματικά σε αυτές.

 

Έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων όπως του Montreal στο Κεμπέκ και του Harvard στη Βοστώνη αποκάλυψαν ότι οι γυναικείες φιλίες είναι λιγότερο ανεκτικές και μπορεί να κλονιστούν πιο εύκολα από ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός σε σύγκριση με τις αντρικές φιλίες. Η αλήθεια είναι ότι πολλές γυναίκες χάνουμε τις αγαπημένες μας φίλες στην πορεία γι αυτό ακριβώς τον λόγο. Επειδή συγχωρούμε δυσκολότερα τα άτομα στα οποία έχουμε ανοιχτεί.

 

Ένας άλλος λόγος που οι γυναικείες φιλίες μπορεί να χαθούν στην πορεία της ζωής, είναι οι ολοένα και πιο απαιτητικοί ρόλοι που αναλαμβάνει μία γυναίκα μεγαλώνοντας. Μητέρα, σύζυγος ή σύντροφος, κόρη… Στο καθημερινό κομφούζιο μπορεί κανείς εύκολα να χαθεί από τους φίλους του, ειδικά όταν κάνει το λάθος να θεωρήσει δεδομένες τις ανθρώπινες σχέσεις που έχουν βαθιές και γερές ρίζες στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι η παιδική μας φίλη πάντα θα μας συγχωρεί για την αργοπορία μας ή για την ανεπαρκή ανταπόκρισή μας στο αίτημά της να βρεθούμε, να μιλήσουμε, να πάμε ένα ταξίδι μαζί. Δυστυχώς, η ζωή συχνά μας διαψεύδει και η φίλη μας δεν στέκει στη γωνία να μας περιμένει όπως μας περίμενε υπομονετικά στα ραντεβού των σχολικών μας χρόνων. Κι αυτό γιατί όπως λένε οι επιστήμονες οι γυναίκες είμαστε πιο ευαίσθητες στα λάθη των φίλων μας. Μήπως όμως πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε;

 

Για φιλίες που αντέχουν στον χρόνο

Αν νιώθετε ότι έχετε χαθεί με τις αγαπημένες σας φίλες είτε από δικό σας φταίξιμο ή με δική τους ευθύνη ρίξτε γέφυρες επικοινωνίας. Κανείς δεν μπορεί να μας σταθεί στις δυσκολίες της ζωής όπως εκείνες. Με τους συντρόφους μας συχνά οι σχέσεις ενέχουν στοιχεία ανταγωνισμού και ζήλειας -λόγω του ερωτικού τους στοιχείου. Στα παιδιά μας είμαστε μητέρες: δυνατές και δοτικές. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από αυτά να μας κανακέψουν.

 

Ενισχύστε λοιπόν τις παλιές αλλά και τις νέες σας φιλίες συζητώντας ουσιαστικά με τις φίλες σας και βρίσκοντας χρόνο γι αυτές. Μην πέφτετε στην παγίδα του γάμου και της απομόνωσης. Πάρτε παράδειγμα τους άντρες οι οποίοι συνεχίζουν να βλέπουν τακτικά τους φίλους τους και μετά την έλευση των παιδιών, αντίθετα με τις γυναίκες που χάνουν την κοινωνική τους ζωή και εξοντώνονται στο αέναο πήγαινε-έλα μεταξύ εργασίας και οικογένειας.

 

Ορίστε μία ημέρα την εβδομάδα που θα αφιερώσετε στην ή στις φίλες σας. Σε αυτές τις συναντήσεις φροντίστε:

 

Να καλοπεράσετε. Οι φίλες δεν είναι μόνο για να μοιραζόμαστε λύπες αλλά και χαρούμενες στιγμές. Γελάστε, αυτοσαρκαστείτε, κουτσομπολέψτε και νιώστε ξέγνοιαστες έστω για εκείνες τις λίγες ώρες που θα είστε μαζί.

 

Να συζητήσετε. Συζήτηση σημαίνει μιλάω αλλά και ακούω. Δώστε προσοχή σε αυτά που έχει η φίλη σας να σας πει. Μη μονοπωλείτε την κουβέντα με δικά σας ζητήματα.

 

Να τη βοηθήσετε στα πρακτικά καθημερινά της προβλήματα. Φιλία σημαίνει υποστήριξη.

 

Να μοιραστείτε μύχιες σκέψεις και συναισθήματα που σας πνίγουν. Στις φίλες λέμε όλα εκείνα που δεν μπορούμε να μοιραστούμε.

 

Να ανανεώνετε τους μεταξύ σας «όρκους» πίστης και αγάπης. Να της θυμίζετε ότι είστε πλάι της αλλά και να της ζητάτε να βρίσκεται κι εκείνη στο πλευρό σας.

 

Η φιλία κάνει καλό στην υγεία

Επιστήμονες του UCLA απέδειξαν αυτό που εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε καλά: Τη σημαντικότητα της γυναικείας φιλίας. Οι πραγματικές φιλίες, ειδικά οι νεανικές διαμορφώνουν το ποιες είμαστε αλλά και το ποιες θα γίνουμε στο μέλλον. Γεμίζουν ακόμη το συναισθηματικό κενό που μπορεί να μην καλύπτει ο γάμος ή η ερωτική μας σχέση και μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε το στρες.

 

Ειδικά όσον αφορά το στρες οι επιστήμονες υγείας υπερτονίζουν την αγχολυτική δράση των συναντήσεων με φίλους. Οι μέρες που περνάμε με τους φίλους μας είναι πραγματικά ανέμελες καθώς στις μελέτες η μείωση των επιπέδων του στρες αποδεικνύεται με ειδικές μετρήσεις.

 

Όπως εξηγούν οι επικεφαλής της προαναφερθείσας έρευνας του UCLA οι γυναίκες φαίνεται πως έχουν περισσότερους και διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης στο στρες από τους άντρες. Η πιο συχνή αντίδρασή τους είναι να στρέφονται στα παιδιά τους ή στη συναναστροφή τους με άλλες γυναίκες. Σε αυτού του είδους τις επαφές ο οργανισμός της γυναίκας παράγει οξυτοκίνη, ορμόνη που δρα αγχολυτικά.

 

Ίσως γι αυτό ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, που συναναστρέφονται συχνά με τους καλούς τους φίλους έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.  Έρευνα του Harvard έδειξε ότι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που βιώνουν τη νόσο χωρίς φίλες στο πλευρό τους έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένειά τους, από άλλες πάσχουσες στις οποίες συμπαραστέκονται στενοί φίλοι.

 

Στην υγεία των φιλενάδων μας, λοιπόν!Tags

γυναικεία φιλία, φιλία


1410


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Το βιβλίο του μήνα: «Πίκο και Λόλα»

Το βιβλίο του μήνα: «Πίκο και Λόλα»

Μέσα από τη νέα σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστές τον Πίκο και τη Λόλα, ξεδιπλώνονται έννοιες όπως η φιλία, η διαφορετικότητα και η συνεργασία που προβάλλονται με χιουμοριστικό τρόπο όπως άλλωστε ταιριάζει σε παιδιά 2 ετών και πάνω.

Ιούλιος 11,2017

«Δεν με έχει φίλο»

«Δεν με έχει φίλο»

Η φιλίες των παιδιών είναι πολύτιμες, γι αυτό και η διαμεσολάβηση των γονιών στους παιδικούς τσακωμούς εξαιρετικά δύσκολη

Οκτώβριος 17,2018

Επιστροφή στα κιλά μας!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.