Νήπιο 1-4 ετών

Πώς θα μάθουμε το παιδί να ντύνεται μόνο του

Πώς θα μάθουμε το παιδί να ντύνεται μόνο του

Το να μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του, αποτελεί μια από τις βασικές δεξιότητες που προάγουν την ανεξαρτησία του, αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί με επιτυχία και με τη δική μας ενθάρρυνσή. Να, λοιπόν κάποιοι τρόποι για να το βοηθήσουμε.

 

Η κατάλληλη ηλικία για να ντυθεί μόνο του

 

Η  πλειοψηφία των παιδιών μπορούν και ντύνονται μόνα τους από την ηλικία των τριών ετών και μετά. Στην ηλικία 3-4 ετών έχει πλέον την κατάλληλη ωριμότητα και τον απαραίτητο συντονισμό κινήσεων ώστε να αρχίζει να βάζει μόνο του τα ρούχα του με τη βοήθειά σας. Στην ηλικία των 5-6 ετών πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει μόνο του το ντύσιμο του, εκτός από το δέσιμο των κορδονιών των παπουτσιών που θα μάθει πραγματικά να δένει στα 6 του χρόνια. 
 

 

Μάθετέ του πρώτα το γδύσιμο. Το παιδί μαθαίνει το γδύσιμο πριν το ντύσιμο, οπότε  ξεκινήστε με το να το ενθαρρύνετε να βγάζει τα ρούχα του αρχικά. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάθεται άνετα για να κάνετε το ντύσιμο πιο εύκολο, π.χ. το να στηρίζεται στο τοίχο ή σε μία γωνία μπορεί να του δίνει μεγαλύτερη στήριξη στη μέση.  

 

Προτείνετε του λύσεις. Μια στρατηγική που λειτουργεί καλά είναι να του δώσετε δύο επιλογές (όχι όμως περισσότερες). Πείτε του να διαλέξει τι θέλει, για παράδειγμα τη φόρμα του ή το τζιν παντελόνι. Το παιδί θα ενθουσιαστεί αν το αφήσετε να διαλέξει μόνο του.

 

Προτιμήστε ρούχα με λάστιχο, φερμουάρ ή βέλκρο. Για τις μικρές ηλικίες που τα κουμπιά στα μπουφάν και τις μπλούζες και τα κορδόνια στα παπούτσια μοιάζουν με γρίφους, τα λάστιχα, τα φερμουάρ και τα παπούτσια που δένουν με το βέλκρο, είναι οι πιο φιλικές για το παιδί επιλογές.

 

Προτιμήστε μπλούζες με στάμπες ώστε να ξεχωρίζει το μπροστά από το πίσω. 

 

Προτιμήστε κάλτσες με χρωματιστές φτέρνες, ή ακόμα καλύτερα κάλτσες χωρίς φτέρνες.
 

 

Δώστε του χρόνο. Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και το δικό σας, όταν  αρχίσει να ντύνεται μόνο του θα δυσκολευτεί αρκετά. Για να αποφευχθεί η γκρίνια, φροντίστε να ξυπνήσετε νωρίτερα το πρωί ώστε να του δώσετε το χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμαστεί.

 

 

Μην το κριτικάρετε. Αντισταθείτε στον πειρασμό να πείτε στο παιδί σας «δεν έχεις κουμπώσει σωστά το πουκάμισό σου» ή «πάλι έβαλες ανάποδα τη μπλούζα σου». Παρόμοια σχόλια φαίνονται ασήμαντα, αλλά μπορούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες του παιδιού και να μειώσουν την αυτοπεποίθησή του. Αντίθετα, πρέπει να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε κάθε φορά που τα καταφέρνει. 
 

 

Δείτε το σαν παιχνίδι. Όταν πρέπει να το βοηθήσετε, αντιμετωπίστε την όλη διαδικασία σαν παιχνίδι, ειδικά την ώρα που περνάτε τα ρούχα πάνω από το κεφάλι του.
 

 

Βοηθήστε το να μάθει ποια ρούχα είναι για τις πιο κρύες μέρες και ποια για τις πιο ζεστές
 

 

Φροντίστε από το προηγούμενο βράδυ, σε συνεργασία με το παιδί σας να βγάλετε τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη ημέρα στο σχολείο. 
 Tags

ανάπτυξη, κουμπιά, μπλούζα, ντύσιμο, ρούχα


205


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Bρεφική Ανάπτυξη

Bρεφική Ανάπτυξη

Κάθε μωρό μεγαλώνει με το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Ο πρώτος χρόνος χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ιανουάριος 03,2014

Βασικές αρχές σωστής διατροφής

Βασικές αρχές σωστής διατροφής

Στόχος όλων των προσπαθειών σωστής διατροφής είναι να αναθρέψουμε παιδιά που χαίρονται το φαγητό τους, γνωρίζουν να επιλέγουν τα σωστά για την περίπτωσή τους τρόφιμα, χωρίς να νιώθουν στερημένα, χωρίς να κάνουν υπερβάσεις πολυφαγίας ή δίαιτας.

Ιανουάριος 15,2014

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών:...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.