Γιαούρτι όσα πρέπει να ξέρεις

Γάλα όσα πρέπει να ξέρεις

H 2η βρεφική ηλικία (6ος-12ος μήνας), είναι πολύ ευαίσθητη και καθοριστική για τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους.


Κατά την περίοδο αυτή, το βρέφος γίνεται πιο κινητικό και δραστήριο και οι διατροφικές του ανάγκες αυξάνονται. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της μάσησης και της ικανότητας πέψης, σηματοδοτούν την έναρξη μιας μεταβατικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της οποίας το βρέφος περνά, από μια διατροφή αποκλειστικά βασισμένη στο γάλα, σε μια διατροφή που σταδιακά συμπληρώνεται και εμπλουτίζεται από ημί-στερεές και στερεές τροφές.


Η εισαγωγή του γιαουρτιού
στη διατροφή του βρέφους από τον 6ο μήναΓιαούρτι και πέψη

Το γιαούρτι είναι ένα ιδιαίτερα εύπεπτο γαλακτοκομικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας καθώς αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, πρωτεΐνης, και Β12. Η ευπεπτότητα του γιαουρτιού είναι πολύ σημαντικό γνώρισμα, ειδικά για τα βρέφη, γιατί η πεπτική ικανότητα του γαστρεντερικού τους συστήματος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.


Ειδικότερα:

Λακτάση και γαλακτικό οξύ

• Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, τα γαλακτικά βακτήρια του γιαουρτιού παράγουν το ένζυμο λακτάση, που διασπά, εν μέρει, τη λακτόζη σε απλά σάκχαρα. Έτσι, ελαττώνεται η ποσότητά της και, συνεπώς, το γιαούρτι καθίσταται πιο ανεκτό από βρέφη που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.


• Κατά την παραγωγή της γιαούρτης ένα μέρος της λακτόζης μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, που ευνοεί τη διάσπαση, άρα και την αφομοίωση των πρωτεϊνών του γιαουρτιού. Η παραγωγή γαλακτικού οξέος δημιουργεί έντονη μείωση του εντερικού pH και όξινο περιβάλλον, που φέρεται να συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, του φωσφόρου και του σιδήρου.


Γιαούρτι και εντερική χλωρίδα

Το γαστρεντερικό σύστημα των υγιών βρεφών και μικρών παιδιών περιλαμβάνει μια μεγάλη «συλλογή» μη παθογόνων μικροοργανισμών. Η σύνθεση (relative proportion) των μικροοργανισμών της χλωρίδας πρέπει να παραμένει σταθερή και αυτό αποτελεί ένα φράγμα έναντι των παθογόνων μι0.κροοργανισμών. Το γιαούρτι περιέχει ζωντανούς γαλακτοβακίλλους και, συνεπώς, συντελεί στην ανανέωση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Μετατροπή πρωτεϊνών
σε πεπτίδια και αμινοξέα

Η πέψη των πρωτεϊνών του γιαουρτιού ολοκληρώνεται στο μισό χρόνο από αυτόν που απαιτείται για την πέψη των ανάλογων πρωτεϊνών του γάλακτος, καθώς:


• H παρουσία του γαλακτικού οξέος ευνοεί τη διάσπαση των πρωτεϊνών σε αμινοξέα.


• Oι μικροοργανισμοί του γιαουρτιού περιέχουν πρωτεϊνολυτικά ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες σε πεπτίδια και αμινοξέα.


Βιβλιογραφία
(1) WHO. Complementary feeding: Report of the Global Consultation and of guiding principles. Geneva, Switzerland: 2002
(2) SAAVEDRA, J. Probiotics and infectious diarrhea. American journal of gastroenterology, 95 (Suppl. !0Q S16-S18 (2000).